beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen openen in de plus

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan donderdag een hogere opening tegemoet, na nieuwe winsten op Wall Street.

IG voorziet een openingswinst van 106 punten voor de Duitse DAX, een plus van 38 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 20 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn woensdag hoger gesloten, gesteund door een dalende euro en optimisme over de recordniveaus op de Amerikaanse beurzen.

"De stemming in Europa is optimistisch, ook al is het landschap de afgelopen 24 uur niet veel veranderd. De hoop met betrekking tot een vaccin tegen COVID-19 en het optimisme dat Amerikaanse wetgevers een compromis zullen bereiken met betrekking tot het coronavirus-hulppakket doen de ronde", zei marktanalist David Madden van CMC Markets.

De daling van de euro van zijn hoogste niveau in twee jaar werd toegeschreven aan opmerkingen van Philip Lane, hoofdeconoom van de Europese Centrale bank, die zei dat "de euro-dollarkoers er wel toe doet".

"Als er krachten zijn die de koers van de euro-dollar doen verschuiven, draagt dat bij aan onze wereldwijde en Europese prognoses en dat draagt op zijn beurt weer bij aan ons monetair beleid", zei Lane naar verluidt dinsdagavond tijdens een online conferentie.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de producentenprijzen in de eurozone in juli op maandbasis zijn gestegen met 0,6 procent. Op jaarbasis daalden de producentenprijzen met 3,3 procent.

De Duitse detailhandelsverkopen zijn in juli op maandbasis met 0,9 procent gedaald, terwijl op jaarbasis sprake was van een stijging met 4,2 procent.

Bedrijfsnieuws

Pernod Ricard heeft in het afgelopen kwartaal de omzet autonoom met ruim 36 procent zien dalen, vooral als gevolg van de coronacrisis. Het bedrijf rekent voor het nieuwe boekjaar op aanhoudende onzekerheid en veel volatiliteit. Wel verwacht de topman geleidelijke verbetering in de horeca. Het aandeel steeg circa 2,5 procent.

Het Duitse softwarebedrijf SAP steeg ruim 2,0 procent, terwijl halfgeleiderfabrikant ASML circa 3,0 procent won.

Farmaceuten presteerden sterk. Roche won ruim 3,0 procent, terwijl AstraZeneca 1,2 procent steeg.

Barrat Development noteerde 8,7 procent hoger. De Britse huizenbouwer zei dat de winst in 2020 bijna is gehalveerd als gevolg van de pandemie.

Euro STOXX 50          3.337,77 (+1,8%)
STOXX Europe 600       371,28 (+1,7%)
DAX                    13.243,43 (+2,1%)
CAC 40                 5.031,74 (+1,9%)
FTSE 100               5.940,95 (+1,4%)
SMI                    10.384,84 (+1,9%)
AEX                    561,27 (+1,6%)
BEL 20                 3.358,68 (+1,3%)
FTSE MIB               19.858,21 (+1,3%)
IBEX 35                6.996,90 (+0,6%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag verdeeld, maar per saldo dicht bij de slotstanden van woensdag.

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag hoger gesloten. Zowel de S&P 500 als de Nasdaq sloten op recordniveaus.

Het optimisme lijkt te zijn gebaseerd op hoop, hoop dat de VS op weg is naar de volgende ronde van overheidsstimuleringsmaatregelen en hoop op een COVID-19 vaccin. Dat compenseerde voor de lager dan verwachte banendata van ADP, zeiden marktvolgers.

De Amerikaanse minister van financiën, Steven Mnuchin, drong er dinsdag bij het Congres op aan om meer geld toe te wijzen om de gevolgen van de coronaviruspandemie te bestrijden en zei dat hij bereid was om met Democratische leiders om de tafel te gaan zitten om de onderhandelingen te hervatten.

Signalen dat centrale banken de rentetarieven langdurig laag zullen houden en het geld dat al in de financiële markten en in de handen van de consument is gepompt, heeft de belangstelling van beleggers voor risicovollere activa aangewakkerd.

Strateeg Tony Dwyer van Canaccord Geniuta trok woensdag zijn S&P 500 [koers]doel in en schreef dat een "nulrentebeleid en onbeperkte kwantitatieve versoepeling geen precedent hebben, waardoor waarderingsdoelen onbruikbaar worden. Deze nieuwe norm en de sterke invloed van enorme techfondsen zorgt ervoor dat indexdoelen volgens hem in de huidige markt niet meer dan een wilde gok zijn die beleggers zou kunnen misleiden.

Daarnaast was er woensdag aandacht voor het Beige Book. De Amerikaanse economie herstelt, maar het herstel is over het algemeen bescheiden en de economische activiteit noteert ver onder de niveau's voorafgaand aan de coronaviruspandemie, luidde de conclusie.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de werkgelegenheid in de private sector in de Verenigde Staten in augustus minder hard is gestegen dan verwacht. Het aantal banen steeg in augustus met 428.000. De markt rekende vooraf op een toename van 1,17 miljoen banen.

Het rapport verraste handelaren, aangezien de banengroei aanzienlijk lager was dan economen verwachtten, zei marktanalist David Madden van CMC Markets.

Het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten is vorige week gedaald met 2,0 procent. De marktindex daalde van 770,6 naar 755,1.

