beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen tonen weinig enthousiasme rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden dinsdag dicht op de slotnoteringen van maandag, terwijl het beeld in de loop van de ochtend wel iets verzwakte, waardoor een deel van de graadmeters in de min dook.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde dinsdag rond het middaguur een verlies van 0,4 procent op 357,30 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 0,3 procent naar 12.265,00 punten. De Franse CAC 40 noteerde een daling van 0,2 procent met een stand van 4.934,66 punten. De Britse FTSE daalde dinsdag 0,6 procent naar 6.188,86 punten.

China maakte de inkoopmanagersindices van de industrie over juni bekend en die liep op naar 50,9. Maar ook de dienstensector groeide in een hoger tempo, bleek vanochtend.

Het Verenigd Koninkrijk zag zijn economie in het eerste kwartaal in een definitieve meting met 2,2 procent krimpen. In een vorige meting werd al een krimp van 2,0 procent berekend.

Frankrijk trad naar buiten met voorlopige inflatiecijfers over juni. De consumentenprijzen daalden op maandbasis met 0,1 procent.

De eurozone maakte ook een voorlopige indicatie voor de consumentenprijzen bekend. Op maand- en op jaarbasis liepen de prijzen voor consumentenproducten met 0,3 procent op, terwijl de verwachting voor het jaarcijfer op een stijging met 0,1 procent lag.

In de Verenigde Staten gaat de aandacht dinsdag uit naar drie cijfers. Dat zijn achtereenvolgens de ontwikkeling van de huizenprijzen in de grootste steden van het land, de inkoopmanagersindex van Chicago en het grote consumentenvertrouwen over juni, zoals dat wordt gemeten door het onderzoeksbureau The Conference Board.

Olie noteerde dinsdag lager. Een augustus-future West Texas Intermediate noteerde 1,3 procent in het rood op 39,18 dollar, terwijl voor een september-future Brent 41,42 dollar werd betaald, een daling van 1,0 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1202. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1207 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1236 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Op basis van nieuwe prijsverwachtingen zal Shell in het tweede kwartaal voor 15 tot 22 miljard dollar aan bijzondere waardeverminderingen boeken. Daarvan komt 8 tot 9 miljard dollar voor rekening van Integrated Gas, 4 tot 6 miljard voor Upstream en 3 tot 7 miljard bij Oil Products. Voor belastingen gaat het om een post van 20 tot 27 miljard dollar. Voor de prijs van een vat Brent rekent Shell in 2020 op 35 dollar. In 2021 stijgt dit naar 40 dollar en naar 60 dollar in 2023. De koers van het aandeel Shell noteerde dinsdag 2,3 procent onder het slot van maandag, hoewel de nieuwste productieramingen wel iets beter waren dan enkele maanden terug.

Het Zuid-Afrikaanse Prosus was koploper in Amsterdam met een koerswinst van 3,6 procent. Morgan Stanley sprak van een sterke omzetgroei bij alle kernactiviteiten, maar de marges waren wel zwakker. UBS was ook onder de indruk van de omzetgroei bij de e-commerce-divisie. De toegenomen verliezen zijn juist een teleurstelling, zo oordeelden analisten van de Zwitserse zakenbank. 

Financials hadden het op de laatste dag van het kwartaal lastig. Deutsche Bank daalde 1,5 procent, Societe Generale 2,1 procent en ING 1,4 procent. 

De bewegingen waren dinsdag in zowel Parijs als Frankfurt niet wild. Wirecard, de laatste tijd ongekend aangeschoten wild, noteerde dinsdag bijna twee keer zo hoog als maandag op een historisch laag koersniveau. Met een lagere olieprijs daalde koers van Total in Parijs 2,2 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,3 procent in het rood.

De S&P 500 won maandag 1,5 procent op 3.053,24 punten en de Dow Jones steeg mede dankzij een koerssprong van indexzwaargewicht Boeing met 2,3 procent tot 25.595,80 punten, terwijl techbeurs Nasdaq 1,2 procent bijschreef op 9.874,15 punten.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Deutsche Börse AG