beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Wall Street koerst af op hogere opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 1,6 procent in het groen.

Daarmee herstellen de Amerikaanse aandelenmarkten deels van de sterkste daling sinds maart van donderdag, toen de vrees voor een heropleving van het coronavirus en een langer economisch herstel het sentiment bepaalden.

Het aantal Amerikaanse coronabesmettingen bereikte donderdag de 2 miljoen, waarbij in 21 staten sprake is van een stijging in het aantal gevallen, terwijl het land zijn economie heropent.

"Gisteren was een flashback naar de waanzin die in februari en maart op de markten werd gezien, omdat de angst voor een mogelijke tweede golf van COVID-19 tot stevige verkoopdruk leidde", zei marktanalist David Madden van CMC Markets. De analist voegde eraan toe dat het sentiment zwak zal blijven. Beleidsmaker zien zich volgens hem geconfronteerd met de moeilijke taak een balans te vinden tussen enerzijds de volksgezondheid en anderzijds de economie.
 
"We kunnen niet negeren dat er veel geld aan de zijlijn staat", zei strateeg Brian O'Reilly van Mediolanum International Funds. Volgens hem grijpen koopjesjagers na een dag als gisteren hun kans, wat de markt vervolgens weer hoger zet.

Vrijdag haalt de markt steun uit berichten dat de regering Trump een tweede ronde van steunmaatregelen zou overwegen, als onderdeel van een groter pakket voor economische verlichting dat volgende maand in het Congres besproken zal worden, zei de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin donderdag. Hij zei tevens dat het uiterst onwaarschijnlijk is dat delen van de Amerikaanse economie opnieuw op slot gaan, ondanks de golf van nieuwe besmettingen in sommige regio's.

Trump haalde donderdag opnieuw uit naar de Federal Reserve en zei dat de Amerikaanse centrale bank een dag eerder een te somber beeld schetste van de staat van de Amerikaanse economie. Voorzitter Jerome Powell sprak toen van een mogelijke lange weg naar volledig herstel.

"De Federal Reserve heeft zo vaak ongelijk", zei Trump op Twitter. "We zullen een zeer goed derde kwartaal, een geweldig vierde kwartaal en één van onze beste jaren ooit hebben in 2021", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs in de Verenigde Staten bekend dat de importprijzen in mei met 1 procent zijn gestegen, terwijl de exportprijzen met 0,5 procent stegen.

Later op de dag verschijnen vertrouwensdata over juni.

De euro/dollar noteerde op 1,1305. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1310 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1297 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 0,3 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

Hertz wil 1 miljard dollar ophalen, ondanks een dreigend faillissement. Het aandeel noteerde in de elektronische handel voorbeurs 44,2 procent hoger.

Boeing won voorbeurs 7,4 procent, nadat het aandeel donderdag ruim 16 procent in waarde daalde. Eén van de belangrijkste toeleveranciers van de vliegtuigfabrikant voor de 737 MAX is gevraagd de productie van onderdelen voor het vliegtuig stop te zetten, waardoor de tijdlijn voor het opnieuw in het gebruik nemen van het vliegtuig in gevaar komt.

Dick's Sporting Goods heeft zijn dividendprogramma hervat. Het aandeel steeg voorbeurs 6,3 procent.

Twitter meldde circa 174.000 accounts te hebben verwijderd, omdat deze nep zouden zijn. De accounts zouden volgens de microblog door de Chinese overheid worden beheerd om onder andere verhalen over het coronavirus en de protesten in Hongkong te sturen. Het aandeel steeg voorbeurs 2,3 procent.

De omzet van Lululemon is het afgelopen kwartaal fors gedaald, door de tijdelijke sluiting van winkels in Europa en de Verenigde Staten vanwege het coronavirus. De keten meldde dat inmiddels 295 van in totaal 490 winkels weer open zijn. Het aandeel verloor 3,4 procent.

Slotstanden
 
De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 5,9 procent lager op 3.002,10 punten. De Dow Jones index eindigde 6,9 procent in het rood op 25.128,17 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 5,3 procent tot 9.492,73 punten. 

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News