De bedrijvigheid in de regio New York is in augustus ingezakt, na het herstel en de groei van juli. De index daalde van 53,5 in juli naar 42,9 afgelopen maand.

Orders geplaatst bij Amerikaanse fabrieken zijn in juli verder en harder dan verwacht gestegen. Er was in juli sprake van een toename met 6,4 procent, na een herziene plus van 6,4 procent in juni, terwijl werd gerekend op een stijging met 6,2 procent.

De oktober-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 2,9 procent, ofwel 1,25 dollar, lager op 41,51 dollar, hoewel de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden een forse daling lieten zien, met 9 miljoen vaten. De voorraden daalden sterker dan verwacht ondanks dat de raffinaderijen op minder capaciteit draaiden.

Donderdag staan in de Verenigde Staten op macro-economisch vlak een vijftal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen, arbeidskosten- en handelsbalansdata, gevolg door een tweetal inkoopmanagersindices voor de dienstensector van augustus.

Bedrijfsnieuws

Macy's steeg 0,2 procent. De warenhuisketen heeft ook in het tweede kwartaal, conform verwachting, rode cijfers geschreven als gevolg van de coronacrisis, maar de resultaten vielen toch mee.

Tesla verloor ruim 7,0 procent, na het nieuws dat Ballie Gifford sinds eind juni zijn belang in het bedrijf heeft verkleind met de verkoop van meer dan 19 miljoen aandelen. De waarde van dat belang is echter met bijna 50 procent gestegen doordat de waarde van het aandeel meer dan verdubbelde.
 
Luchtvaartkoepel IATA meldde woensdag een daling van het luchtverkeer met 80 procent in juli, op jaarbasis. Dit was slechter dan de verwachting, die uitkwam op een verlies van 84 miljard dollar voor de sector dit jaar. Het voorspelt niet veel goeds voor de cijfers over het zomerseizoen, waarin normaliter de meeste vliegreizen worden gemaakt.

Berenberg is positief over Southwest Airlines, maar heeft American Airlines op de verkooplijst gezet. Delta Airlines ging van de kooplijst af en kreeg een Houden advies. Southwest Airlines steeg ruim 3,0 procent, terwijl American Airlines bijna 1,0 procent won. Delta Air Lines noteerde 1,6 procent hoger.

United Airlines is van plan om ruim 16.000 banen te schrappen, zodra de federale steun op 1 oktober afloopt. Het aandeel steeg 2,6 procent. Het bedrijf kondigde eerder nog aan 36.000 banen te schrappen.

Het Amerikaanse telecomconcern AT&T overweegt de verkoop van zijn digitale advertentietak. Dit schreef de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal op basis van bronnen bekend met de plannen. AT&T kocht het grootste onderdeel van deze activiteiten, AppNexus, in 2018 voor 1,6 miljard dollar, destijds om Google-eigenaar Alphabet naar de kroon te steken. AT&T steeg bijna 1,0 procent.

Het platform voor mobiele games Skillz gaat fuseren met Flying Eagle Acquisition Corp, een overnamevehikel waarmee het bedrijf een beursnotering krijgt.

Gesprekken over een overname van de Amerikaanse activiteiten van TikTok hebben een kink in de kabel, over de vraag of de kernalgoritmes van de app ook kunnen worden overgenomen. De algoritmes bepalen welke filmpjes kijkers te zien krijgen en worden beschouwd als de 'geheime saus' van TikTok. Vrijdag kwam de Chinese regering echter met nieuwe beperkingen voor de export van kunstmatige intelligentie-technologie, volgens bronnen. De kans op een snelle deal lijkt daarmee afgenomen.

S&P 500 index              3.580,84 (+1,5%)
Dow Jones index            29.100,50 (+1,6%)
Nasdaq Composite           12.056,64 (+1,0%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag verdeeld, met een plus van 1,1 procent voor de Japanse Nikkei, maar kleine verliezen in China.

Nikkei 225                     23.513,57 (+1,2%)
Shanghai Composite      3.402,69 (-0,1%)
Hang Seng                    25.042,65 (-0,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1810. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1846 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1830 op de borden.

USD/JPY Yen   106,26
EUR/USD Euro  1,1810
EUR/JPY Yen   125,48

MACRO-AGENDA:
00:30 Inkoopmanagersindex diensten - Augustus def. (Jap)
03:45 Inkoopmanagersindex diensten Caixin - Augustus def. (Chi)
09:15 Inkoopmanagersindex diensten - Augustus (Spa)
09:45 Inkoopmanagersindex diensten - Augustus (Ita)
09:50 Inkoopmanagersindex diensten - Augustus def. (Fra)
09:55 Inkoopmanagersindex diensten - Augustus def. (Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex diensten - Augustus def. (eur)
10:30 Inkoopmanagersindex diensten - Augustus def. (VK)
11:00 Detailhandelsverkopen - Juli (eur)
11:00 Detailhandelsverkopen - Juli (Bel)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Handelsbalans - Juli (VS)
14:30 Arbeidskosten - Tweede kwartaal def. (VS)
15:45 Inkoopmanagersindex diensten Markit - Augustus def. (VS)
16:00 Inkoopmanagersindex diensten ISM - Augustus (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
13:00 Campbell Soup - Cijfers vierde kwartaal (VS)
22:00 Broadcom - Cijfers derde kwartaal (VS)

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium