beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen hoger de dag uit

(ABM FN) De Europese beurzen zijn maandag hoger gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 1,7 procent tot 367,97 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 2,0 procent op 13.100,28 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 1,8 procent op 5.053,72 punten. De Britse FTSE 100 sloot 2,4 procent hoger op 5.937,40 punten.

Vooral de Britse FTSE 100 liet maandag een outperformance zien ten opzichte van andere Europese beurzen, zo merkte marktanalist David Madden van CMC Markets op. Vooral bedrijven met een internationale focus als AstraZeneca, Reckitt Benckiser, Diageo, Ashtead, Unilever en GlaxoSmithKline profiteerden volgens Madden van een waardedaling van het Britse pond.

Volgens Rabobank-analist Teeuwe Mevissen heeft de daling van het pond te maken met het uitblijven van voortgang in de Brexit-onderhandelingen. De deadline in oktober nadert rap en er zit geen millimeter vooruitgang in de gesprekken. Premier Boris Johnson dreigt zelfs met een "harde Brexit", waarin het VK de EU verlaat zonder uitgewerkt handelsakkoord.
 
Met de winsten van vandaag lieten de Europese aandelenmarkten de mineur van Wall Street achter zich, waar met name de techfondsen het afgelopen week zwaar te verduren hadden. Techbeurs Nasdaq daalde vorige week 3,2 procent, wat de sterkste daling markeerde sinds 20 maart. Wall Street is maandag gesloten vanwege de viering van Labor Day in de VS.

Volgens marktanalist Mark Haefele van UBS Global Wealth Management lagen winstnemingen ten grondslag aan de recente verkoopgolf. Haefele ziet dat beleggers vooral uit aandelen stappen die profiteren van de coronacrisis en thuiswerken en flink opgelopen zijn. "Dit is een goede voorbode voor waarde-aandelen en cyclische namen", aldus de marktvorser. "Het zal ook goed zijn voor Europa in het algemeen, gezien de dodenaantal extreem laag is en mensen zich richten op een herstel."

De lage rentes, een zwakke inflatie-outlook en het risico op een langlopende recessie, maken het moeilijk voor beleggers om richting te bepalen.

"Het spannendste deel van het herstel laten we achter ons, namelijk de korte periode waarin de economie snel groeide", aldus strateeg James McCormick van NatWest Markets. "Nu het herstel geleidelijker gaat dan in de afgelopen maanden, duiken de zorgen over de staat van de wereldeconomie weer op."

"Stel aandelenmarkten gaan daadwerkelijk onderuit, waar moet je als belegger dan naartoe? Door de lage rentes, zijn de obligatiemarkten geen aantrekkelijk alternatief meer in zo'n situatie", aldus McCormick.

De markt kreeg maandagochtend een steun in de rug van positieve Chinese macrocijfers. De Chinese export is in augustus sterker gestegen dan voorzien, terwijl de import terug liep. De export steeg, uitgedrukt in dollars, op jaarbasis met 9,5 procent, terwijl de import met 2,1 procent daalde.

De productie van de Duitse industrie is in juli minder sterk gestegen dan verwacht. De productie steeg in juli op maandbasis met 1,2 procent, terwijl economen hadden gerekend op een plus van 4,1 procent. Op jaarbasis daalde de productie met 10,0 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1821. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1831 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1837 op de borden.

Olie noteerde maandag in de elektronische handel tot 2 procent lager.

Bedrijfsnieuws

Associated British Foods steeg 0,5 procent, nadat het concern beter dan verwachte kwartaalresultaten rapporteerde. Zowel de voedingsactiviteiten als kledingketen Primark presteerden het afgelopen kwartaal beter dan verwacht.

In Duitsland zat de autosector stevig in de lift. Volkswagen steeg 4,7  procent, terwijl Daimler 3,7 procent won. Volgens onderzoeksinstituut Ifo zijn de Duitse autobouwers iets positiever geworden. Zij denken de komende maanden hun productie licht te kunnen opvoeren.

In Parijs steeg Worldline 3,8 procent, terwijl Engie 3,2 procent won en Renault 2,9 procent hoger sloot. 

PGS heeft een overeenkomst getekend met Ocean Floor Geophysics, waarbij de bodemonderzoeker de exclusieve rechten ontvangt voor het gebruik van de hard- en software en het intellectuele eigendom van PGS' CSEM-systeem. De transactie wordt betaald in aandelen OFG. PGS verloor 5,4 procent.

Tussenstand Wall Street

De Amerikaanse beurzen zijn maandag vanwege de viering van Labor Day gesloten.

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,8 procent lager op 3.426,96 punten. De Dow Jones index eindigde 0,6 procent in het rood op 28.133,31 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 1,3 procent tot 11.313,13 punten. 

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
    Volkswagen neemt de goede afslag 05 apr | Lange termijn adviezen
  4. Premium
  5. Premium