beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen openen hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen koersen vrijdag af op een groene opening, in aanloop naar het Amerikaanse banenrapport.

IG voorziet een openingswinst van 122 punten voor de Duitse DAX, een plus van 43 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 41 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag lager gesloten, ondanks de aankondiging van meer stimulus door de Europese Centrale Bank.

De ECB liet donderdag conform de verwachting de belangrijkste rentes ongemoeid, maar breidde tegelijkertijd het Pandemic Emergency Purchase Programme uit, hetgeen de markt ook voorspelde. Het PEPP wordt verhoogd met 600 miljard naar 1.350 miljard euro en verlengd tot zeker eind juni 2021.

In een toelichting op het besluit waarschuwde voorzitter Christine Lagarde dat de groeivooruitzichten voor de eurozone nog veel verder zijn verslechterd. Voor dit jaar rekent de ECB in een basisscenario op een daling van het bruto binnenlands product van 8,7 procent. Daarna volgt in 2021 een herstel van 5,2 procent en van 3,3 procent in 2022.

De bodem lijkt volgens de ECB in mei bereikt, maar Lagarde waarschuwde wel dat de mate van herstel onduidelijk blijft.

Volgens analist Ranko Berich van Monex Europe heeft de ECB de marktverwachting donderdag overtroffen. "De uitbreiding komt op een belangrijk moment omdat de markten begonnen te twijfelen of de effectiviteit van dit beleidsinstrument van de ECB niet was uitgewerkt richting het derde kwartaal, nu al meer dan een derde van het PEPP is ingezet."

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets zal de ECB voorlopig nog wel zeer verruimingsgezind blijven, wat voor meer vertrouwen zorgt in de euro. De euro/dollar steeg na het rentebesluit boven de 1,13.  
 
Bedrijfsnieuws

Financiële waarden waren in trek na het rentebesluit van de ECB. Deutsche Bank steeg 2,0 procent, ING won 1,6 procent en Société Générale ging 2,5 procent omhoog. Banco Santander en UniCredit stegen respectievelijk 1,7 en 0,8 procent.

Adidas behaalde in mei weliswaar een hogere omzet in China, maar de Duitse fabrikant van sportartikelen kan nog geen concrete outlook geven voor het hele boekjaar. Waarschijnlijk zullen de verwachtingen niet veel afwijken van hetgeen Adidas in april voorspelde. Het aandeel steeg 1,8 procent.

Remy Cointreau behaalde in het boekjaar 2019/2020 minder omzet, maar dankzij de gunstige trend in bijvoorbeeld de Verenigde Staten werden de verwachtingen voor het eerste kwartaal iets optimistischer en zal de omzet van de Franse distillateur autonoom minder krimpen dan eerder verwacht, met 45 procent in plaats van 50 tot 55 procent. Goed nieuws voor beleggers, die het aandeel liefst 11,3 procent hoger zetten.

Berenberg heeft donderdag het koersdoel voor Air France-KLM verlaagd van 7,00 naar 4,75 euro bij handhaving van het Houden advies. Voor Lufthansa ging het advies zelfs naar Verkopen, met een 4,00 euro lager koersdoel van 8,00 euro. Het aandeel Air France-KLM sloot 1,7 procent hoger, terwijl Lufthansa 1,2 procent aan beurswaarde won. Het voorzichtige herstel van de luchtvaartsector lijkt sommige beleggers weer aan te zetten om op de koopknop te drukken.

In Parijs viel vliegtuigbouwer Airbus op met een koerswinst van 5,2 procent.
 
Euro STOXX 50         3.261,67 (-0,2%)
STOXX Europe 600        366,25 (-0,7%)
DAX                  12.430,56 (-0,5%)
CAC 40                5.011,98 (-0,2%)
FTSE 100              6.341,44 (-0,6%)
SMI                  10.075,68 (-1,1%)
AEX                     559,13 (-0,%)
BEL 20                3.449,89 (+0,7%)
FTSE MIB             19.634,03 (-0,04%)
IBEX 35               7.566.80 (-0,8%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent vrijdag naar verwachting in de plus.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag verdeeld gesloten.

Eerder deze week waren beleggers nog positief gestemd vanwege de veelbelovende tekenen van economisch herstel en de hoop op meer fiscale en monetaire stimulering. Donderdag namen de Amerikaanse markten echter gas terug.

Volgens chief investment officer Brad McMillan van Commonwealth Financial Network is er voor beren genoeg om zich zorgen over te maken, terwijl stieren juist zien dat de coronapandemie onder controle is en dat er vooralsnog geen tekenen zijn van een tweede besmettingsgolf. Wel vind McMillan het logisch dat beleggers winst pakken op dit moment.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat het Amerikaanse handelstekort in april is toegenomen, waarbij zowel de import als export daalden.

Verder steeg het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten vorige week met bijna 1,9 miljoen, wat iets meer was dan verwacht. Het totaal aantal verlengde aanvragen kwam uit op ongeveer 21,5 miljoen.

Met name dit laatste cijfer is volgens analist Mark Tepper van Strategic Wealth Partners toch zorgwekkend omdat het betekent dat Amerikanen vooralsnog werkloos blijven en dus niet massaal terugkeren naar hun werk, ondanks de versoepeling van corona maatregelen.
 
Bedrijfsnieuws

Aandelen American Airlines werden donderdag liefst 41,3 procent meer waard en United Airlines steeg 16,2 procent nu China toch Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen toestaat hun vluchten van en naar het land te hervatten.

FedEx gaat zijn tarieven verhogen voor sommige transporten in de VS, nadat rivaal UPS hetzelfde deed om stijgende kosten te compenseren en om de sterk toegenomen stroom van pakketten sinds de coronacrisis in goede banen te leiden. FedEx steeg 0,8 procent en UPS verloor 0,4 procent.

LVMH nam eind vorig jaar juweliersketen Tiffany over voor ruim 16 miljard dollar maar meldde donderdag dat men geen aandelen Tiffany in de markt zal kopen. Volgens marktanalist David Madden leidt dit tot speculatie dat het Franse luxeconcern de voorwaarden van de deal wil heronderhandelen, wat niet verrassend is aldus Madden gezien de zwakke economische outlook door de corona-uitbraak. Tiffany zei datmen juridische actie zal ondernemen wanneer LVMH de overnameprijs verlaagt. Het aandeel Tiffany steeg 0,1 procent.

eBay presteert in het tweede kwartaal tot nog toe veel beter dan verwacht en verhoogt daarom de vooruitzichten voor dit kwartaal. In april en mei zag eBay de volumes veel hoger uitvallen dan anders. Inmiddels rekent de online marktplaats dan ook op een volumegroei van 23 tot 26 procent in het tweede kwartaal. Het aandeel steeg 6,3 procent.

S&P 500 index             3.112,35 (-0,3%)
Dow Jones index          26.281,82 (+0,1%)
Nasdaq Composite          9.615,81 (-0,7%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag verdeel, met winst in Tokio maar verlies in Shanghai.

Nikkei 225               22.806,01  (+0,5%)
Shanghai Composite       2.911,58 (-0,3%)
Hang Seng                24.370,86 (0,0%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vrijdagochtend op 1,1352. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag werd de munt verhandeld op 1,1337.

USD/JPY Yen   109,12
EUR/USD Euro  1,1352
EUR/JPY Yen   123,86

MACRO-AGENDA:
08:00 Fabrieksorders - April (Dld)
14:30 Banengroei en werkloosheid - Mei (VS)
21:00 Consumentenkrediet - April (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen