beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Lagere opening Wall Street in de maak

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,2 procent in het rood. 

De opluchting van beleggers afgelopen vrijdag is al weer weggeëbd. Vrijdag liet de Amerikaanse president Donald Trump het handelsakkoord met China intact, ondanks de verbolgenheid over veiligheidswet die Beijing invoerde voor Hongkong.  

Trump neemt vooralsnog alleen maatregelen tegen enkele beleidsmakers uit China en Hongkong die de VS beschouwen als een veiligheidsrisico. Zij krijgen een inreisverbod. Ook gaat een werkgroep kijken naar de praktijken van Chinese bedrijven met een beursnotering in de VS, aldus Trump.

China reageerde maandag door tegenmaatregelen aan te kondigen. Volgens persagentschap Bloomberg heeft China de import van Amerikaanse sojabonen al stopgezet. 

"Als het waar is dat China minder sojabonen zal kopen, zal dat de kans op escalatie met de VS vergroten", reageerde hoofdstrateeg Seema Shah, hoofdstrateeg bij Principal Global Investors. 

Beleggers volgen ook nauwlettend de rellen die overal in Amerika plaatsvinden na de gewelddadige dood van George Floyd in Minneapolis. 

Terwijl de directe economische impact van de rellen vermoedelijk klein is, waarschuwde econoom Mark Zani van Moody’s Analytics dat het op korte termijn wel een flinke impact zou kunnen hebben op het vertrouwen onder consumenten en ondernemers.

Experts vrezen ook dat door de rellen het aantal coronabesmettingen harder zal stijgen. Volgens marktanalist Raffi Boyadjian van XM groeit de angst dat de rellen en protesten een piek zullen veroorzaken in het aantal coronabesmettingen, net nu het aantal nieuwe besmettingen begint te dalen.

Op macro-economisch vlak hebben beleggers vandaag oog voor de Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de industrie die later vanmiddag gepubliceerd zal worden. Economisten mikken op een stand van 44 voor mei. 

Olie noteerde maandag verdeeld. Een juni-future West Texas Intermediate daalde 0,4 procent tot 35,34 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,7 procent duurder werd op 38,12 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,1105. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1133.

Bedrijfsnieuws

Coty heeft een meerderheidsbelang in zijn haarverzorgingstak verkocht aan durfinvesteerder KKR. Tot deze tak, die in de deal wordt gewaardeerd op 4,3 miljard dollar, behoren merken als Wella en Clairol. KKR zal 60 procent in handen krijgen, terwijl de overige 40 procent in bezit blijft van Coty. Het aandeel Coty opent vermoedelijk ruim 7 procent hoger. 

Target sluit zes winkels vanwege de rellen die volgden op de gewelddadige dood van George Floyd in Minneapolis. Target zegt de dood van Floyd te betreuren en noemt de veiligheid van zijn medewerkers momenteel topprioriteit. Het aandeel Target lijkt 2,2 procent lager te gaan openen.

Pfizer opent vermoedelijk 6 procent lager, nadat vrijdagavond bekend werd dat een studie met een behandeling tegen borstkanker is stopgezet. De onderzoeksdoelen leken niet langer haalbaar. 

De Amerikaanse halfgeleiderindustrie wil miljarden dollars van Washington om zo de Chinese concurrentie voor te blijven. De Semiconductor Industry Association hoopt 37 miljard dollar aan steun te krijgen. 

Slotstanden

De S&P 500 sloot vrijdag 0,5 procent hoger op 3.044 punten, terwijl de Dow Jones minder dan 0,1 procent daalde tot 25.383 punten. De Nasdaq eindigde 1,3 procent in de plus op een slot van 9.490 punten.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: NYSE