beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen sluiten lager

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag lager gesloten, voor de derde dag op rij, na een rustige handelsdag met een sombere prognose voor de wereldeconomie. De markt wacht op de uitkomst van de monetaire beleidsvergadering van de Federal Reserve vanavond.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 0,4 procent lager op 368,15 punten, na aanvankelijk hoger te zijn geopend.

De Duitse DAX verloor 0,7 procent naar 12.530 punten. De Franse CAC 40 zakte 0,8 procent tot 5.053 punten. De Britse FTSE 100 eindigde 0,1 procent op 6.329 punten.

De economische denktank OESO waarschuwde dat de wereldeconomie dit jaar waarschijnlijk met 6 procent zal krimpen, maar mogelijk ook met ruim 7 procent, als er voor het einde van het jaar een tweede besmettingsgolf van het coronavirus komt. De OESO is daarmee somberder dan de Wereldbank, die op maandag nog uitging van 5,2 procent krimp voor dit jaar.

Meer somberheid over de wereldeconomie voedt de discussie onder beleggers, of de aandelenkoersen niet al te ver zijn opgelopen, nadat in maart het dieptepunt werd bereikt door de pandemie.

"De perceptie blijft dat aandelen een gok lijken die maar één kant op kan uitvallen, gezien de steun van centrale banken, en diverse steunmaatregelen van de overheid. Alle ogen zijn gericht op het slot van de rentevergadering van de Fed vanavond", zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Er wordt niet op extra stimuleringsmaatregelen van de Fed gerekend, maar wel een nieuwe economische raming. Verwacht wordt dat Fed-voorzitter Jerome Powell niet pessimistischer zal zijn na het meevallende banenrapport voor mei dat de Amerikaanse regering vrijdag publiceerde.

De Europese Centrale Bank kijkt intussen naar een 'bad bank' waar oninbare leningen kunnen worden opgeslagen, om te voorkomen dat banken opnieuw een klap krijgen door de coronacrisis. Dit meldde persbureau Reuters.

Economisch nieuws kwam woensdag uit Frankrijk, waar de industriële productie in april kelderde, nog sterker dan in maart. De producentenprijzen in China daalden dieper in deflatieterrein in mei.

De Amerikaanse consumentenprijsindex daalde licht in mei, na de daling met 0,8 procent in april. Economen verwachtten geen verandering.  De wekelijkse olievoorraden in de VS lieten een toename van de voorraad ruwe olie met 5,7 miljoen vaten zien. Er was juist een daling verwacht.

De olieprijs was relatief stabiel. Een juli-future West Texas Intermediate noteerde 1 procent hoger op 38,78 dollar, terwijl voor een augustus-future Brent 41,06 dollar werd betaald, een stijging van 0,7 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1343. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1357 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1334 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Inditex leed in het eerste kwartaal van dit jaar 409 miljoen euro verlies na de winst van 734 miljoen euro een jaar eerder. Door de coronacrisis liep de omzet van het kledinghuis sterk terug. Inditex meldde dat het dit jaar toch 0,35 euro per aandeel dividend wil uitkeren. Eerder was een voorstel over het dividend nog uitgesteld, vanwege de onzekerheden rond de coronacrisis.  Het aandeel steeg 2 procent.

Cerberus Capital Management wil twee bestuurderszetels bij het Duitse Commerzbank en waarschuwt de Duitse bank dat de tijd opraakt. Commerzbank sloot 0,5 procent lager.

Deutsche Lufthansa heeft van UBS een verkoopadvies gekregen, omdat de enorme steunpakketten die de luchtvaartmaatschappij nodig heeft de winst voor aandeelhouders sterk verwateren. Het aandeel verloor XX procent.  Ook Air France-KLM ging onderuit met 7,5 procent. Beide luchtvaartmaatschappijen stegen deze maand al met meer dan 20 procent, op hoop dat de sector sneller herstelt dan was gevreesd.

Airbus sloot 1 procent lager, hoewel de Franse regering dinsdag 15 miljard euro noodsteun uittrok voor de luchtvaartindustrie, waaronder de reeds aangekondigde 7 miljard euro voor Air France.

Just Eat Takeaway leverde 13 procent in, nadat de maaltijdbezorger bevestigde in gesprek te zijn met het Amerikaanse Grubhub over een nieuwe combinatie. Delivery Hero, dat mogelijk ook interesse heeft in Grubhub, verloor 0,3 procent. 

Het Deense Genmab sloot een grote deal met het Amerikaanse AbbVie. Dit kan de Denen in potentie bijna 3,2 miljard dollar opleveren. In Kopenhagen sloot Genmab 4,3 procent hoger. 

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden rond het slot van de Europese beurzen verdeeld. De S&P 500 index daalde 0,3 procent ende Dow Jones index daalde 0,6 procent. Technologie-index Nasdaq steeg daarentegen 0,5 procent en cirkelt daarmee rond de 10.000 punten.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
    Volkswagen neemt de goede afslag 05 apr | Lange termijn adviezen
  4. Premium
  5. Premium