beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Wall Street richting licht hogere opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen koersen maandag af op een licht hogere opening. De S&P 500 future voorspelde een half uur voor de openingsbel in New York een 0,1 procent hogere opening.

Vrijdag wist Wall Street na een eindsprintje alsnog overwegend in de plus te eindigen na een beter dan verwacht banenrapport. Toen bleef techindex Nasdaq achter met een min van bijna een procent.

De nieuwe week begint op macro-economisch vlak rustig in de Verenigde Staten, dus zullen beleggers zich vooral richten op de politieke spanningen tussen de VS en China en de stimuleringsmaatregelen die president Donald Trump afgelopen weekend per decreet afkondigde.

Beijing legt sancties op aan 11 Amerikaanse burgers vanwege de ontwikkelingen in Hongkong, onder wie senatoren Ted Cruz van Texas en Marco Rubio van Florida. Het is niet duidelijk wat sancties precies inhouden.

De maatregelen zijn een vergelding voor het opleggen van sancties door Washington afgelopen vrijdag aan een aantal hoge officials in Hongkong, waaronder de leider van de stadstaat Carrie Lam, vanwege de omstreden veiligheidswet die de autonomie van Hongkong beknot. Door die maatregelen zijn de financiën van deze officials in de VS bevroren.

De sancties over en weer doen de spanningen tussen Amerika en China weer oplopen, terwijl de twee landen elkaar eind deze week voor het eerst in maanden weer zullen ontmoeten om te praten over de naleving van de eerder gesloten handelsdeal. Wat de toch al kwetsbare handelsrelatie ook niet zal helpen is een bezoek van de Amerikaanse minister Alex Azar aan Taiwan maandag.

Volgens econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen willen beide landen het handelsdossier apart zien van de overige spanningen.

"Dat is een positieve insteek en hoeft de financiële markten niet flink in de wielen te rijden. Een escalatie tot een volledige confrontatie tussen de landen is vanzelfsprekend funest. Dat is niet te verwachten, maar het blijft politiek."

Positief voor de markten zijn de aangekondigde stimuleringsmaatregelen om de Amerikaanse economie te blijven ondersteunen gedurende de coronacrisis.

Trump verlengde via een presidentieel decreet dit weekend een bijstandsmaatregel voor werkloze Amerikanen tot in december; zij krijgen in plaats van 600 nu 400 dollar per week aanvullend op hun werkloosheidsuitkering.

Opvallender was het opschorten van de loonbelasting voor mensen die minder dan 100.000 dollar per jaar verdienen per 1 september tot het eind van het jaar.

Het moet nog blijken of de decreten juridisch overeind blijven. Minister van financiën Steven Mnuchin waarschuwde Congresleden dat bezwaren slecht kunnen vallen bij het electoraat.
 
"Afgezien van de niet verrassende gemengde reactie vanuit de politiek, lijken de financiële markten er wel tevreden mee", volgens econoom Emily Nicol van Daiwa.

Een vat West Texas Intermediate werd maandag 1,6 procent duurder op 41,88 dollar. De euro noteerde op 1,1762 dollar.

Bedrijfsnieuws

Twitter heeft verkennende gesprekken gevoerd met ByteDance, de eigenaar van TikTok, over een overname van de populaire video-app. Dit meldde The Wall Street Journal dit weekend op basis van ingewijden. Vorige week ondertekende president Donald Trump een decreet waarmee het TikTok verplicht om voor half september een koper te vinden voor zijn Amerikaanse tak, anders wordt de app in de Verenigde Staten verboden.

Het is onduidelijk of Twitter een serieuze overnamepoging doet, want ByteDance voert vergevorderde overnamegesprekken met Microsoft dat een eventuele overnameprijs veel makkelijker zou kunnen betalen dan Twitter. Het aandeel Twitter stijgt voorbeurs in New York 2,1 procent. Microsoft daalt een half procent.

Warren Buffett's Berkshire Hathaway heeft in het tweede kwartaal een fors hogere nettowinst behaald dankzij het herstel op de aandelenmarkten, maar presteerde operationeel minder overtuigend en deed een grote afschrijving bij dochterbedrijf Precision Castparts. Voorbeurs werd in het aandeel nog niet gehandeld.

Een overheidslening van 765 miljoen dollar aan Eastman Kodak om medicijnen te gaan produceren, is in gevaar nu het bedrijf wordt verdacht van handel met voorkennis rond de aankondiging van de lening. Het aandeel verliest in de elektronische handel voorbeurs bijna 39 procent.

Foot Locker heeft in het tweede kwartaal naar verwachting weer winst behaald nadat er in de drie maanden ervoor nog rode cijfers werden geschreven als gevolg van de coronapandemie. In het tweede kwartaal is de vergelijkbare winkelomzet met 18 procent gestegen en de aangepaste winst met 0,66 tot 0,70 dollar per aandeel. Analisten voorspellen een verlies voor de resultaten die later deze maand bekend worden gemaakt. Het aandeel wint richting de openingsbel liefst 18,1 procent.

Aandelen van Royal Caribbean leveren in de voorbeurshandel 1,2 procent in nadat de uitbater van cruiseschepen een groter verlies rapporteerde dan verwacht als gevolg van de corona-uitbraak. De omzet daalde minder dan analisten vooraf voorspelden.

Slotstanden vrijdag

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag na een eindsprint overwegend licht hoger geëindigd. De S&P 500 sloot 0,1 procent in de plus op 3.351,28 punten en de Dow Jones index won 0,2 procent op 27.433,48 punten. De Nasdaq eindigde 0,9 procent lager op een slot van 11.010,98 punten.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: NYSE

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium