beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Wall Street zakt weg

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street koerste vrijdag lager met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 daalde 0,5 procent en de Nasdaq ging 1,3 procent lager. De Dow Jones index steeg nog fractioneel.

Wall Street startte de handelsdag nog in het groen maar opnieuw werden die winsten verspeeld en stonden met name de FAANG-aandelen onder druk. De Nasdaq belandde deze week in een correctie maar noteert ten opzichte van het begin van 2020 nog wel ruim 20 procent hoger. 

Marktkenners vragen zich af of dit het begin is van een langere periode van lagere koersen of gewoon een gezonde correctie omdat tech-aandelen deze zomer fors in waarde stegen.

"De prijsstijgingen van een aantal techzwaargewichten waren astronomisch", aldus vermogensbeheerder Binay Chandgothia van Principal Global Investors.

Ondertussen dreigt een stormachtige herfst op de beurzen. De Amerikaanse economie herstelt maar moeizaam van de coronacrisis en er is nog altijd een patstelling in Washington over een nieuw stimuleringspakket. Ondertussen lopen de spanningen tussen de VS en China op en zal de onzekerheid richting de presidentsverkiezingen waarschijnlijk verder toenemen.

De markt moet zich volgens investeringsstrateeg Altaf Kassam van State Street Global Advisors dan ook voorbereiden op meer volatiliteit. 

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de Amerikaanse consumentenprijzen in augustus met 0,4 procent zijn gestegen, terwijl de markt rekende op een stijging van 0,3 procent. Op jaarbasis stegen de consumentenprijzen in de VS vorige maand met 1,3 procent.

De kernprijzen, dat wil zeggen gecorrigeerd voor voedsel- en energieprijzen, stegen in augustus ook met 0,4 procent op maandbasis, en met 1,7 procent op jaarbasis.

De euro/dollar noteerde vrijdagavond op 1,1838. Een vat WTI-olie werd vrijdag tot 0,5 procent duurder maar noteerde op weekbasis bijna 5 procent in het rood.

Bedrijfsnieuws

Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google-moeder Alphabet stonden vrijdag een procent of meer in de min.

Kroger steeg 0,3 procent, nadat de Amerikaanse supermarktketen beter dan verwachte resultaten publiceerde. Kroger boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van 819 miljoen dollar, ofwel 1,03 dollar per aandeel, op een omzet van 30,5 miljard dollar. De aangepaste winst van 0,73 dollar per aandeel was ruim boven de 0,54 dollar die analisten voorspelden.

Oracle ging 0,4 procent hoger, nadat de Amerikaanse softwareproducent donderdagavond over het afgelopen kwartaal een hogere winst en omzet presenteerde. De resultaten waren ook beter dan verwacht. Oracle profiteerde van een sterkere vraag naar clouddiensten.

De Amerikaanse regering overweegt om het moederbedrijf van TikTok meer tijd te geven om een koper te vinden voor de Amerikaanse activiteiten. Dit meldden diverse media vrijdag. President Donald Trump zei donderdag echter dat hij de deadline van 15 september niet zal verlengen.

Microsoft en partner Walmart worden samen met Oracle gezien als grootste kanshebbers om de Amerikaanse activiteiten van TikTok in te lijven. Microsoft daalde 1,3 procent terwijl Walmart 0,2 procent steeg.

eBay oprichter Pierre Omidyar is uit de raad van bestuur van het bedrijf gestapt, nu er een reorganisatie plaatsvindt. Ook Jesse Cohn, partner van Elliot Management, verlaat het bestuur. Het vertrek van de twee bestuurders is niet gerelateerd aan enig meningsverschil met het bedrijf, zei eBay. Het aandeel noteerde 0,2 procent hoger.

Nikola, dat afgelopen week een grote deal sloot met GM, kwam vrijdag met een bericht waarin het de felle kritiek van een analist pareerde. De analist meent dat Nikola beleggers voorliegt. Volgens Nikola gaat het om een 'short seller' die de markt naar zijn hand wil zetten. Het rapport van Hindenburg is volgens de fabrikant niet accuraat en er worden juridische stappen overwogen. Het aandeel Nikola ging vrijdag 16,5 procent lager na een verlies van ruim 11 procent op donderdag.

Fitnessbedrijf Peloton Interactive verloor 3,2 procent ondanks sterke kwartaalcijfers en een optimistische outlook.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: NYSE