beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen maken zich op voor herstel

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen koersen vrijdag af op een hogere opening, nadat Wall Street donderdagavond toch in het groen sloot, na een volatiele sessie.

IG voorziet een openingswinst van 81 punten voor de Duitse DAX en een plus van 32 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE 100 opent vermoedelijk 43 punten hoger.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag nog lager geëindigd.

Beleggers maakten zich in toenemende mate zorgen over de coronacrisis en het groeiend aantal besmettingen, volgens marktanalist David Madden van CMC Markets. Het Britse pond werd iets sterker na de onthulling van een nieuw steunpakket in het Verenigd Koninkrijk, met specifiek extra steun voor werknemers die gedeeltelijk met verlof zijn gestuurd door de coronacrisis.

In bredere zin wachten de mondiale aandelenmarkten ook op een nieuw Amerikaans steunpakket maar lijkt de kans dat die er nog voor de presidentsverkiezingen komt, zeer klein.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor de Duitse Ifo-index. De samengestelde index steeg van 92,6 in augustus naar 93,4 deze maand. Economen hadden op een index van 93,5 gerekend.

De deelindex voor de huidige omstandigheden verbeterde van 89,0 naar 89,2 terwijl de index die de verwachtingen weergeeft in september op 97,7 uitkwam en daarmee lager was dan de 98,0 die in augustus nog werd gemeten.

Volgens valuta-analist Ranko Berich van Monex Europe viel de Ifo-index op alle fronten tegen.
 
Bedrijfsnieuws

Financials noteerden verdeeld. Deutsche Bank verloor 0,1 procent en Société Générale sloot 2,6 procent lager. ING steeg echter 1,2 procent en UniCredit won 2,3 procent.

Luchtvaartmaatschappijen hadden het opnieuw lastig. Air France-KLM daalde 6,8 procent en Lufthansa 3,7 procent. Het aandeel van easyJet leverde 3,3 procent in.

Mede-oprichter en chief technology officer Arnout Schuijff vertrekt bij Adyen. Het aandeel sloot in Amsterdam 0,4 procent hoger.

Het Franse Suez verloor 4,5 procent nadat het bestuur maatregelen aankondigde om de verkoop van dochterbedrijf Suez Eau France te blokkeren. Dit hangt samen met de voorgenomen verkoop van een belang van bijna 30 procent in Suez door Engie aan Veolia.

In Londen verloor Smiths Group 7,5 procent. Het Britse ingenieursbureau is van plan om weer dividend uit te keren.

Cineworld leverde 14,8 procent in. Coronalockdownmaatregelen zetten de afgelopen maanden veel druk op de resultaten van de Britse bioscoopketen met een forse omzetdaling en een stevig verlies tot gevolg. Cineworld denkt dat zich vanaf december niet meer aan zijn bankcovenanten kan houden, maar dat het wel zal lukken om waivers te krijgen. Beleggers lijken volgens marktanalist David Madden rekening te houden met een emissie.

Euro STOXX 50         3.159,64 (-0,6%)
STOXX Europe 600        355,85 (-1,0%)
DAX                  12.606,57 (-0,3%)
CAC 40                4.762,62 (-0,8%)
FTSE 100              5.822,78 (-1,3%)
SMI                  10.211,53 (-1,2%)
AEX                     541,11 (-0,8%)
BEL 20                3.172,60 (-1,3%)
FTSE MIB             18.906,83 (-0,1%)
IBEX 35               6.643,40 (-0,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

De Amerikaanse futures duiden vrijdag op een hogere opening voor Wall Street.

Wall Street is donderdag licht hoger geëindigd na een volatiele sessie.

Na een lagere start vonden de Amerikaanse beurzen gedurende de handelsdag de weg omhoog dankzij sterke woningcijfers. In augustus steeg de verkoop van nieuwe woningen in de Verenigde Staten met bijna 5 procent op maandbasis en met zelfs 43 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De markten leken ook enigszins gerustgesteld door een tweet van Senaatsleider Mitch McConnell die zei dat de winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november gewoon volgens plan wordt geïnaugureerd in januari 2021.

Woensdag wilde president Trump tijdens een persconferentie in het Witte Huis niet beloven dat hij zal meewerken aan een vreedzame machtsoverdracht wanneer Joe Biden wordt gekozen. Trump gaf ook aan te verwachten dat de verkiezingen zullen worden beslist door het Hooggerechtshof in de VS.

Marktkenners rekenen op meer volatiliteit rond de verkiezingen in de VS en dat werd donderdag richting het slot in New York duidelijk zichtbaar toen de eerdere winsten voor de Dow Jones index, de S&P en de Nasdaq leken te verdampen maar er door een late eindsprint alsnog bescheiden winsten op de borden kwamen.

Sowieso is er voor beleggers genoeg om zich zorgen over te maken, zoals een gebrek aan een nieuw Amerikaans coronasteunpakket. Dat de S&P 500 recent wel vaker flirt met een correctie, reflecteert volgens vermogensbeheerder David Lefkowitz van UBS Global Wealth Management dat beleggers er niet op rekenen dat er voor de verkiezingen nog een nieuwe stimuleringsdeal wordt gesloten.

En die steun is volgens marktanalist Tony Yarrow van Wise Funds hard nodig. "Amerika niest en de rest van de wereld wordt verkouden; als je wordt verteld dat de grootste economie ter wereld niet zal herstellen zonder stimuleringsmaatregelen en ze het niet eens kunnen worden over de wijze waarop, dan moet dat negatief geïnterpreteerd worden."

Economen van Goldman Sachs verlaagden donderdag hun groeiverwachtingen voor de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal van 6 naar 3 procent. "We denken dat het nu duidelijk is dat het Congres niet tot extra overheidsstimuleringen zal overgaan. Dit impliceert dat na een laatste ronde van extra werkloosheidsuitkeringen, verdere overheidssteun waarschijnlijk zal moeten wachten tot 2021", aldus de economen.

De Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin gaf donderdag tijdens een derde dag van hoorzittingen in het Amerikaans Congres over het coronabeleid wel aan dat hij blijft praten met de Democraten over een nieuw steunpakket. Volgens de laatste berichten zouden de Democraten een nieuw pakket van 2,4 biljoen dollar voorstellen.

Ondertussen lopen de wekelijkse steunaanvragen in de VS op. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de week eindigend op 19 september steeg met 4.000 naar 870.000, terwijl de markt rekende op een daling tot 850.000 nieuwe aanvragen.

"Ondanks wat bemoedigende cijfers in de afgelopen weken, blijft de zwakte op de arbeidsmarkt ongekend en het herstel zal waarschijnlijk afhangen van verdere overheidssteun", aldus vermogensbeheerder Richard Flynn van Charles Schwab.

Een vat WTI-olie werd donderdag een procent duurder.

Bedrijfsnieuws
 
ByteDance, het Chinese moederbedrijf van TikTok, heeft goedkeuring van Beijing gevraagd voor het door het Witte Huis gesteunde plan om van de video-app een in de VS gevestigd bedrijf te maken. Oracle en Walmart, de twee bedrijven waarmee ByteDance een principeovereenkomst sloot, eindigden ongeveer 0,5 procent hoger. Volgens persbureau Reuters moet de regering Trump zich uiterlijk vrijdag wel bij de rechtbank in Washington verantwoorden voor een eventuele ban op TikTok in de VS.

Techaandelen als Apple, Alphabet en Amazon stegen donderdag tot een procent.

Tesla steeg 2,0 procent, nadat de producent van elektrische auto's woensdag nog 10,3 procent verloor. Dinsdag zei CEO Elon Musk dat het drie jaar kan duren om met een goedkoop model te komen. Dat was voor sommige beleggers een teleurstelling.

Concurrent Nikola verloor 9,7 procent, na een kritisch rapport van Wedbush-analist Dan Ives. Wedbush verlaagde het koersdoel voor Nikola naar 15 dollar met een verkoopadvies. Het aandeel sloot woensdag op 21,15 dollar. Nikola ligt onder vuur sinds een analist van Hindenburg Research het bedrijf van fraude beschuldigde. Vervolgens trad voorzitter Trevor Milton abrupt af.

Harley-Davidson daalden 0,8 procent, nadat de fabrikant extra herstructureringsmaatregelen aankondigde.

Aandelen van Darden Restaurants stegen 8 procent, nadat de restaurantketen met veel beter dan verwachte resultaten kwam over het eerste kwartaal van zijn lopende boekjaar.

CarMax daalde 11 procent, ondanks dat de autohandelaar een winststijging van 27 procent rapporteerde over het afgelopen kwartaal. De vraag naar tweedehands auto's is tijdens de pandemie enorm gestegen.

S&P 500                   3.246,59 (+0,3%)
Dow Jones index          26.815,44 (+0,2%)
Nasdaq Composite         10.672,27 (+0,4%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag overwegend lager.

Nikkei 225               23.196,75  (+0,5%)
Shanghai Composite       3.215,42   (-0,2%)
Hang Seng                23.262,14  (-0,2%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vrijdagochtend op 1,1668. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag werd de munt verhandeld op 1,1673.

USD/JPY Yen   105,39
EUR/USD Euro  1,1668
EUR/JPY Yen   122,96

MACRO-AGENDA:
10:00 Consumentenvertrouwen - September (Ita)
10:00 Geldhoeveelheid - Augustus (eur)
14:30 Orders duurzame goederen - Augustus (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten 

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Deutsche Börse AG