beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Virusvrees domineert Europese beurzen

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa noteerden maandag rond het middaguur in het rood, maar de verliezen waren wel kleiner dan bij de opening van de handel. De Stoxx Europe 600 index daalde 0,8 procent, de Duitse DAX verloor 1,4 procent, de Franse CAC 40 leverde 1,3 procent in en de Britse FTSE 100 ging 1,3 procent lager.

Net als voor het weekend werd het sentiment vanochtend bepaald door de zorgen over een tweede besmettingsgolf met Covid-19. In Amerikaanse staten als Arizona, Texas, Florida en Californië stijgt het aantal nieuwe gevallen harder nu de lockdownmaatregelen een tijdje zijn versoepeld. Ondertussen is er ook een nieuwe uitbraak in Beijing.

"Zelfs als er een tweede golf komt, is die mogelijk niet zo dodelijk als de eerste, maar reken er maar op dat de markt zich hier komende week flink druk over zal maken", aldus marktstrateeg Jim Reid van Deutsche Bank.

Overigens waren er vanochtend wel opbeurende cijfers uit China. De industriële productie groeide in mei met 4,4 procent. Dat was meer dan in de voorgaande maanden. De detailhandelsverkopen daalden nog wel, maar minder scherp dan voorheen.

Economen van UBS hebben hun groeiraming voor de eurozone ondertussen wel neerwaarts bijgesteld omdat de corona-uitbraak naar verwachting meer impact zal hebben dan aanvankelijk gedacht. Dit jaar zal de economie niet met 6,1 procent krimpen, maar met 8,2 procent. Daarentegen zal de groei in 2021 ook sterker zijn; namelijk niet 4,1 maar 6,2 procent.

De euro/dollar handelde rond lunchtijd op 1,1255. Olie werd tot 1,5 procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

BP heeft vanwege de coronapandemie en de aanhoudende impact op de wereldeconomie zijn ramingen voor de olieprijs neerwaarts bijgesteld en tevens schrijft de energiereus voor miljarden dollars af. BP zal in het tweede kwartaal waarschijnlijk voor 13,0 tot 17,5 miljard dollar afschrijven. Het aandeel verloor 3,5 procent. Royal Dutch Shell daalde 0,9 procent.

Credit Suisse heeft het advies voor Heineken verhoogd van Neutraal naar Outperform en het koersdoel van 83,00 naar 96,00 euro. Volgens de analisten van de Zwitserse bank is de concurrentiepositie van Heineken verbeterd door de tegenwind in de markt. De Amsterdamse brouwer wint volgens de analisten aan marktaandeel, onder meer in Brazilië en Vietnam. Daarbij kan Heineken bogen op een sterkere balans dan concurrenten. Het aandeel steeg 0,5 procent.

H&M heeft in het tweede kwartaal van het lopende gebroken boekjaar de omzet op jaarbasis zien halveren. De omzet van de Zweedse kledingketen daalde tussen 1 maart en 31 mei met 50 procent, vergeleken met een jaar geleden. De online verkopen stegen in deze periode overigens wel met 36 procent. Momenteel zijn nog ongeveer 18 procent van de winkels gesloten. Het aandeel verloor 0,9 procent.

UCB heeft goede onderzoeksresultaten geboekt met bimekizumab bij de behandeling van patiënten met psoriasis. Kepler Cheuvreux verhoogde het koersdoel van 96,00 naar 103,00 euro met een onveranderde koopaanbeveling. Het aandeel was de sterkste stijger Brussel met een plus van 13,1 procent.
 
Futures Wall Street

De Amerikaanse futures voorspellen maandag rond lunchtijd ook een lagere opening voor Wall Street, waarbij de Dow Jones index, S&P 500 en Nasdaq meer dan 1,5 procent lager lijken te openen.

Wall Street eindigde vrijdag nog hoger. De S&P 500 steeg 1,3 procent op een slot van 3.041 punten. De Dow Jones index won 1,9 procent tot 25.606 punten en de Nasdaq ging 1,0 procent hoger op 9.589 punten.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Deutsche Börse AG