beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Wall Street sluit in mineur

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag flink lager gesloten, al werd een deel van de verliezen tegen het einde van de handelsdag weggepoetst. De toonaangevende S&P 500 index verloor 1,2 procent op 3.281,06 punten en de Dow Jones-index leverde 1,8 procent in op 27.147,70 punten. Techbeurs Nasdaq gaf 0,1 procent prijs op 10.778,80 punten na eerder op de dag nog bijna twee procent lager te hebben gestaan. 

"De stemming op Wall Street wordt vandaag bepaald door de beren die zich zorgen maken over de coronacrisis", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. "De angst met betrekking tot de pandemie drukt het sentiment en dit is de reden dat beleggers massaal hun aandelen dumpen."

"Doelgerichte lockdowns worden wereldwijd al ingevoerd en de angst bestaat dat dit nationale lockdowns gaan worden", voegde marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade toe. Volgens Aslam maakt het daarbij niet veel uit of dergelijke maatregelen van korte duur zijn want "de economische impact is waarschijnlijk aanzienlijk."

Volgens CFO David James van James Investment Research zijn de beurzen "te vroeg, te snel" opgelopen. Op basis van cijfers van Dow Jones Market Data merkte James op dat het huidige herstel van de voorgaande berenmarkt, uitgedrukt in het aantal dagen dat het duurde om nieuwe recordniveaus te realiseren, slechts 126 dagen duurde. James merkte op dat in het verleden zo'n herstel veel langer duurde.   

Beleggers blijven bovendien wachten op een doorbraak in de impasse over nieuwe Amerikaanse stimuleringsmaatregelen, terwijl ook de oplopende spanningen tussen China en de VS op het sentiment drukken.

"Er is het grotere macro-risico dat China wellicht strijdlustiger wordt met het toepassen van sancties", zei marktanalist Edward Park van Brooks Macdonald. "Dat stond niet echt op de radar van de markt", voegde hij toe.

Een deal over een nieuw coronasteunpakket in de VS wordt mogelijk lastiger nu de verhoudingen tussen de Republikeinen en Democraten verder op scherp zijn gezet door het overlijden van opperrechter Ruth Bader Ginsberg.

President Donald Trump zal waarschijnlijk op vrijdag of zaterdag een nieuwe kandidaat voor het Hooggerechtshof aankondigen. In een interview bij Fox News zei Trump maandag naar vijf kandidaten te kijken. Hij drong er bij de door de Republikeinen geleide Senaat op aan zijn benoeming "onverwijld" in overweging te nemen, zelfs nu de presidentsverkiezingen naderen. De Democratische presidentskandidaat Joe Biden zei dat er "geen twijfel over bestaat" dat de winnaar van de verkiezingen een vervanger voor Ginsburg moet kiezen.

Het lagere slot van Wall Street vrijdag draagt ook niet bij aan het verminderen van de zenuwen van beleggers. De daling van techaandelen leidde vrijdag tot een derde opeenvolgende week van verliezen voor de S&P 500. Tech-zwaargewichten die de markt dit jaar tot dusver hoger zetten, trekken de markt nu naar beneden. De S&P 500 verloor de afgelopen drie weken 5,4 procent, de grootste daling sinds juni, terwijl de Nasdaq 7,7 procent inleverde, de grootste daling sinds maart.

"We staan op een keerpunt", zei marktanalist David Malmgren van FBB Capital Partners. "Ik denk dat er nog wat meer neerwaartse druk is", voegde hij toe.

"Als je erover nadenkt, hebben we [tot dusver] makkelijke winsten kunnen pakken", zei marktanalist Altaf Kassam van State Street Global Advisors. "Het wordt steeds moeilijker om de markt omhoog te blijven duwen", voegde hij toe.

Op macro-economisch werd voorbeurs in de VS bekend dat de Chicago Fed activiteitsindex tussen juli en augustus is gedaald van 2,54 naar 0,79.

De euro/dollar noteerde op 1,1769. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1846 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1837 op de borden. Analist Connor Campbell van Spreadex zag op de valutamarkten de dollar vooral aantrekken. Beleggers zijn volgens Campbell op zoek naar een veilige haven en vinden die in de greenback.

De olieprijs is maandag flink lager gesloten. Een vat West Texas Intermediate werd op de settlement 4,4 procent, of 1,80 dollar, goedkoper op 39,31 dollar. Analisten van ING wezen erop dat de olieaanvoer uit Libië wordt hervat. De aankondiging volgde na een verklaring dat de exportblokkade, die al acht maanden van kracht is, wordt opgeven. Hierdoor was de Libische productie praktisch tot stilstand gekomen.

Bedrijfsnieuws

Harley-Davidson benoemt Gina Goetter per 30 september als nieuwe CFO. Goetter is afkomstig van Tyson Foods. Het aandeel daalde circa vier procent op de aankondiging.

Mijnbouw- en grondstoffondsen konden maandag rekenen op de aandacht van beleggers, na de recente rally. De materiaalindex van de S&P 500, waar fondsen als Linde, Air Products & Chemicals en Sherwin-Williams in zijn opgenomen, is deze maand circa 5,4 procent gestegen, terwijl de bredere index met meer dan 4 procent is gedaald. Op kwartaalbasis steeg de sectorindex zelfs met 16 procent.

Mosaic, een producent van gewasvoedingsstoffen steeg afgelopen kwartaal zelfs met 54 procent, terwijl mijnbouwer Freeport McMoRan 47 procent steeg.

Linde sloot maandag echter drie procent lager en Air Products & Chemicals verloor krap twee procent. Sherwin-Williams leverde eveneens bijna twee procent in.

HSBC daalde ruim vijf procent, na mediaberichten over een rapport van de Amerikaanse autoriteiten over 'verdachte activiteiten' bij de bank.

Aandelen van Nikola daalden liefst 19,3 procent, nadat bekend werd dat de oprichter van het bedrijf Trevor Milton dat elektrische voertuigen maakt opstapt als bestuursvoorzitter.

Nikola ligt momenteel onder een vergrootglas nadat analisten van Hindenburg Research in een rapport onder meer schreef dat de batterijtechnologie die Nikola beweert te hebben, niet bestaat.

Walmart en Oracle sloten respectievelijk 1,3 en 1,8 procent hoger nadat dit weekend een principeakkoord werd bereikt met het Chinese ByteDance om de Amerikaanse activiteiten van TikTok over te nemen. Hierdoor is een aanvankelijke ban op de populaire video-app in de VS met een week uitgesteld.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News