beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Futures voorspellen verdeelde opening Wall Street

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse futures duiden maandag op een verdeelde opening voor Wall Street. De S&P 500 future en die voor de Dow Jones staan op een winst van 0,3 procent, terwijl de Nasdaq 0,3 procent lager lijkt te gaan openen.

Net als voor het weekend blijven beleggers bezorgd over het snel stijgende aantal coronagevallen in de Verenigde Staten, de afgelopen dagen zelfs in een recordaantal per dag. Wereldwijd zijn volgens cijfers van John Hopkins CSSE nu iets meer dan 10 miljoen besmettingen geregistreerd bij ruim een half miljoen doden. In de VS zijn ruim 2,5 miljoen gevallen bekend.

Voor het weekend draaiden grote staten als Texas en Florida de versoepeling van lockdownmaatregelen al deels terug omdat het aantal besmettingen daar flink oploopt. Nu zou ook Californië de regels weer aan willen scherpen, onder meer in Los Angeles, waar cafés weer dicht gaan.

"De virusuitbraken in de VS blijven op het sentiment wegen", aldus marktanalist Neil Wilson van Markets.com, wat volgens hem suggereert dat de hoop op een V-vormig economisch herstel te optimistisch is geweest. Dit leidde de afgelopen tijd juist tot een aandelenrally.

De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Alex Azar waarschuwde dit weekend dat de tijd dringt om het virus onder controle te krijgen. Hij verwacht dat het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen in de VS de komende weken stijgt.

Op macro-economisch vlak is er vanmiddag aandacht voor Amerikaanse woningcijfers. Verder ligt de focus deze week vooral op het tweetal banenrapporten en de notulen van de Federal Reserve.

De euro/dollar noteerde maandag rond lunchtijd op 1,1278. Een vat WTI-olie wordt iets goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Social media bedrijven als Facebook en Twitter staan maandag onder druk nu grote bedrijven als Unilever, Coca-Cola en Starbucks niet meer op hun platformen willen adverteren. Facebook en Twitter doen volgens deze bedrijven te weinig om haatzaaien en polarisatie op hun platformen tegen te gaan. Het aandeel Twitter levert voorbeurs ruim 2 procent in en Facebook bijna 3 procent.

Schaliegas pionier Chesapeake Energy werd dit weekend gedwongen om faillissementsbescherming aan te vragen in de VS. Het bedrijf lijdt zwaar onder de economische gevolgen van de coronapandemie. Voorbeurs werd niet gehandeld in het aandeel.

Boeing staat voorbeurs 3,5 procent hoger vanwege berichten dat toezichthouders in de VS zeer spoedig testvluchten gaan uitvoeren met de 737 MAX toestellen, die al ruim een jaar aan de grond staan na twee dodelijke ongelukken.

Slotstanden vrijdag

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag lager gesloten. De S&P 500 index verloor 2,4 procent op een slot van 3.009 punten. De Dow Jones index daalde 2,8 procent tot 25.016 punten en de Nasdaq eindigde 2,6 procent lager op 9.757 punten.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: NYSE