beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Wall Street in het groen

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street koerste maandag hoger. De S&P 500-index won 0,6 procent, terwijl de Dow Jones-index 1,0 procent steeg en techbeurs Nasdaq 0,5 procent won. 

"De beurzen stijgen vandaag, ondanks uitspraken van de Amerikaanse handelsadviseur Peter Navarro", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. Navarro beschuldigde China ervan Amerikaanse vaccins te stelen via de diefstal van eigendomsrechten. 

De marktvorser vreest dat de uitspraken van Navarro de spanningen tussen de Verenigde Staten en China weer laten oplaaien. Desondanks merkte hij op dat het positieve banenrapport van vrijdag nog steeds in de gedachten van beleggers ronddwaalt. "Dat het in de VS is gelukt om nog eens 2,5 miljoen meer mensen aan een baan te helpen, laat zien dat het afbouwen van de lockdown-maatregelen zijn vruchten afwerpt", aldus Madden. 

"Mits er geen tweede besmettingsgolf volgt, lijkt de VS klaar te zijn voor een verdere versoepeling van de lockdown-maatregelen. Als dat gebeurt, dan zullen de beurzen verder stijgen", zo voorziet Madden.

"Na het verrassende banenrapport over de maand mei, verschuift de aandacht nu naar hoe de Fed deze data zal interpreteren en wat de mogelijke gevolgen zijn voor het monetaire beleid", volgens economen van Deutsche Bank.

"We verwachten dat de vergadering een eerste verschuiving in het beleid zal laten zien van crisispreventie naar de meer traditionele doelen om stimulus in te zetten ter ondersteuning van het economisch herstel", aldus de Duitse grootbank in aanloop naar het Amerikaanse rentebesluit op woensdagavond.

Volgens marktstrateeg Edward Park van Brooks Macdonald is het sentiment verbeterd door het sterke banenrapport, maar is het prematuur om te stellen dat de Amerikaanse economie goed op weg is naar herstel.

Diverse Amerikaanse staten rapporteren de afgelopen dagen weer een toename in het aantal coronabesmettingen, terwijl New York, dat hard getroffen werd door de pandemie, zijn economie vanaf maandag weer heropent.

"Het virus zal niet weg zijn in twee maanden tijd", waarschuwt econoom Oliver Jones van Capital Economics dan ook.

Op macro-economisch vlak is het maandag rustig in de VS. De euro/dollar circa 1,1300 waard. De olieprijs daalde 3 procent nadat OPEC+ zijn productie-akkoord dit weekend met een maand heeft verlengd tot eind juli.

In de afgelopen weken is de olieprijs zeer sterk hersteld. "Het prijsherstel werd gedreven door de combinatie van meer vraag naar olie als gevolg van de versoepeling van de lockdowns, de productieverlaging in de VS én de gecoördineerde productieverlaging van OPEC+", aldus econoom Hans van Cleef van ABN AMRO.

Een verdere stijging van de olieprijs noemt Van Cleef "ongegrond", met uitzondering van wellicht een technisch signaal voor beleggers dat de olieprijs nog kan doorstijgen naar 50 tot 55 dollar per vat. Dit technische beeld ontbeert echter een fundamentele onderbouwing, waarschuwt de kenner.

Bedrijfsnieuws

Aandelen Grubhub stegen vrijdag ruim 5 procent na het bericht van CNBC dat Europese rivalen Just Eat Takeaway en Delivery Hero zich zouden willen mengen in de overnamestrijd met Uber, dat de Amerikaanse maaltijdbezorger in wil lijven. Maandag daalde Grubhub echter 6,9 procent.

Amerikaanse luchtvaartaandelen beleefden vorige week al een sterke week en zetten die trend maandag door. Delta Air Lines koerste 5,9 procent hoger en American Airlines noteerde 6,3 procent in het groen.

Aandelen Gilead Sciences werden maandag 0,5 procent duurder. Persbureau Bloomberg schreef dit weekend dat de Britse sectorgenoot AstraZeneca Gilead vorige maand heeft benaderd voor een fusie. Details over de eventuele voorwaarden werden niet genoemd.

Aandelen van het Britse BP met een notering in New York werden 1,7 procent meer waard. BP gaat, zo melden diverse media, 10.000 banen schrappen op zijn kantoren en wil zowel de investeringen als de operationele kosten flink verlagen.

Het aandeel Hertz schoot met 98 procent omhoog, genoeg om alle verliezen sinds 22 mei goed te maken. Toen vroeg het bedrijf faillissement aan. Nu er signalen zijn dat steeds meer mensen weer op pad gaan, kregen beleggers opnieuw vertrouwen in het aandeel. 

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News