beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen openen lager

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan woensdag een lagere opening tegemoet, omdanks dat de Chinese beurzen hoger blijven koersen. 

IG voorziet een openingsverlies van 76 punten voor de Duitse DAX, een min van 36 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 49 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn dinsdag ook al lager gesloten.

De Europese beurzen verloren dinsdag terrein nadat zorgen over het coronavirus opnieuw de overhand kregen. "De nieuwsstroom over het coronavirus en de impact ervan blijft verontrustend, van signalen dat het economisch herstel afvlakt vanwege de versterkte golf van infecties, tot de hernieuwde lockdown van zes weken in het Australische Melbourne en een zesde opeenvolgende dag van meer dan 100 nieuwe gevallen in Tokio", vatte marktanalist Chris Scicluna van Daiwa Capital Markets samen.

De Europese Commissie verlaagde zijn prognoses voor het bruto binnenlands product in de eurozone. De commissie voorziet in 2020 een daling van 8,7 procent, terwijl eerder nog werd uitgegaan van een krimp van 7,7 procent.

"Omdat de lockdownmaatregelen minder snel worden opgeheven dan in de voorjaarsprognoses was gedacht, zal de impact op de economische activiteiten in 2020 ook groter zijn dan verwacht", verklaarde de Commissie de neerwaartse bijstelling.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de Duitse industriële productie in mei minder sterk herstelde dan verwacht. De productie steeg op maandbasis met 7,8 procent, terwijl werd gerekend op een stijging van 10 procent.

Daarnaast werd bekend dat het sentiment in de Duitse industrie in juni voor de tweede maand op rij is verbeterd, zo meldde het Duitse Ifo Institute. Voor het eerst in drie maanden is het aantal bedrijven dat de productie in de komende maanden wil opvoeren in de meerderheid.

Bedrijfsnieuws
 
Deutsche Bank en Alphabet, het moederbedrijf van Google, zijn een strategische samenwerking aangegaan, waarbij de Duitse bank clouddiensten zal afnemen van de internetreus voor de ontwikkeling van nieuwe producten voor cliënten. Het aandeel Deutsche Bank noteerde dinsdag vlak.

Deutsche Lufthansa halveert zijn vliegtuigaankopen en schrapt 1.000 banen plus 20 procent van de leidinggevende functies, om de ontvangen staatssteun terug te kunnen betalen. Het aandeel steeg 0,7 procent.  

Eni heeft vanwege een verwachte lagere olieprijs besloten om 3,5 miljard euro af te schrijven. Het aandeel won 0,7 procent.

Sodexo zag in het afgelopen kwartaal de omzet flink onder druk staan en is terughoudend over het huidige kwartaal. Voor het lopende kwartaal blijft Sodexo terughoudend voor wat betreft de omzetontwikkeling, al zal de onderliggende operationele winst wel aantrekken. Het aandeel daalde ruim 4,0 procent.

Orange heeft nieuwe CEO’s benoemd in Polen en België. In België zal Xavier Pichon de fakkel van Michaël Trabbia overnemen en in Polen wordt Julien Ducarroz de nieuwe CEO. Beide mannen gaan aan de slag vanaf 1 september. De koers van het aandeel verloor 2,1 procent.

Bayer daalde 4,9 procent nu er twijfel is gerezen over de schikkingskansen in de Roundup-zaak in de Verenigde Staten.

Het noodlijdende Wirecard werd ruim 20 procent duurder.

Euro STOXX 50          3.321,56 (-0,9%)
STOXX Europe 600       368,96 (-0,6%)
DAX                    12.616,80 (-0,9%)
CAC 40                 5.043,73 (-0,7%)
FTSE 100               6.189,90 (-1,5%)
SMI                    10.207,96 (-0,4%)
AEX                    575,52 (-0,5%)
BEL 20                 3.462,83 (-0,3%)
FTSE MIB               20.012,68 (-0,1%)
IBEX 35                7.447,40 (-1,4%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag in de min.

De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag eveneens lager gesloten.

Markten stonden dinsdag onder druk, vanwege de vrees onder beleggers dat de recente rally te ver is doorgeslagen, gezien het fragmentarische economische herstel. De belangrijkste Amerikaanse benchmarks sloten maandag voor de vijfde opeenvolgende dag hoger, terwijl de technisch zware Nasdaq een record bereikte.

"Sommige beleggers zullen hun winsten pakken na de rally van gisteren", zei marktanalist Sebastien Galy van Nordea Asset Management, die tevens wees op tegenvallende industriële productiedata uit Duitsland als reden voor de druk op de beurzen. "Als Duitsland hoest, wordt iedereen verkouden", voegde hij toe.

Het economisch herstel in de Verenigde Staten dreigt af te vlakken nu het aantal coronabesmettingen hard toeneemt in een groot aantal Amerikaanse staten, waarschuwde de voorzitter van de Atlanta Fed, Raphael Bostic, dinsdag in een interview met de Financial Times.

De tegenvallende data laten volgens econoom Carsten Brzeski van ING zien hoe moeilijk de terugkeer naar normaliteit zal zijn. "Na het opheffen van de lockdown-maatregelen hadden bedrijven terughoudender moeten zijn dan consumenten", zei hij.

Beleggers houden intussen de infectiepercentages van het coronavirus nauwlettend in de gaten. "We bevinden ons in een situatie waarbij het laatste nieuws uit de VS, Duitsland, delen van het VK en de lockdown in Melbourne beleggers eraan herinnert dat niet alles op dit traject [naar normalisering] soepel zal verlopen", zei econoom Peter Dixon van Commerzbank.

Op macro-economisch vlak werd dinsdag in de Verenigde Staten bekend dat het aantal vacatures in de Verenigde Staten in mei is gestegen naar 5,4 miljoen stuks, van ruim 5,0 miljoen in april.

Woensdag staan in de Verenigde Staten op macro-economisch vlak een drietal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse hypotheekaanvragen, gevolgd door de wekelijkse olievoorraden en het consumentenkrediet in mei.

Bedrijfsnieuws

Google, Facebook en Twitter zijn enkele van de techbedrijven die niet langer gegevens van gebruikers verstrekken aan de politie in Hongkong na het in werking treden van de Chinese veiligheidswet in de stadstaat. Alphabet, de moedermaatschappij van Google, daalde 0,6 procent, Facebook won 0,2 procent en Twitter noteerde 2,0 procent hoger.

Novavax steeg 31,5 procent, na het nieuws dat de vaccinproducent 1,6 miljard dollar van de Amerikaanse overheid krijgt als onderdeel van het 'Operation Warp Speed' vaccinatie-ontwikkelingsprogramma om een coronavaccin te ontwikkelen.

Moderna steeg 3,1 procent. Hoewel de Amerikaanse overheid het concern met bijna 500 miljoen dollar ondersteunt in de zoektocht naar een coronavaccin, zou er ruzie zijn tussen wetenschappers van de overheid en het bedrijf over de aanpak van dit proces.

Sectorgenoot Regeneron steeg 2,1 procent, na het nieuws dat de Amerikaanse overheid 450 miljoen dollar investeert in de coronabehandeling van het bedrijf.

Deutsche Bank heeft voor 150 miljoen dollar geschikt met de Amerikaanse toezichthouder DFS in de Epstein-zaak vanwege significante nalevingsfouten in zijn transacties met de zedendelinquent, die vorig jaar zelfmoord pleegde. De schikking heeft ook betrekking op nalevingskwesties met Danske Bank en FBME Bank. Het aandeel Deutsche Bank, dat tevens een notering in de VS heeft, noteerde 1,3 procent lager.

SunRun, dat zonnepanelen installeert op woningen in de VS, neemt rivaal Vivint Solar over voor 3,2 miljard dollar. SunRun steeg 22,6 procent, terwijl Vivint 37,7 procent won.

Hamburgerketen Shake Shack daalde 6,5 procent na tegenvallende kwartaalcijfers.

S&P 500 index              3.145,32 (-1,1%)
Dow Jones index            25.890,18 (-1,5%)
Nasdaq Composite           10.343,89 (-0,9%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag verdeeld.

Nikkei 225                     22.476,19 (-0,6%)
Shanghai Composite      3.370,23 (+0,7%)
Hang Seng                    26.063,51 (+0,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1274. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1275 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1296 op de borden.

USD/JPY Yen   107,52
EUR/USD Euro  1,1274
EUR/JPY Yen   121,22

MACRO-AGENDA:
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)
21:00 Consumentenkrediet - Mei (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium