beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen lager het weekend in

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn overwegend lager het weekend ingegaan. De Stoxx Europe 600 index daalde vrijdag 0,4 procent op 358,32 punten, de Duitse DAX verloor 0,7 procent op een slot van 12.089,39 punten en de Franse CAC 40 ging 0,2 procent lager op 4.909,64 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,2 procent in de plus op 6.159,30 punten.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets verloren de Europese aandelenmarkten stoom vanwege de zorgen over de coronacrisis in de VS. Daar werd donderdag een recordaantal nieuwe gevallen geregistreerd.

"Donderdag werd al duidelijk dat Florida en Texas de heropening van hun economieën op pauze zetten en vandaag kondigde Texas aan dat bars weer dicht gaan en ziekenhuizen onder druk staan door het aantal coronagevallen." 

Met name de situatie in Texas is zorgwekkend omdat andere staten dit voorbeeld mogelijk moeten volgen. De voornaamste reden voor de aandelenrally tussen eind maart en begin juni was juist het versoepelen van lockdowns, aldus de marktanalist. "Men vreest nu het omgekeerde."
   
Op macro-economisch vlak was het vrijdag redelijk rustig. Het Franse consumentenvertrouwen over juni steeg onverwacht met 4 punten naar 97, waar een daling met 1 punt was voorzien. De index staat overigens nog altijd op een historisch gezien laag peil.

De geldhoeveelheid van de eurozone is in mei sneller gestegen, in dit geval met 8,9 tegen een plus van 8,2 procent in april.

De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,1213. Een vat WTI-olie werd 4 procent goedkoper.
 
Bedrijfsnieuws

KLM krijgt van de Nederlandse overheid 3,4 miljard euro aan steun in de vorm van leningen en garanties. KLM mag pas weer dividend uitkeren aan aandeelhouders als de leningen volledig zijn terugbetaald. Voor de staatssteun moet nog wel toestemming komen van de Europese Commissie en het Nederlandse parlement. Het aandeel Air France-KLM daalde 3,4 procent.

Concurrent Lufthansa daalde 6,2 procent. Aandeelhouders hebben donderdagavond ingestemd met het coronasteunpakket van 9 miljard euro waarmee de Duitse staat een belang van 20 procent krijgt in de luchtvaartmaatschappij.

Novartis heeft samen met twee van zijn (voormalige) dochterbedrijven een schikking van 347 miljoen dollar getroffen met justitie in de Verenigde Staten vanwege vermeende omkoping. Het aandeel Novartis daalde 1,7 procent.

Hennes & Mauritz heeft in het tweede kwartaal van 2020 de omzet zien halveren als gevolg van de coronacrisis. In de periode van 1 tot en met 24 juni daalde de omzet van de groep op jaarbasis met 25 procent. Het aandeel H&M verloor 5,5 procent.

In Frankfurt was van de koers van Wirecard geen spaan meer heel. Er resteerde een povere 1,28 euro voor het aandeel, een daling van bijna 64 procent ten opzichte van donderdag.

Tesco profiteerde afgelopen kwartaal van het feit dat consumenten hamsterden als gevolg van de coronalockdowns. De vergelijkbare omzet steeg met 8 procent. Bij Tesco Bank wordt wel een hoger aantal slechte leningen voorspeld. Het aandeel Tesco steeg 1,9 procent.

Sanofi is van plan bij zijn Europese operaties 1.680 banen te schrappen. Dit meldde persbureau Reuters vrijdag op basis van twee bronnen. Het aandeel daalde 0,8 procent. 

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot 1 tot 2 procent lager.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Deutsche Börse AG