beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Olieprijs stijgt flink

(ABM FN-Dow Jones) De olierijs is maandag gestegen. Op een settlement van 39,70 dollar werd een vat West Texas Intermediate 3,1 procent of 1,21 dollar, meer waard.

"Nu de energievraag wereldwijd toeneemt, zullen de olieprijzen vermoedelijk ook weer stijgen omdat tegen de huidige prijzen een rendabele productie voor veel olieproducenten nog niet mogelijk is", aldus financieel directeur Manish Raj van Velandera Energy.

Vannacht kwamen er positieve cijfers uit China, de grootste importeur van olie ter wereld. Daaruit bleek dat de Chinese industrie in mei, voor het eerst in 2020, weer winst maakte. De winsten stegen in mei met 6,0 procent op jaarbasis. In april daalden de winsten juist nog met 4,3 procent.

Er zijn ook signalen dat de olieproductie nog altijd vrij laag is. "Vanuit het oogpunt van Amerikaanse producenten, ligt het aantal actieve boorplatformen nog steeds 73 procent lager dan een jaar geleden", aldus Raj, die dan ook een opwaartse trend verwacht voor de olieprijzen.

Toch staan volgens de CFO niet alle seinen op groen, wijzend op de laatste cijfers van het Energy Information Administration van vorige week die duidden op een herstel van de olieproductie met 500.000 vaten per dag. "Beleggers vrezen nu dat een deel van de gesloten olieputten snel weer opengaan, hetgeen het recente herstel van de olieprijzen teniet zal doen", aldus Raj.

Ook blijven er zorgen over de herinvoering van enkele lockdown-maatregelen om een verdere verspreiding van het coronavirus te beperken en de impact daarvan op het herstel van de olieprijzen.

Voor het weekend draaiden grote staten als Texas en Florida de versoepeling van lockdownmaatregelen al deels terug omdat het aantal besmettingen daar flink oploopt. Nu zou ook Californië de regels weer aan willen scherpen, onder meer in Los Angeles, waar cafés weer dicht gaan.

De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Alex Azar waarschuwde dit weekend dat de tijd dringt om het virus onder controle te krijgen. Hij verwacht dat het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen in de VS de komende weken stijgt.

Verder werd de stemming op de oliemarkt gedrukt door schaliegaspionier Chesapeake Energy die dit weekend gedwongen werd om faillissementsbescherming aan te vragen in de VS. Het bedrijf lijdt zwaar onder de economische gevolgen van de coronapandemie.

"Chesapeake was ontegensprekelijk een grote naam voor de Amerikaanse schalie-industrie", aldus analist Magnus Nysveen van Rystad Energy.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News