beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen hoger rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden maandag rond het middaguur na een weifelende start licht hoger.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,2 procent tot 358,90 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,6 procent op 12.164,09 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,2 procent op 4.920,16 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,3 procent hoger op 6.179,99 punten.

De Europese beurzen hadden maandagochtend moeite richting te bepalen, waarbij met name de stijgende infectiepercentages van het coronavirus in Amerika een bron van zorg zijn. Wereldwijd staat de teller inmiddels op ruim 10 miljoen coronavirusgevallen, terwijl het wereldwijde dodental de 500.000 is gepasseerd. Een kwart van de wereldwijde gevallen is in de VS geconstateerd.

De Amerikaanse minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken, Alex Azar, waarschuwde zondag dat de kans in de Verenigde Staten om het virus te beteugelen bijna is verkeken. De minister voorziet een stijging van het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames in de komende weken. Texas, Arizona, Florida en Californië zijn momenteel de grootste brandhaarden in de VS en hebben al nieuwe beperkingen afgekondigd.

In Europa worden ondertussen kleine clusters van brandhaarden gerapporteerd, zoals in een Zwitserse nachtclub en de Britse stad Leicester, hoewel de infectiepercentages in Europa aanzienlijk zijn afgenomen in vergelijking met de Verenigde Staten en delen van Latijns-Amerika.

De Europese Unie zal naar verwachting in de komende dagen een verdere versoepeling van de vlucht- en reisbeperkingen en quarantaine-maatregelen aankondigen, waarbij reizigers uit het Verenigd Koninkrijk waarschijnlijk weer naar het vasteland mogen reizen, terwijl de grenzen voor passagiers uit de VS naar verwachting nog gesloten blijven.

De Britse premier Boris Johnson heeft beloofd tientallen miljarden uit te geven om de economie te redden. Hij kondigde zondag in een interview met The Mail de bouw van ziekenhuizen, scholen, woningbouwprojecten en weg- en spoorprojecten aan ter ondersteuning van de Britse economie.

Analist David Madden van CMC Markets beaamde het schokkerige verloop van de Europese beurzen maandagochtend. "De gezondheidssituatie in de VS baart beleggers in dit deel van de wereld zorgen, omdat men vreest dat de heropening van de Europese economieën ook hier zou kunnen worden onderbroken als de besmettingspercentages stijgen. Aan de andere kant is de situatie in de VS veel slechter in vergelijking met hier, dus misschien komt het er niet van", zei hij.

Op macro-economisch vlak werd maandagochtend bekend dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in juni conform een eerdere raming licht is hersteld. De index herstelde in juni tot 14,7 negatief, van 18,8 negatief een maand eerder. Het economisch sentiment steeg van 67,5 in mei naar 75,7 in juni. Dit was de sterkste stijging op maandbasis ooit voor de sentimentindex.

De euro/dollar noteerde op 1,1275. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1225 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1217 op de borden.

Olie noteerde maandag tot 0,2 procent lager.

Bedrijfsnieuws

Drankenproducent Diageo noteerde rond het middaguur 0,4 procent lager. Het concern heeft zich aangesloten bij een lange lijst van bedrijven die hebben aangekondigd niet meer op Facebook te adverteren. Starbuck, Unilever en Coca-Cola gingen het bedrijf voor.

Unilever noteerde maandag 2,4 procent lager. UBS zette het aandeel op de verkooplijst en verlaagde het koersdoel van 47,00 naar 43,00 euro

TUI steeg 4,1 procent. Het reisbureau rapporteerde een stijging van het aantal boekingen op weekbasis van 50 procent, terwijl Britse vakantiegangers anticiperen op een opheffing van de reisbeperkingen.

De luchtvaartmaatschappijen Ryanair en easyJet stegen respectievelijk 2,4 procent en 4,4 procent.

De moedermaatschappij van British Airways, International Consolidated Airlines, steeg 1,4 procent, nadat BA afgelopen weekend meldde 350 piloten te ontslaan en 300 piloten standby te plaatsen om mogelijk later weer aan te nemen als of wanneer de activiteiten weer aantrekken.

BP heeft overeenstemming bereikt over de verkoop van zijn petrochemische activiteiten aan INEOS voor 5 miljard dollar.  Het aandeel steeg 2,7 procent.

Wirecard steeg maandag 147,7 procent, na berichten dat het Franse Worldline mogelijk delen van het bedrijf probeert op te kopen, nadat Wirecard vorige week faillissement heeft aangevraagd.

Airbus steeg 2,2 procent. Het luchtvaart- en ruimtevaartconcern schrapt de komende twee jaar duizenden banen en verwacht dat de productie in die periode met 40 procent afneemt, zei CEO Guillaume Faury dit weekend tegen de Duitse krant Die Welt.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan maandag een overwegend hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,3 procent in het groen.

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 2,4 procent lager op 3.009,05 punten. De Dow Jones index eindigde 2,8 procent in het rood op 25.015,55 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 2,6 procent tot 9.757,22 punten.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: EC