beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Wall Street richting dieprode opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse futures voorspellen dinsdag een overwegend lagere opening voor Wall Street. De futures op de S&P 500 en Nasdaq stonden ongeveer een half uur voor de openingsbel op minnen van 1,3 en zelfs 3,2 procent.

Daarmee lijkt het weer een zware dag te worden voor techaandelen, net als voor het lange Labor Day weekend, zeker nu de VS dreigen om de grootste chipmaker in China op hun zwarte lijst te zetten, net als eerder met techbedrijf Huawei gebeurde. Hiermee lijkt de techoorlog tussen de VS en China te verhevigen.

Marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade wees ook op de dreigende woorden van de Amerikaanse president Donald Trump om bedrijven die banen in overzeese gebieden creëren te straffen en de mogelijkheid dat Washington katoenproducten uit China in de ban doet.

"Dit zou de grootste kledingmerken ter wereld raken", aldus Aslam.

President Trump herhaalde maandag in een persconferentie dat de VS niet langer afhankelijk wil zijn van China. Ook toonde hij zich opnieuw optimistisch over een coronavaccin dat al in oktober beschikbaar moet zijn.

"Trump gelooft dat een vaccin heel erg veilig en zeer effectief zal zijn", zei Aslam.

De farmabedrijven die momenteel bezig met een vaccin kwamen dinsdag met een gezamenlijke verklaring waarin ze benadrukten "de integriteit van het wetenschappelijke proces" te volgen bij de ontwikkeling van een vaccin. De Amerikaanse regering zou de goedkeuring van een vaccin mogelijk willen versnellen, omdat dit de herverkiezing van Trump ondersteunt.

De macro-economische agenda in de VS is deze week wat minder spannend. De wekelijkse steunaanvragen op donderdag en inflatiecijfers die vrijdag verschijnen kunnen op de meeste aandacht rekenen.

Vanmiddag werd al bekend dat het ondernemersvertrouwen in het Amerikaanse mkb tussen juli en augustus is verbeterd. Vanavond staat nog de ontwikkeling van het consumentenkrediet in de VS in juli op de agenda.

De euro/dollar handelde richting de openingsbel in New York op 1,1796. Olie werd bijna 4 procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

De techsector lag vorige week onder het vergrootglas. De FAANG-aandelen, tot nog toe de winnaars van 2020, stonden daarbij stevig onder druk met gemiddeld verliezen tot zo'n 4 procent op weekbasis.

Dinsdag noteerden de FAANG-aandelen voorbeurs opnieuw 3 tot ruim 5 procent in het rood.

Tesla verloor op weekbasis dik 5 procent. Dinsdag in de handel voorbeurs in New York daalt het aandeel ruim 15 procent. Vrijdagavond laat werd bekend dat Tesla nog niet wordt toegevoegd aan de S&P 500. Nadat de fabrikant van elektrische voertuigen bij de kwartaalcijfers in juli voor het vierde kwartaal op rij zwarte cijfers schreef, een eis om in de S&P 500 te komen, gingen analisten er van uit dat dit een gedane zaak zou zijn en steeg het aandeel fors in afwachting van de aankondiging.

"De champagne stond koud om het te vieren", volgens Wedbush-analist Dan Ives. Volgens hem is Wall Street verrast dat de maker van elektrische voertuigen toch niet in de S&P wordt opgenomen.

Verder meldde Tesla vanmiddag de afronding van de verkoop van 5 miljard dollar aan aandelen op 4 september via een at-the-market-plaatsing.

General Motors en Nikola Corp starten een strategische samenwerking waarbij GM een belang van 11 procent krijgt in de producent van elektrische voertuigen. De bedrijven hebben verder onder meer afgesproken dat GM de elektrische pick-up truck van Nikola, de Badger, gaat produceren vanaf eind 2022. De voordelen van de deal voor GM kunnen oplopen tot meer dan 4 miljard dollar. Maar ook Nikola denkt de komende tien jaar 5 miljard dollar aan kostenbesparingen te kunnen realiseren dankzij de samenwerking. Het aandeel Nikola steeg voorbeurs bijna 28 procent terwijl GM ruim 5 procent won. Na aankondiging van de deal tussen Nikola en GM kwam het aandeel Tesla nog verder onder druk te staan.

Vliegtuigbouwer Boeing ondervindt opnieuw problemen bij de productie van zijn 787 Dreamliner, waardoor veiligheidscontroleurs met terugwerkende kracht hun kwaliteitscontroles willen uitvoeren. Dit zou volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal blijken uit een intern overheidsmemorandum van 31 augustus en van bronnen die bekend zijn met de omstandigheden.

Van de 1.000 Dreamliners die sinds 2011 zijn afgeleverd, zouden er circa 900 uiteindelijk in aanmerking kunnen komen voor nadere controle. Het aandeel opent dinsdag vermoedelijk 2,5 procent lager.

Aurora Cannabis heeft Miquel Martin benoemd als nieuwe CEO. Het aandeel verloor 1,5 procent. In het vierde kwartaal schrijft Aurora bovendien voor 1,6 miljard tot 1,8 miljard Canadese dollar af op goodwill. De omzet zal tussen de 70 en 72 miljoen Canadese dollar uitkomen, denkt Aurora. In het derde kwartaal was dit 75,5 miljoen dollar. Analisten rekenden op 77 miljoen dollar.

Slotstanden vrijdag

De S&P 500 sloot vrijdag 0,8 procent lager op 3.426,96 punten. De Nasdaq verloor 1,3 procent op een slot van 11.313,13 punten. De Dow Jones index daalde 0,6 procent op 28.133,31 punten.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: NYSE

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  4. Premium
  5. Premium