beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen openen in het groen

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan donderdag een hogere opening tegemoet. 

IG voorziet een openingswinst van 106 punten voor de Duitse DAX, een plus van 43 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 40 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn woensdag dicht bij huis gesloten na een redelijk volatiele dag.

"De aandelenmarkten hadden woensdag te maken met een flinke volatiliteit, waarbij er in de ochtend nog zorgen waren over de coronacrisis, maar het sentiment later op de dag wat verbeterde vanwege de hoop op een vaccin", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

In de eerste handelsuren maakten beleggers zich volgens de analist zorgen over het toegenomen aantal besmettingen in landen die hun economieën weer aan het opstarten zijn. Ook oplopende spanningen in Hongkong zorgden volgens Madden aanvankelijk voor een bedrukte stemming. Beijing voerde officieel de controversiële wet in die meer controle moet geven over de regio. "Dit kan een impact hebben op de internationale relaties met China", aldus Madden.

Over juni volgde vandaag een flinke serie inkoopmanagersindices van diverse landen voor hun industrie in juni, om te beginnen met Japan. Die wees nog altijd op krimp, maar iets minder dan in mei het geval was.

China publiceerde een index die op meer groei duidde dan in mei werd gerapporteerd, Frankrijk zag zijn index weer boven de 50 uitkomen, Duitsland maakte een index bekend die blijk gaf van minder krimp van zijn industrie en dat gold ook voor de industrie van de eurozone. Van het Verenigd Koninkrijk werd een index bekend die op een fractionele groei van de industrie duidde. Uit cijfers van ISM bleek dat de Amerikaanse industrie weer groeit.

Het Duitse Ifo-instituut had ondertussen in een rapport voor de tweede helft van dit jaar en voor 2021 een minder somber beeld in zijn verwachtingen voor de Duitse economie opgenomen. Robuust werd het daarin tot en met 2021 nog niet, maar de oude niveaus van 2019 lijken wel weer in beeld te komen.
 
Bedrijfsnieuws

Airbus schrapt tot eind zomer 2021 wereldwijd 15.000 banen. De onderneming is een van de bedrijven die zwaar te lijden heeft onder de economische gevolgen van de corona-uitbraak en zag de activiteit bij zijn commerciële luchtvaarttak de afgelopen maanden met bijna 40 procent afnemen. Op zijn vroegst zal de luchtvaatsector in 2023 weer op het niveau zijn van voor de pandemie, denkt Airbus, en mogelijk pas in 2025. Met de reorganisatie moet de toekomst van het bedrijf worden gewaarborgd. Het aandeel Airbus sloot 1,1 procent hoger.

De Franse afvalverwerker Suez zag in juni een aanzienlijke verbetering van de activiteiten, maar rekent voor de eerste jaarhelft wel op een omzetdaling en een afschrijving van honderden miljoenen. Engie, dat een groot belang in Suez heeft, daalde 0,7 procent. Suez verloor zelf 1,3 procent aan waarde.  

Sainsbury verloor 2,6 procent nadat de Britse supermarktketen met cijfers kwam over het eerste kwartaal.

Euro STOXX 50          3.228,45 (-0,2%)
STOXX Europe 600       361,01 (+0,2%)
DAX                    12.260,57 (-0,4%)
CAC 40                 4.926,94 (-0,2%)
FTSE 100              6.157,96 (-0,2%)
SMI                   10.089,67 (+0,4%)
AEX                     562,67 (+0,5%)
BEL 20                  3.331,99 (+0,1%)
FTSE MIB                 19.330,88 (-0,2%)
IBEX 35                  7.227,40 (-0,1%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag hoger.

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag hoger gesloten, waarbij vooral techfondsen de kar trokken.

"De Amerikaanse aandelenmarkten laten bescheiden winsten zien, onder meer na berichten dat Pfizer en BioNTech vooruitgang boekten in de ontwikkeling van een mogelijk vaccin tegen Covid-19", aldus marktanalist David Madden van CMC markets.

Bovendien laat de Amerikaanse banenmarkt de eerste tekenen van herstel zien, zo merkte Madden op.

Hoewel de banengroei juni licht teleurstelde, paste loonstrookjesverwerker ADP de cijfers voor mei op spectaculaire wijze opwaarts aan.

In juni steeg het aantal banen in de private sector met 2,4 miljoen stuks, terwijl de markt rekende op een stijging van 2,5 miljoen banen.  

Maar waar voor mei eerst nog een afname van het aantal banen werd gerapporteerd van 2,76 miljoen stuks, werd nu een banengroei van 3,07 miljoen stuks genoteerd.

Analist Philip Marey van Rabobank merkte woensdag op dat de verdere openstelling van de Amerikaanse economie weliswaar goed blijkt voor de banenmarkt, maar het coronavirus nog zeker niet weg is. "Een lockdown kun je eigenlijk maar één keer doen, omdat die zo vreselijk veel geld kost", aldus Marey.

