beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Futures Wall Street wijzen omlaag

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een licht lagere opening tegemoet, in afwachting van een toelichting van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve op een herziening van het monetaire beleid.

Futures op de S&P 500 index noteren rond lunchtijd tot 0,2 procent in het rood, nadat woensdag nieuwe records werden bereikt voor deze brede Amerikaanse aandelenindex en de technologie-index Nasdaq.

"De markt neemt een kleine adempauze, na wederom een verpletterende dag voor Amerikaanse aandelen", zei Fahad Kamal van Kleinwort Hambros, een private bank van Société Générale. "Er is veel kapitaal dat naar de supersterren in de technologiesector stroomt."

Powell houdt zijn toespraak even na drie uur vanmiddag, in een virtuele aflevering van het jaarlijkse symposium van centrale bankiers in Jackson Hole. Verwacht wordt dat de Fed-voorzitter de uitkomsten bekendmaakt van een herziening van het raamwerk van het monetaire beleid van de Fed, en de vermoedelijke implicaties daarvan zal doornemen. Beleggers zullen die commentaren napluizen op hints over aanpassingen van het monetaire beleid.

De Fed heeft al gesignaleerd dat het periodes van lage inflatie wil compenseren met periodes van hogere inflatie. Daar zal Powell mogelijk verder over uitweiden. "Inflatie is een van de meest cruciale thema's op dit moment", zei Peter Schaffrik van RBC Capital Markets. Een hoger inflatiedoel kan de centrale bank in staat stellen om stimuleringsprogramma's langer te laten duren, zelfs als de economie op stoom raakt en de prijzen gaan stijgen.

"Elke monetaire stimulering is duidelijk goed voor aandelen, hebben we gezien", zei hij. "We kunnen vandaag een indicatie zien van hoe die gesprekken verlopen.

Om half drie komen er eerst de wekelijkse cijfers over nieuwe aanvragen van werkloosheidsuitkeringen in de VS, die een beeld geven van de stand van zaken op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Verwacht wordt dat het cijfer dichtbij 1 miljoen blijft, wat betekent dat bedrijven medewerkers blijven ontslaan, terwijl de economie lijkt te herstellen van het dieptepunt van de coronacrisis.

Het jobless claims-cijfer steeg onlangs weer, mogelijk als gevolg van het stopzetten per eind juli van de inkomenssteun van 600 dollar voor mensen die door de coronacrisis hun baan kwijtraakten.
Als het cijfer verder stijgt, zal dit de druk opvoeren om een nieuw steunprogramma op te tuigen, volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Verder komt er een economisch groeicijfer voor het tweede kwartaal van het ministerie van handel. Economen verwachten een opwaartse herziening van de eerdere raming die een ongekende krimp van 33 procent op jaarbasis liet zien, als gevolg van de coronacrisis.

De olieprijs daalde licht. Een oktoberfuture West Texas Intermediate daalde 0,4 procent tot 43,23 dollar, terwijl een novemberfuture Brent 0,1 procent goedkoper werd op 46,09 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1825. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op  1,1833 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er 1,1822 op de borden.  

Bedrijfsnieuws

Abbott Laboratories heeft een noodvergunning gekregen van toezichthouder FDA voor een goedkope, snelle test op het coronavirus, waarmee binnen een kwartier kan worden vastgesteld of iemand besmet is. Zulke snelle diagnoses kunnen helpen om besmettingshaarden in te dammen.

Een fusie van bouwmaterialenbedrijven Builders FirstSource en BMC Stock Holdings zou een reus in de sector creëren. De fusie wordt mogelijk donderdag al aangekondigd en zou geheel in aandelen plaatsvinden, meldde persbureau Dow Jones.

Topman Kevin Meyer van Tiktok vertrekt na drie maanden, nadat het bedrijf steeds meer onder druk werd gezet door het Witte Huise over de banden met China. Volgens Mayer is het politieke klimaat sterk veranderd en zou zijn rol er heel anders uitzien als de Amerikaanse tak van Tiktok wordt verkocht, zoals naar verwachting zal gebeuren.

Meyer verliet Walt Disney voor TikTok. Hij zal voorlopig worden vervangen door Vanessa Pappas, directeur van de sociale app in de VS.

Salesforce heeft medewerkers gewaarschuwd dat zij mogelijk toch hun baan kwijtraken, een dag nadat de aanbieder van bedrijfssoftware een recordomzet bekendmaakte. Het aandeel, dat zal worden opgenomen in de Dow Jones-index, steeg recent enorm. Topman Marc Benioff beloofde in maart nog dat hij tenminste negentig dagen lang geen ontslagrondes zou doorvoeren vanwege de coronacrisis en riep andere CEO's toen op hetzelfde te beloven.

Facebook heeft gewaarschuwd dat het nieuwe besturingssysteem van Apple het moeilijk kan maken om gepersonaliseerde advertenties te laten zien aan gebruikers. Dit zou een grote financiële klap zijn voor makers van apps, die vaak leven van dat soort advertentie-inkomsten.  Voor de inkomsten van Facebook zelf zal het ook niet gunstig zijn.

Apple gaat ervoor zorgen dat Facebook en andere bedrijven de identiteit van gebruikers voor reclamedoeleinden niet meer kunnen gebruiken zonder hun toestemming.
 
Slotstanden

De Amerikaanse beurzen sloten woensdagavond hoger, geleid door technologie-aandelen die sterk meeliften op het optimisme.
De toonaangevende S&P 500 index sloot 1,0 procent hoger op 3.478,73 punten. Technologiebeurs Nasdaq steeg 1,7 procent tot 11.665,06 punten. De Dow Jones index steeg 0,3 procent tot 28.3331,92 punten.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News