beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag lager gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,8 procent tot 365,43 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,6 procent op 12.528,18 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,8 procent op 5.007,14 punten. De Britse FTSE 100 sloot 1,3 procent lager op 6.157,30 punten.

Positieve macrocijfers werden vrijdag overschaduwd door aanhoudende zorgen over de stijgende aantallen nieuwe coronabesmettingen in de Verenigde Staten. Daarbij was sprake van lage handelsvolumes, omdat de Amerikaanse aandelenmarkten vrijdag gesloten bleven in aanloop naar Independence Day op zaterdag.

De teller staat wereldwijd inmiddels op bijna 10,9 miljoen corona-infecties, terwijl het dodental op ruim 500.000 staat. In de VS werd een recordaantal nieuwe gevallen van Covid-19 geregistreerd. Inmiddels zijn ruim 2,7 miljoen personen met het virus besmet, terwijl ruim 128.000 personen aan de gevolgen van het virus zijn overleden.

Strateeg Lyn Graham-Taylor van Rabobank sprak van een zogenaamde 'dead-cat bounce' - een kortstondige opleving van de koersen, voordat de markt zijn daling weer hervat . "Dat zorgt ervoor dat mensen denken dat de economie herstelt en dat dit herstel misschien V-vormig is, maar dan heb je de recordinfecties", aldus Graham-Taylor. Volgens de strateeg moet niet te veel waarde worden gehecht aan de recente koersstijgingen. Omdat we van zo laag komen, ziet iedere beweging omhoog er goed uit.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de groei van de Chinese dienstensector in juni verder is aangetrokken. De Chinese index steeg van 55,0 in mei naar 58,4 in juni. De Franse dienstensector liet een zeer stevig herstel zien en noteerde met de inkoopmanagersindex weer boven de 50. Duitsland zat daar nog wel onder, maar ook in diens dienstensector tekende zich een heel goed herstel af op maandbasis. In de eurozone werd eveneens een stevig herstel gemeld, maar voor de regio gold nog altijd krimp. Het Verenigd Koninkrijk was vrijdag de laatste in de rij met de inkoopindex voor zijn dienstensector: ook hier een flink herstel, maar wel nog altijd krimp.

Hoofdeconoom Chris Williamson van Markit sprak van een bijna ongekende stijging. De cijfers wijzen nu nog "slechts" op een krimp van de economie in de eurozone van 0,2 procent.

"Een verbetering van het ondernemerssentiment voedt de hoop dat de economie in het derde kwartaal weer zal groeien", aldus Williamson.

De euro/dollar noteerde op 1,1241. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1247 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1238 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 1,8 procent lager.

Bedrijfsnieuws
 
Delivery Hero noteerde vrijdag 3,0 procent hoger, na een positieve trading update. Het aantal bestellingen steeg in het tweede kwartaal op jaarbasis met 94 procent.

Land Securities steeg 0,5 procent, nadat de vastgoedontwikkelaar zei dat dat de huurinkomsten en het aantal bezoekers in juni stegen. De belegger is van plan om in november weer dividend te gaan uitbetalen.

Banken stonden vrijdag onder druk. BNP Paribas noteerde 0,9 procent lager en Banco Santander verloor 2,5 procent. ABN AMRO verloor 0,6 procent en Deutsche Bank daalde 0,9 procent.

De energiesector stond tevens onder druk. BP daalde 1,8 procent en Royal Dutch Shell verloor 1,0 procent.

ArcelorMittal is van plan om 200 miljard roepies, omgerekend circa 2,4 miljard euro, te investeren in een capaciteitsuitbreiding en in de infrastructuur in de Indiase staat Gujarat. Het aandeel steeg/daalde 1,3 procent.

Mercedes-Benz is een strategische samenwerking aangegaan met de Chinese fabrikant van batterijcellen, Farasis Energy. Financiële details werden niet vrijgegeven. Mercedes-Benz neemt ook een belang in Farasis, dat momenteel aan een beursgang werkt, van circa 3 procent. Het aandeel Daimler noteerde vrijdag 1,4 procent koersverlies.

Het Finse Nokia heeft Lenovo in de Verenigde Staten aangeklaagd en beschuldigt de Chinezen van het schenden van 5 patenten met diens ThinkPad, IdeaPad en Flex Line. Dit schreef persbureau Bloomberg. Nokia wil daarom nu dat de import van laptops, tablets en desktopcomputers van Lenovo door de Amerikaanse International Trade Commission wordt stopgezet. De koers van het aandeel Nokia noteerde 0,4 procent hoger.

Ryanair heeft een akkoord bereikt met Ierse piloten om een salarisverlaging te accepteren om het banenverlies bij de luchtvaartmaatschappij te beperken. Het aandeel daalde ruim een half procent.  

Autobouwer Fiat Chrysler heeft vrijdag speculaties in de Italiaanse pers dat het speciaaldividend van 5,5 miljard euro niet in contanten aan de aandeelhouders zou uitkeren van de hand gewezen. Het aandeel daalde ruim een procent.

Slotstanden  Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,5 procent hoger op 3.130,01 punten. De Dow Jones index eindigde 0,4 procent in het groen op 25.827,36 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,5 procent tot 10.207,63 punten. 

Bron: ABM Financial NewsBeeld: EC

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium