beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Wall Street koerst af op hogere opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag, na opnieuw een enorme cijferregen, af op een hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,3 procent in het groen.

Wall Street herstelt daarmee van de verliezen een dag eerder, nadat techreuzen Apple en Amazon donderdagavond nabeurs met hun kwartaalpublicaties de verwachtingen analisten ruimschoots overtroffen en Facebook, Google en Alphabet solide, maar minder verbluffende resultaten rapporteerden.

"Een doorslaggevende factor voor de techfondsen is dat de digitalisering van de samenleving ten minste een paar jaar naaar voren is gehaald vanwege de lockdowns", zei Raj shant van PGIM Group.

Dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal op kwartaalbasis met 32,9 procent is gekrompen, hangt evenwel als een donkere wolk boven Wall Street. Het is dan ook de grootste krimp op kwartaalbasis ooit, terwijl het aantal uitkeringsaanvragen blijft stijgen, wat erop wijst dat het herstel op de arbeidsmarkt hapert.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de persoonlijke inkomens in juni met 1,1 procent zijn gedaald, terwijl de uitgaven met 5,6 procent stegen.

De Amerikaanse arbeidskosten zijn in het tweede kwartaal op kwartaalbasis met 0,5 procent gestegen. Op jaarbasis was dit 2,7 procent.

Later op de dag volgen de inkoopmanagersindex van Chicago en het consumentenvertrouwen van juli.

De euro/dollar noteerde op 1,1846. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1844 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1846 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 1,1 procent hoger.

Bedrijfsnieuws
 
Amazon.com heeft in het tweede kwartaal onverwacht een miljardenwinst geboekt, terwijl de omzet fors toenam. CEO Jeff Bezos waarschuwde in een toelichting bij de cijfers over het eerste kwartaal in april nog dat Amazon over het tweede kwartaal mogelijk een operationeel verlies zou rapporteren omdat de verwachte winst volledig zou worden geïnvesteerd om de aanvoerketen en bescherming van medewerkers in tijden van corona te waarborgen. Het aandeel noteerde in de elektronische handel voorbeurs ruim 6,0 procent hoger.

Apple steeg voorbeurs 7,2 procent. Apple heeft afgelopen kwartaal minder iPhones verkocht, maar de verkopen waren wel hoger dan verwacht, net als de winst en de omzet. Apple kondigde tevens een 4 voor 1 aandelensplitsing aan om het aandeel toegankelijker te maken.

Google zag de advertentie-inkomsten in het tweede kwartaal teruglopen. Desondanks boekte moederbedrijf Alphabet afgelopen kwartaal beter dan verwachte resultaten. Het aandeel daalde voorbeurs 0,7 procent.

Facebook heeft in het tweede kwartaal last gehad van een reclameboycot van een aantal grote internationale adverteerders, maar wist de marktverwachtingen toch ruim te overtreffen. Het aandeel noteerde voorbeurs 7,0 procent hoger.

Chevron heeft in het tweede kwartaal meer verlies geleden dan voorzien. Een lagere vraag naar olie vanwege de corona-uitbraak en een eveneens lagere olieprijs speelden Chevron parten. Het aandeel daalde voorbeurs 3,3 procent.

Exxon Mobil kampte met dezelfde tegewinden als Chevron en presteerde slechter ook beduidend slechter dan analisten hadden verwacht. Het aandeel daalde voorbeurs 2,3 procent.

Colgate-Palmolive heeft het afgelopen kwartaal juist beter gepresteerd dan verwacht, vanwege een sterke vraag naar zeep en schoonmaakproducten tijdens de corona-uitbraak. Het aandeel won voorbeurs 1,0 procent.

Caterpillar heeft het afgelopen kwartaal een lagere winst en omzet geboekt als gevolg van de corona-uitbraak, maar overtrof desondanks de verwachtingen. Het aandeel noteerde voorbeurs 0,4 procent hoger.

Merck heeft in het tweede kwartaal de resultaten onder druk zien staan vanwege de coronacrisis, maar presteerde desalniettemin iets beter dan verwacht en besloot de outlook voor het hele boekjaar te verhogen. De Amerikaanse farmaceut steeg voorbeurs 2,0 procent.

AbbVie heeft in het tweede kwartaal de omzet fors zien stijgen, maar dook desondanks in het rood. Aangepast voor bijzondere posten was er wel winst, en die viel ook nog eens hoger uit dan analisten hadden verwacht. Het aandeel won voorbeurs 1,0 procent.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,4 procent lager op 3.246,22 punten. De Dow Jones index eindigde 0,9 procent in het rood op 26.313,65 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,4 procent tot 10.587,81 punten.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News