beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen eindigen lager

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag lager gesloten nadat Wall Street de verliezen van vorige week voortzette.

De brede STOXX Europe 600 index sloot 1,1 procent lager op 363,75 punten. De Duitse DAX daalde 1,0 procent naar 12.968 punten. De Franse CAC 40 verloor 1,6 procent tot 4.974 punten. De Britse FTSE eindigde 0,1 procent lager op 5.930 punten.

De Europese markten hadden maandag nog vrij spel, met de Amerikaanse beurzen die gesloten waren voor Labor Day. De voortgezette daling op Wall Street bepaalde dinsdag het sentiment in Europa, zei marktanalist David Madden van CMC Markets.

"Ik denk dat we moeten beginnen te anticiperen op een rotatie. De drijvende kracht achter tech gaat afnemen", zei Seema Shah van Principal Global Investors, die een relatie legde met de versoepeling van maatregelen om de coronaviruspandemie in te dammen. "We zien de lockdowns versoepelen en de vooruitzichten van een vaccin en mensen beginnen terug te keren naar een normalere levensstijl. De afhankelijkheid van tech begint te verzwakken na de piek op het hoogtepunt van de lockdown."

De stijgende spanningen tussen de VS en China waren mede verantwoordelijk voor de afkeer van risico op de aandelenbeurzen. President Donald Trump suggereerde dat de Amerikaanse economie zich moet loskoppelen van China, om minder afhankelijk te worden van de Aziatische grootmacht.

De EU wil intussen importheffingen op Amerikaanse producten schrappen, meldde de Europese Commissie, om de handelsbetrekkingen met de VS te verbeteren.

De Britse FTSE100 index beperkte de verliezen omdat het pond in waarde bleef dalen tegenover de euro. Beleggers vrezen dat er niet binnen een maand een akkoord zal liggen tussen de Britten en de EU over de Brexit, wat zou betekenen dat de handelsrelaties zullen worden bepaald door de regels van de Wereldhandelsorganisatie vanaf volgend jaar.

De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML en het Britse softwarebedrijf  Micro Focus International waren in de namiddag sterke dalers. Ook fossiele energieproducenten werden hard geraakt door een sterke daling van de olieprijs.

Op macro-economisch gebied meldde Japan in de ochtend een sterkere economische krimp over het tweede kwartaal dan eerder gemeld. Voor de eurozone was het krimpcijfer van 11,8 procent juist iets minder groot dan de eerder gemelde 12,1 procent.

De olieprijs kelderde. Een oktober-future West Texas Intermediate noteerde 6,6 procent in het rood op 36,51 dollar, terwijl voor een november-future Brent 39,60 dollar werd betaald, een daling van 6 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1795, waarmee de Europese munt zijn verzwakking tegenover de dollar voortzette. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1815 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er rond 22.00 uur een stand van 1,1814 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Technologiefonds Infineon zag de eerdere verliezen teruglopen tot 2 procent. ASML verloor 4 procent in Amsterdam.
 
De energiereuzen Shell en Total leverden ruim 3 procent van hun waarde in, onder invloed van de dalende olieprijzen.

Ook vliegtuigfabrikant Airbus behoorde bij de dalers met een verlies van 3 procent.

Banken deden het niet veel beter. Santander en BNP Paribas sloten tot 3 procent lager in Madrid en Parijs.

Het aandeel easyJet daalde 5 procent. De vliegmaatschappij verwacht in het lopende vierde kwartaal van dit jaar minder dan 40 procent van de geplande vluchten uit te voeren, door de beperkingen vanwege op de coronacrisis.  S&P handhaafde de kredietstatus van luchtvaartmaatschappij Ryanair op BBB, ondanks de enorme terugloop van het aantal passagiers. De Ierse maatschappij sloot 2 procent lager.

Sanofi sloot 0,2 procent hoger. Het farmacieconcern zal zijn coronavaccin voor minder dan 10 euro gaan verkopen en liet tevens weten plannen te hebben om de divisie farmaceutische ingrediënten in de komende maanden naar de beurs te brengen. Dit kondigde CEO Olivier Bogillot aan op de radiozender France Inter.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden rond het sluiten van de Europese beurzen ongeveer 2,5 procent lager.    

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
    Volkswagen neemt de goede afslag 05 apr | Lange termijn adviezen
  4. Premium
  5. Premium