beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Olieprijs lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is donderdag lager gesloten, hoewel één van de sterkste orkanen in jaren nabij het centrum van de raffinage-industrie aan land kwam en een groot deel van de olie- en gasproductie in de Golf van Mexico stillegde.

Orkaan Laura kwam donderdag aan land in de buurt van de grens tussen Texas en Louisiana als een categorie 4 storm met een windkracht van circa 240 kilometer per uur. Het National Hurricane Center zei dat Laura sindsdien is verzwakt tot een categorie 2 storm, terwijl de storm landinwaarts over Louisiana trok.

Het Bureau of Safety and Environmental Enforcement van het Amerikaanse ministerie van binnenlandse zaken schatte woensdag dat circa 84,3 procent van de huidige olieproductie in de Golf van Mexico was afgesloten, terwijl 60,94 procent van de aardgasproductie vanwege de storm was stilgelegd. Volgens de Amerikaanse energy Information Administration bevindt circa 45 procent van de Amerikaanse petroleum raffinage-capaciteit zich langs de Golf-kust. De capaciteit werd volgens schattingen van JBC Energy vanwege de storm met circa 3 miljoen vaten olie-equivalent teruggeschaald.

"De reactie van de olieprijzen op de orkaan en de meest recente voorraden data van de Amerikaanse EIA was opmerkelijk koel", zei analist Eugen Weinberg van Commerzbank. 

Uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS in de week eindigend op 21 augustus zijn gedaald met 4,7 miljoen vaten tot 507,8 miljoen vaten. De benzinevoorraden daalden met 4,5 miljoen tot 239,2 miljoen vaten, terwijl de voorraden stookolie en diesel met 1,4 miljoen vaten stegen tot 177,8 miljoen vaten.

De ervaring met orkanen in het verleden laat zien dat de productie van ruwe olie snel kan worden opgevoerd, nadat een storm voorbij is, terwijl het raffinaderijsysteem een vergelijkbaar herstel kan zien, zeiden JBC-analisten, hoewel potentiële domino-effecten, waaronder overstromingen die apparatuur beschadigen, het herstel kunnen belemmeren. 

De productvoorraden kunnen op korte termijn echter dalen, wat de raffinagemarges zou kunnen ondersteunen, aldus de analisten van JBC.

De oktober-future voor een vat ruwe olie sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange 0,8 procent, ofwel 0,35 dollar, lager op 43,04 dollar.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News