beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Groene koersen op Wall Street

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen koersten maandag hoger. De toonaangevende S&P 500 index noteerde tot 1,3 procent in het groen en de Dow Jones-index steeg met 1,2 procent. Techbeurs Nasdaq schreef 1,5 procent bij. 

Daarmee begonnen de Amerikaanse beurzen met solide winsten, mede dankzij hernieuwde hoop op een coronavaccin en een stroom aan overnamenieuws.

De aandacht ging vooral naar het nieuws dat Oracle een partner wordt van TikTok in plaats van een koper. Volgens analist Justin Post van Bank of America Merrill Lynch kunnen de partijen hiermee aan zowel de wensen van Washington als Beijing voldoen. De Amerikaanse overheid wil vooral dat data van Amerikaanse gebruikers in handen blijft van een Amerikaanse onderneming, terwijl de Chinese overheid wil dat TikTok een Chinees bedrijf blijft, zo merkte Post op. 

AstraZeneca meldde zaterdag verder de klinische proeven voor zijn coronavirusvaccin te hervatten, nadat de studie vorige week vanwege onverklaarbare klachten bij een deelnemer tijdelijk werd stilgelegd.

"Er zijn nog steeds veel onzekerheden, en de ontwikkeling van een effectief vaccin is een proces dat erg lang duurt", aldus analist Milan Cutkovic van Axicorp. "Desondanks reageren beleggers positief op elke vooruitgang die wordt geboekt in de strijd tegen het coronavirus."

CEO Albert Bourla van Pfizer voedde het optimisme nadat hij zondag in een televisie-interview zei dat een vaccin tegen het coronavirus nog dit jaar in de VS kan worden goedgekeurd als Pfizer voor eind oktober de werkzaamheid van zijn kandidaatvaccin bewijst.

"Er is meer positiviteit omtrent vaccins", constateerde marktanalist Robert Carnell van ING. "De hervatting van de tests bij AstraZeneca zullen in dat licht worden gezien." Bij gebrek aan slecht nieuws "is de standaard uitgangspositie voor aandelen nu om verder te stijgen", volgens hem.

Op macro-economisch vlak staan maandag in de Verenigde Staten geen publicaties geagendeerd.

De euro/dollar noteerde op 1,1861. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1838 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1845 op de borden.

Olie noteerde maandag vlak. De OPEC heeft zijn prognoses voor de wereldwijde vraag naar olie opnieuw neerwaarts bijgesteld, vanwege de verwachting dat de economische klap van het coronavirus de wereldwijde vraag harder en langer zal treffen dan eerder verwacht.

Bedrijfsnieuws
 
Op fusie en overnamevlak werd bekend dat Softbank voor 40 miljard dollar het Britse ARM aan Nvidia verkoopt. Nvidia steeg 4,4 procent.

Gilead neemt Immunomedics voor 21 miljard dollar over. Gilead steeg 3,1 procent, terwijl Immunomedics maar liefst 99,4 procent steeg.

Verizon Communications heeft overeenstemming bereikt over de overname van Tracfone voor 6,25 miljard dollar. Verizon steeg 1,3 procent.

Oracle heeft bevestigd dat het een partnerschap aangaat met TikTok-ontwikkelaar ByteDance. Het Amerikaanse softwarebedrijf zal naar eigen zeggen optreden als vertrouwde technologieleverancier. Oracle gaf verder geen details over de samenwerking. Het aandeel Oracle won 5,0 procent.
 
Nikola heeft maandag opnieuw gereageerd op de beschuldigingen in een rapport van Hindenburg Research. Volgens de maker van elektrische vrachtwagens riekt dit rapport naar marktmanipulatie door een short seller en inmiddels is beurswaakhond SEC ook door Nikola ingelicht. Het aandeel Nikola won 11,7 procent. 

Amazon neemt in de VS en Canada 100.000 werknemers aan om de sterke toename in online winkelen het hoofd te kunnen bieden. Het aandeel verloor 0,1 procent.

Huizenbouwer Lennar komt maandag nabeurs met cijfers. Het aandeel noteerde 1,1 procent hoger.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News