beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag hoger gesloten en daarmee juni goed gestart.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 1,1 procent tot 354,20 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 1,4 procent op 4.762,78 punten. De Britse FTSE 100 sloot 1,5 procent hoger op 6.166,42 punten. De Duitse beurs was maandag gesloten vanwege de viering van Tweede Pinksterdag.

In Europa werd met opluchting gereageerd op het besluit van Washington vrijdag om de handelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en China te handhaven, ondanks de politieke spanning in Hongkong.

"Er was sprake van een breed gedeelde opluchting op de financiële markten nadat president Trump op de eerste handelsdag van juni stopte met het aankondigen van schadelijke sancties tegen China. Hoewel Washington nog steeds van plan is om Hongkong zijn speciale status af te nemen, gaf Trump in zijn verklaring [vrijdagavond] weinig details, wat door investeerders werd geïnterpreteerd als een signaal dat toekomstige stappen weloverwogen en redelijk zullen zijn", zei analist Raffi Boyadjian van XM.

Bloomberg meldde evenwel dat China de invoer van Amerikaanse soja heeft stopgezet, wat de spanning tussen de twee landen zou kunnen aanwakkeren.

De markt negeerde vooralsnog de nationale protesten en rellen in de VS in een reactie op de moord op George Floyd. "Hoewel rellen en gewelddadige protesten de economische activiteit kunnen schaden, vooral gezien het feit dat veel staten net zijn begonnen met het heropenen van de economieën, lijken beleggers in dit stadium niet bezorgd en denken zij dat de impact onbeduidend is voor hun portefeuille", zei strateeg Hussein Sayed van FXTM.

De inkoopmanagersindices voor de industrie in de eurozone wezen in mei nog altijd op krimp, maar minder sterk dan in april. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 33,4 in april naar 39,4 afgelopen maand. Er werd een stand van 39,5 voorzien.

Econoom Chris Williamson van IHS Markit wees erop dat de grootste terugval in de economische activiteit achter de rug lijkt. Williamson zag dat bedrijven langzaam hun werkzaamheden opstarten, nu wereldwijd de lockdown-maatregelen worden teruggeschroefd. De econoom verwacht dat het verder terugschroeven van de maatregelen de industrie goed zal doen in de komende maanden.

De euro/dollar noteerde op 1,1117. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1096 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1098 op de borden.

Olie noteerde maandag tot 3,2 procent lager.

Bedrijfsnieuws
 
AB InBev heeft de verkoop van Carlton & United Breweries aan Asahi Group Holdings afgerond. AB InBev zal vrijwel alle opbrengsten uit de verkoop van de Australische activiteiten gebruiken om schulden af te lossen. Het aandeel steeg 4,7 procent.

Nestlé won 1,0 procent, nadat een Europese rechtbank oordeelde dat het concern moet stoppen met het aanprijzen van zijn plantaardige hamburger als 'incredible', aangezien dit inbreuk maakt op de handelsmerken van concurrent Impossible Foods.

Lufthansa is zaterdag akkoord gegaan met voorwaarden die worden gesteld aan het reddingspakket. Wel moeten de raad van commissarissen en de aandeelhouders nog groen licht geven. Omdat Frankfurt gesloten is, was er maandag geen handel in het aandeel.

Scania AB, een dochterbedrijf van Volkswagen, wil ongeveer 5.000 banen schrappen. Dit is noodzakelijk, zo meent de fabrikant van onder meer vrachtwagens, omdat als gevolg van de coronacrisis de vraag terugloopt. 

Tussenstanden Wall Street
 
Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index vlak op 3.045,26 punten. De Dow Jones index noteerde tevens vlak en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: EC