beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen lager het weekend in

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn lager het weekend ingegaan. De STOXX Europe 600 index sloot vrijdag 0,9 procent in het rood op 356,33 punten, de Duitse DAX sloot 0,5 procent in de min op 12.313,36 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een verlies van 1,4 procent op een slot van 4.783,69 punten. De Britse FTSE 100 leverde 1,5 procent in tot 5.897,76 punten.

Volgens analist Michael Hewson van CMC Markets lijken beleggers eindelijk te beseffen dat het met een tweede coronagolf veel moeilijker wordt om een V-vormig economisch herstel te bewerkstelligen. Hij wees onder meer op de Amerikaanse arbeidsmarkt - een belangrijke graadmeter voor de economie - waar het herstel lijkt te haperen.

Collega David Madden van CMC wees ook op het feit dat er in de VS nog altijd geen akkoord is bereikt over een nieuw steunpakket van 1.000 miljard dollar.

Europese macrocijfers stemden vrijdag ook weinig hoopvol. De economie in de eurozone is in het tweede kwartaal harder dan verwacht gekrompen. Op kwartaalbasis daalde het bruto binnenlands product met 12,1 procent. Op jaarbasis kromp de economie het afgelopen kwartaal zelfs met 15,0 procent.

De Franse economie kromp in het tweede kwartaal op kwartaalbasis met 13,8 procent, terwijl het Spaanse bruto binnenlands product met 18,5 procent daalde in het tweede kwartaal.

Tevens werd bekend dat de consumentenprijzen in de eurozone in juli op jaarbasis met 0,4 procent zijn gestegen. De kerninflatie, voor de Europese Centrale Bank een belangrijke graadmeter, bedroeg in juli op jaarbasis 1,2 procent.

De Duitse detailhandelsverkopen zijn in juni verder gestegen op jaarbasis, na een fors herstel in mei. Deze stegen op jaarbasis met 5,9 procent. Op maandbasis was echter sprake van een daling met 1,6 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1813. Een vat WTI-olie wordt een half procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Europese techfondsen noteerden vrijdag hoger, nadat Amazon.com en Apple donderdag de verwachtingen ruim overtroffen. ASM International steeg in Amsterdam 2,6 procent, terwijl Dialog Semiconductor 2,2 procent steeg. Infineon en STMicroelectronics gingen respectievelijk 0,8 en 0,6 procent hoger.

Het Franse Sanofi en Britse GlaxoSmithKline krijgen miljarden van de Amerikaanse regering voor de ontwikkeling van een coronavaccin. De Verenigde Staten investeren tot 2,1 miljard dollar in de twee farmaceuten. Een Fase 1/2 studie met het vaccin is voor september gepland. De aandelen sloten vlak.

Het Finse Nokia steeg 12,5 procent, nadat het concern de outlook voor het hele jaar verhoogde.

BNP Paribas verloor 0,8 procent na kwartaalcijfers. De Franse bank profiteerde in het tweede kwartaal van toegenomen handelsactiviteiten onder klanten en dit hielp deels te compenseren voor de hoge provisies tegen eventuele kredietverliezen.

De winstgevendheid van L'Oreal stond in de eerste zes maanden van het boekjaar behoorlijk onder druk als gevolg van de coronacrisis maar het cosmeticaconcern is optimistischer over de tweede jaarhelft. Het aandeel daalde 0,5 procent.

De omzet van EssilorLuxottica daalde in de eerste zes maanden van 2020 met bijna een derde, wat onder de streep rode cijfers betekende. Het aandeel Essilor werd 2,7 procent goedkoper.

British American Tobacco daalde 3,6 procent nadat de tabaksfabrikant over de eerste zes maanden van dit jaar een winststijging rapporteerde ondanks een volumedaling. Onderdeel Kentucky BioProcessing heeft een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder FDS om een proef met een COVID-19-medicijn te starten.

Engie won 4,0 procent. Het Franse energiebedrijf behaalde in de eerste zes maanden van 2020 een lagere omzet en zag de winst opdrogen.

De moedermaatschappij van British Airways, International Consolidated Airlines Group, daalde 9,0 procent, nadat de luchtvaartgroep een verlies van 4,2 miljard euro rapporteerde.

Sectorgenoot Air France-KLM verloor 2,4 procent, nadat de luchtvaartmaatschappij aankondigde 1.500 extra banen te zullen schrappen. De kwartaalcijfers toonden de hevige impact van de crisis.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden vrijdag rond het Europese slot overwegend lager.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Deutsche Börse AG