beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen openen in het rood

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan donderdag een lagere opening tegemoet. 

Volgens een analist van Mizuho Bank stelde de Federal Reserve woensdagavond teleur. "Er werd veel gepraat, maar er was weinig actie", aldus de analist over het optreden van de Fed en diens voorzitter. De markt had volgens Mizuho Bank gehoopt dat de Fed daad bij het woord zou voegen en meer geld in het vooruitzicht zou stellen.

IG voorziet een openingsverlies van 120 punten voor de Duitse DAX, een min van 49 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 42 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen sloten woensdag overwegend hoger, in afwachting van het Amerikaanse rentebesluit. De Britse FTSE verloor 0,4 procent nadat het Britse pond sterker werd tegenover de dollar. Dat gebeurde na een trager dan verwachte stijging van de detailhandelsomzet in de VS in augustus.

Economen verwachten dat de Federal Reserve zal signaleren dat de monetaire beleidsrente tot het einde van 2023 nog dicht bij nul blijft. Ook zal de centrale bank voor het eerst economische verwachtingen afgeven voor 2023.

Donderdag zal ook de Bank of England vergaderen over het monetaire beleid. De Britse inflatie was in augustus lager dan in juli en sinds de coronacrisis zijn er 700.000 banen verloren gegaan in het Verenigd Koninkrijk.

In de namiddag bleken de detailhandelsverkopen in de VS in augustus maar beperkt te zijn gestegen: 0,6 procent, waar economen rekenden op 1,1 procent. De bedrijfsvoorraden leverden geen verrassingen op, maar het vertrouwen van Amerikaanse huizenbouwers steeg in september naar een recordniveau, meldde NAHB.

Eerder op de dag liet de handelsbalans van de eurozone opnieuw een stijgende goederenexport en -import zien, hoewel het groeitempo wel afnam.  
 
Bedrijfsnieuws

Europese retailbedrijven profiteerden van resultaten van Inditex. De Spaanse eigenaar van Zara en Berskha boekte weer winst, na een verlies een kwartaal eerder door de coronacrisis. De onlineverkopen stegen in het eerste halfjaar met 74 procent. Het aandeel steeg 8 procent.

H&M, dat dinsdag ook de verwachtingen overtrof, boekte een koerswinst van 1,5 procent. Puma won 1,0 procent.

Lufthansa wil 130 vliegtuigen uit de vloot halen als gevolg van de coronacrisis, meldde persbureau Reuters. Eerder ging het nog om een krimp van 100 vliegtuigen. Het aandeel steeg 1,7 procent in Frankfurt.

Osram Licht denkt dat de omzet dit jaar minder zal terugvallen dan aanvankelijk gevreesd door betere marktomstandigheden in China en de VS. Het aandeel steeg 1,4 procent hoger.

IMCD werd 9 procent meer waard. Het bedrijf heeft circa 400 miljoen euro opgehaald met een dinsdag aangekondigde aandelenuitgifte voor de overname van het Indiase Signet Excipients. Analisten reageerden positief op het nieuws.

Alstom heeft een lagere overnameprijs voor de treinentak van Bombardier bedongen.

Euro STOXX 50          3.338,84 (+0,20%)
STOXX Europe 600       373,13 (+0,58%)
DAX                           13.255,37 (+0,29%)
CAC 40                        5.074,42 (+0,13%)
FTSE 100                    6.078,48 (-0,44%)
SMI                               10,552,04 (+0,30%)
AEX                                 558,43 (+0,45%)
BEL 20                        3.392,90 (+0,88%)
FTSE MIB                 19.963,99 (+0,04%)
IBEX 35                       7.110,80 (+1,06%)  

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag in het rood.

De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten woensdag overwegend lager, nadat de Federal Reserve de rente stabiel hield en zei te verwachten dat dit nog drie jaar zo blijft, totdat de economie weer is opgekrabbeld uit de recessie van de coronacrisis. Met name de grote technologiefondsen gingen aan het slot van de handelsdag onderuit.

De S&P 500 index sloot 0,4 procent lager op 3.386,88 punten, de Dow Jones-index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq daalde 1,7 procent tot 11.248,57 punten.

Kort na het rentebesluit stegen de aandelenmarkten, maar uiteindelijk was de beursbeweging na het commentaar van Fed-voorzitter Jerome Powell negatief.

De Fed zei dat het monetaire beleid pas wordt verkrapt als de werkgelegenheid weer volledig is en de inflatie op 2 procent is en daar nog een tijdje boven lijkt te zullen blijven. Dat is nog ver weg, concludeerden commentatoren, wijzend op de miljoenen banen die verloren gingen door het coronavirus.  
 
Donderdag zal ook de Bank of England vergaderen over het monetaire beleid.  

In de namiddag bleken de detailhandelsverkopen in de VS in augustus maar beperkt te zijn gestegen: 0,6 procent, waar economen rekenden op 1,1 procent. De bedrijfsvoorraden leverden geen verrassingen op, maar het vertrouwen van Amerikaanse huizenbouwers steeg in september naar een recordniveau, meldde NAHB.

De olieprijs steeg bijna 5 procent, nadat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week fors bleken te zijn gedaald.  

Bedrijfsnieuws

De energiesector hielp de S&P500 aan winst, dankzij een hogere olieprijs. De olievoorraad daalde onverwacht in de afgelopen week door toedoen van de orkaan Sally, waardoor de olietoevoer tijdelijk stokte. ExxonMobil steeg 4 procent, Chevron 3 procent en Shell 0,8 procent.

FedEx sloot 6 procent hoger, na positieve kwartaalcijfers. FedEx draaide in het afgelopen kwartaal op volle toeren om de toeleveringsketens in de zorg, industrie en thuiswinkelen op gang te houden tijdens de coronacrisis, en zag hierdoor de winst sterk stijgen.

Adobe sloot 4 procent lager. Het softwarebedrijf publiceerde dinsdag beter dan verwachte kwartaalcijfers, maar volgde de sectorgenoten omlaag.

Ook Apple ging onderuit en sloot 3 procent lager, evenals Nvidia, met een min van 3,7 procent. Ook internetreuzen Amazon.com en Facebook leverden in.

De Amerikaanse Federal Trade Commission komt mogelijk in actie tegen Facebook. De commissie stelt de dominante positie van het social media bedrijf ter discussie. Facebook verloor 3,3 procent.

Apple bedrijf hield zijn productpresentatie dinsdag voor het eerst online, met nieuwe versies van zijn smartwatch en tablets. De iPhone kreeg voor het eerst geen update in september.

De beursgang van Snowflake werd een daverend succes voor de intekenaars. Het aandeel ging voor 120 dollar naar beurs, maar sloot na de eerste handelsdag al ruim twee keer zo hoog, op 253 dollar.

Een andere beursnieuweling, JFrog, sloot ruim 50 procent boven de uitgifteprijs.

S&P 500 index                   3.385,49 (-0,46%)
Dow Jones index            28.032,38 (+0,13%)
Nasdaq Composite           11.050,47 (-1,25%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag over de brede linie lager. De Bank of Japan kwam donderdag niet in actie, zoals ook verwacht. Wel werden de economische ramingen opwaarts bijgesteld.

Nikkei 225                     23.328,42 (-0,6%)
Shanghai Composite      3.251,47 (-1,0%)
Hang Seng                    24.327,67 (-1,6%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1757. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1809 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1840 op de borden.

USD/JPY Yen   105,07
EUR/USD Euro  1,1757
EUR/JPY Yen   123,54

MACRO-AGENDA:
05:00 Bank of Japan - Rentebesluit (Jap)
06:30 Werkloosheid - Augustus (NL)
08:00 Detailhandelsverkopen - Augustus (VK)
13:00 Bank of England - Rentebesluit (VK)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Woningbouw en bouwvergunningen - Augustus (VS)
14:30 Philadelphia Fed index - September (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
    Vochtprobleem drijft Alfen in het nauw 02 apr | Analyse en Advies
  3. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Volkswagen neemt de goede afslag 05 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium
    Wereldhave leeft op 04 apr | Lange termijn adviezen