De analist verklaarde de scherpe bijstelling van de cijfers voor mei op basis van de aard van het model dat ADP hanteert. Het lijkt er op dat ADP zijn cijfers van mei heeft aangepast aan de non-farm payroll-data over die maand die kort erna zijn gepubliceerd en waarbij melding werd gemaakt van een stijging met 2,5 miljoen banen, terwijl er vooraf rekening werd gehouden met een krimp van ruim 8 miljoen banen, aldus de analist.

Leden van de Federal Reseve bekeken tijdens de laatste beleidsvergadering van afgelopen maand diverse opties om de economie verder te ondersteunen, zo bleek woensdag uit de notulen van de vergadering. De beleidsmakers bespraken plannen beleggingen met een langere looptijd te kopen en om expliciet aan te gaan geven wat belangrijk is voor het besluit om uiteindelijk de stimuleringsmaatregelen weer terug te schroeven.  

Op een settlement van 39,82 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 1,4 procent of 0,55 dollar meer waard. De afname van de olievoorraden afgelopen week zorgden voor wat optimisme op de oliemarkt, die in de afgelopen tijd juist in de greep werd gehouden door de zorgen dat een verdere verspreiding van het coronavirus een negatieve impact zal hebben op de vraag naar olie.

Bedrijfsnieuws

FedEx kan woensdag rekenen op de aandacht van beleggers, nadat de pakketbezorger dinsdagavond over het afgelopen kwartaal een beter dan verwacht resultaat rapporteerde, omdat de pakketbezorger kon profiteren van de toegenomen populariteit van online winkelen. Het aandeel sloot circa 12 procent hoger.

Apple is van plan nog eens 30 winkels te sluiten in de Verenigde Staten, nu het aantal nieuwe coronabesmettingen in het land blijft toenemen. Dit betekent dat in totaal 77 filialen van Apple in de Verenigde Staten gesloten blijven. In totaal heeft Apple 271 winkels in het land. Het aandeel Apple sloot enkele tienden van een procent lager.

Het aandeel Tesla steeg woensdagavond met circa vier procent, waardoor de marktwaarde van de autobouwer oploopt tot circa 207 miljard dollar. Daarmee is Tesla het meest waardevolle automerk ter wereld. Tesla streeft concurrent Toyota voorbij. De Japanse autofabrikant heeft een marktwaarde van ongeveer 201 miljard dollar.  

General Mills heeft het afgelopen kwartaal een nettowinst geboekt 626 miljoen dollar, ofwel 1,02 dollar per aandeel, op een omzet van 5 miljard dollar. De aangepaste winst bedroeg 1,10 dollar per aandeel. De markt rekende op een aangepaste winst van 1,06 dollar per aandeel op een omzet van 4,98 miljard dollar. Het aandeel daalde bijna twee procent.

Macy's daalde ruim vier procent. De warenhuisketen heeft in het afgelopen kwartaal, conform verwachting, rode cijfers geschreven als gevolg van de coronacrisis. Macy's kondigde recent al een nieuwe reorganisatie aan.

Facebook steeg krap vijf procent. De social media-reus heeft de boogaloo-beweging geclassificeerd als een gevaarlijke organisatie en verbannen van zijn netwerk. Facebook meldde in een blogpost meer dan 300 facebook- en Instagram-accounts en 106 groepen verwijderd te hebben die verbonden zijn aan het netwerk "dat actief geweld nastreeft", aldus Facebook.

Tribune Publishing is in gesprek om de mede-oprichter van Alden Global Capital toe te voegen aan het bestuur als onderdeel van een overeenkomst die zou voorkomen dat het hedgefund een vijandig bod zou doen om de rest van het krantenbedrijf in de nabije toekomst te kopen. Tribune Publishing verloor een half procent.

Constellation Brands heeft het afgelopen kwartaal opnieuw verlies geboekt op een licht lagere omzet. De omzet was wel beter dan verwacht en het verlies was op jaarbasis teruggelopen. In een separaat persbericht meldde de brouwer Empathy Wines, een direct to consumer wijnmerk, overgenomen te hebben voor een niet nader genoemd bedrag. Het aandeel sloot ruim zes procent hoger.

Beyond Meat gaat in een aantal winkels van Alibaba in China zijn vleesvervangers verkopen. Het aandeel won circa zes procent.

S&P 500 index                   3.115,86 (+0,5%)
Dow Jones index            25.734,97 (-0,3%)
Nasdaq Composite           10.154,63 (+1,0%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag over de brede linie hoger.

Nikkei 225                     22.149,44 (+0,1%)
Shanghai Composite      3.061,10 (+1,2%)
Hang Seng                    24.788,46 (+1,5%)

VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1265. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1255.

USD/JPY Yen   107,43
EUR/USD Euro  1,1265
EUR/JPY Yen   121,01

MACRO-AGENDA:

10:00 Werkloosheid - Mei (eur)
11:00 Producentenprijzen - Mei (eur)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Banengroei en werkloosheid - Juni (VS)
14:39 Handelsbalans - Mei (VS)
15:45 Inkoopmanagersindex New York - Juni (VS)
16:00 Fabrieksorders - Mei (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

- Geen agendapunten

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Volkswagen neemt de goede afslag 05 apr | Lange termijn adviezen