beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Wall Street viert Labor Day

(ABM FN-Dow Jones) Beleggers op Wall Street kunnen maandag op adem komen, want in New York wordt niet gehandeld vanwege de viering van Labor Day in de Verenigde Staten.

Wall Street sloot vrijdag nog lager, waarbij net als donderdag tech-aandelen onder druk stonden.  

Volgens marktanalist Holly MacDonald van Bessemer Trust is de verkoopgolf vooral een terugkeer naar meer normale omstandigheden, en is die ook niet geheel onverwacht gezien de sterke stijging van de aandelenmarkten in augustus. MacDonald verwacht dat de marktvolatiliteit in de herfst zal toenemen.

De recente rally van met name tech-aandelen zou volgens onder meer The Wall Street Journal mogelijk te verklaren zijn door SoftBank, dat de afgelopen tijd voor 4 miljard dollar aan call-opties zou hebben gekocht op tech-aandelen.

Hoewel handelaren en analisten zagen dat er een grote partij actief was, was onduidelijk om wie het ging. En omdat door de vakantieperiode de volumes lager dan normaal waren, werden de koersstijgingen extra versterkt.

Ook komende week zal er veel aandacht zijn voor de koersbewegingen van aandelen in de techsector, zeker nu de VS dreigen om de grootste chipmaker in China op hun zwarte lijst te zetten, net als eerder met Huawei gebeurde. Semiconductor Manufacturing International Corp verloor maandag op de Chinese beurs ruim 11 procent en in Hongkong zelfs het dubbele.

Een solide Amerikaans banenrapport kon het sentiment vrijdag geen impuls geven. Uit de cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid bleek dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in augustus is toegenomen met 1,4 miljoen banen, terwijl de markt rekende op 1,3 miljoen banen.

De macro-economische agenda is in de VS deze week wat minder spannend. De wekelijkse steunaanvragen op donderdag en inflatiecijfers die vrijdag verschijnen kunnen op de meeste aandacht rekenen.

Mogelijk dat de dollar verder aansterkt wanneer de Europese Centrale Bank donderdag in zijn rentebesluit opnieuw het belang van een lagere euro/dollar koers benadrukt.

Nadat de koers vorige week het niveau van 1,20 dollar bereikte, maakte econoom Philip Lane van de ECB duidelijk dat de duurdere euro niet goed is voor de export en de groei van de eurozone. Vervolgens leverde de euro anderhalve cent in op de dollar.

De euro/dollar handelde vanmiddag op 1,1827. Olie werd in de elektronische handel ruim een procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

De techsector lag vorige week onder het vergrootglas. De FAANG-aandelen, tot nog toe de winnaars van 2020, stonden daarbij stevig onder druk met gemiddeld verliezen tot zo'n 4 procent op weekbasis.

Tesla verloor op weekbasis dik 5 procent. Mogelijk komt het aandeel wanneer de handel op Wall Street dinsdag wordt hervat opnieuw onder druk te staan. Vrijdagavond laat werd bekend dat Tesla nog niet wordt toegevoegd aan de S&P 500. Nadat de maker van elektrische voertuigen bij de kwartaalcijfers in juli voor het vierde kwartaal op rij zwarte cijfers schreef, een eis om in de S&P 500 te komen, gingen analisten er van uit dat dit een gedane zaak zou zijn en steeg het aandeel fors in afwachting van de aankondiging.

"De champagne stond koud om het te vieren", volgens Wedbush-analist Dan Ives. Volgens hem is Wall Street verrast dat de maker van elektrische voertuigen toch niet in de S&P wordt opgenomen. Ives rekent erop dat het aandeel Tesla, dat vrijdag in de nabeurshandel ruim 6 procent aan waarde verloor, nu verder zal dalen.

Slotstanden vrijdag

De S&P 500 sloot vrijdag 0,8 procent lager op 3.426,96 punten. De Nasdaq verloor 1,3 procent op een slot van 11.313,13 punten. De Dow Jones index daalde 0,6 procent op 28.133,31 punten. 

Bron: ABM Financial NewsBeeld: NYSE

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Volkswagen neemt de goede afslag 05 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium
    Wereldhave leeft op 04 apr | Lange termijn adviezen