beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen openen stevig lager

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen koersen maandag af op een flink lagere opening, nu er nog altijd geen nieuw coronasteunpakket in de VS is en het aantal besmettingen stevig blijft oplopen.

IG voorziet een openingsverlies van 159 punten voor de Duitse DAX en een min van 34 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE 100 opent vermoedelijk 26 punten lager.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets was de stemming in Europa vrijdag positief na de bekendmaking dat remdesivir van Gilead goedgekeurd is in de Verenigde Staten als coronabehandeling.

Daarmee werd een matige week voor de Europese aandelenmarkten toch nog met enige glans afgesloten.

"Een groot deel van de [afgelopen] week maakten beleggers zich zorgen over coronacrisis en nieuwe beperkingen [om het virus in te dammen] plus een gebrek aan nieuwe stimulus in de VS", aldus Madden.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de samengestelde inkoopmanagersindex voor de eurozone is gedaald van 50,4 in september naar 49,4 afgelopen maand, de laagste stand in vier maanden. De daling werd vooral veroorzaakt door een krimp in de dienstensector.

Volgens Chris Williamson van Markit loopt de eurozone het risico op een nieuwe stevige krimp nu er sprake is van een tweede coronagolf.

"De kans op een nieuwe recessie zet nog grotere druk op de ECB om meer stimuleringsmaatregelen in te zetten en op nationale overheden om de impact van lockdownmaatregelen te verzachten", aldus Williamson.

"De verdere daling van de samengestelde PMI voor de eurozone in oktober bevestigt dat de tweede golf van coronabesmettingen en de aangescherpte maatregelen een zware last leggen op de economie", aldus Ima Sammani, valuta-analist bij Monex Europe.

Lichtpuntje in de data van vandaag was Duitsland, volgens Sammani.
 
"Dit komt overeen met het virusbeeld. De dagelijkse besmettingen in Frankrijk groeien hard en de Franse regering heeft de maatregelen dan ook flink aangescherpt. De tweede virusgolf in Duitsland daarentegen is aanzienlijk later opgedoken."
 
Bedrijfsnieuws

ABN AMRO kreeg een koopaanbeveling van Goldman Sachs en steeg 2,8 procent. Andere financials gingen ook hoger. ING won 2,2 procent en Deutsche Bank steeg 2,5 procent. Société Générale sloot de dag 1,9 procent in de plus. Barclays won zelfs 7,0 procent na sterke kwartaalcijfers.

Het aandeel Airbus steeg vrijdag 5,6 procent in waarde, nadat het luchtvaartconcern toeleveranciers zou hebben gevraagd zich voor te bereiden op een mogelijke toename in de productie van zijn A320-toestellen waarbij het bedrijf een stijging van 18 procent noemde voor de tweede helft van 2021.

Renault heeft in het derde kwartaal van 2020 minder omzet geboekt. Het aandeel sloot 0,5 procent in de min. Rivaal Daimler publiceerde kwartaalcijfers die gelijk waren aan eerder vrijgegeven voorlopige resultaten en verhoogde de outlook voor 2020. Het aandeel sloot 1,0 procent hoger.

De groep activistische aandeelhouders in Unibail-Rodamco-Westfield hebben recent hun belang in het noodlijdende vastgoedfonds verhoogd, maar zij willen geen controlerend belang krijgen. Het aandeel eindigde vrijdag 0,4 procent hoger.

L'Oreal heeft in het derde kwartaal een herstel doorgemaakt. Dit bleek donderdag uit een kwartaalupdate van de cosmeticagigant. Het aandeel steeg 1,2 procent.

Michelin heeft de verwachtingen voor 2020 verhoogd. Dit bleek donderdagavond uit een kwartaalupdate van de Franse bandenfabrikant. Het aandeel sloot 3,7 procent hoger.

Euro STOXX 50         3.198,86 (+0,9%)
STOXX Europe 600        362,50 (+0,6%)
DAX                  12.645,75 (+0,8%)
CAC 40                4.909,64 (+1,2%)
FTSE 100              5.860,28 (+1,3%)
SMI                  10.023,90 (+0,3%)
AEX                     554,34 (+0,03%)
BEL 20                3.246,45 (+1,4%)
FTSE MIB             19.285,41 (+1,1%)
IBEX 35               6.893,40 (+1,4%)

AMERIKAANSE AANDELEN

De Amerikaanse futures duiden maandag op een rode opening voor Wall Street.

Wall Street is vrijdag verdeeld gesloten. Op weekbasis leverden de drie indexen in.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets was er vrijdag weinig enthousiasme te bespeuren onder beleggers in New York.

"Er wordt veel gepraat over een nieuw stimuleringspakket maar tegelijkertijd zijn er nog genoeg meningsverschillen", aldus Madden die wees op uitspraken van president Trumps economisch adviseur Larry Kudlow. Volgens Madden is de kans klein dat er voor de verkiezingen nog een deal wordt gesloten.    

Volgens Democratisch leider van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi moet president Trump aarzelende Republikeinen overtuigen om nog voor de verkiezingen een deal te sluiten. Minister van financiën Steven Mnuchin zei vrijdag dat er wel aanzienlijke vooruitgang is geboekt in de onderhandelingen maar dat Pelosi meer compromissen moet sluiten.
    
De verkiezingen zijn over minder dan twee weken en dus wordt al het nieuws rond de Amerikaanse stembusgang nauwlettend gevolgd.

Het tweede en laatste debat tussen president Trump en diens uitdager, de Democraat Joe Biden leverde geen nieuwe inzichten op. Volgens strateeg Seema Shah van Principal Global Investors blijft de markt rekening houden met een overwinning voor Biden.

Nu de verkiezingen naderen zullen beleggers minder risico willen nemen, denkt strateeg Eleanor Creagh van Saxo Bank.  

Macrocijfers en bedrijfsresultaten krijgen momenteel ook de nodige aandacht, omdat ze een beter beeld kunnen schetsen van de Amerikaanse economie. Het herstel dreigt in gevaar te komen door een opleving van het aantal coronabesmettingen. Donderdag werd een record aan nieuwe gevallen geregistreerd in de VS.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de samengestelde inkoopmanagersindex voor de industrie en dienstensector in oktober is gestegen naar 55,5. Dat is de hoogste stand in 20 maanden.

Volgens econoom Chris Williamson is het Amerikaanse bedrijfsleven in toenemende mate positief over de vooruitzichten vanwege de hoop op nieuwe stimulus.

De olieprijs is vrijdag gedaald. Een vat West Texas Intermediate werd op de settlement 1,9 procent goedkoper op 39,85 dollar. Op weekbasis daalde de olieprijs zo'n 3 procent.

"Aan de vraagkant is weinig steun gezien het extreem hoge aantal nieuwe Covid-19 gevallen; op donderdag waren dat er wereldwijd bijna 500.000", aldus Eugen Weinberg van Commerzbank. "Er is ook druk aan de aanbodkant door de stijgende olieproductie in Libië", voegde de analist toe. De Libische productie bedraagt inmiddels rond de 560.000 vaten per dag.

Vrijdag werd bekend dat de force majeure bij de grootste olieterminal in Libië is opgeheven waardoor de output binnen vier weken kan oplopen tot 1 miljoen vaten per dag. Libië is uitgezonderd van de productieafspraken van OPEC+.

Bedrijfsnieuws

American Express heeft in het derde kwartaal net iets minder goed gepresteerd dan analisten vooraf hadden verwacht en zag de winst op jaarbasis met bijna 40 procent afnemen. Het aandeel leverde vrijdag 3,7 procent in.

Mattel boekte in het derde kwartaal een flink hogere winst en omzet. De fabrikant van onder meer Barbie verwacht in het lopende kwartaal een verdere omzetgroei en denkt over heel het boekjaar ook winstgevend te zijn. Het aandeel steeg 9,6 procent.

Intel daarentegen wist de analistenverwachtingen niet te kloppen. Wel overtrof de Amerikaanse techreus de eigen outlook. In de afgelopen verslagperiode daalde de nettowinst van 6,0 miljard tot 4,3 miljard dollar, of 1,02 dollar per aandeel. Op aangepaste basis kwam de winst per aandeel uit op 1,11 dollar, tegen 1,42 dollar een jaar eerder. Het aandeel sloot liefst 10,6 procent lager.

Het middel remdesivir van Gilead Sciences heeft van de Amerikaanse Food & Drug Administration formele goedkeuring gekregen als behandeling tegen Covid-19 bij patiënten die in het ziekenhuis liggen. Dit werd donderdagavond bekend. Remdesivir, dat nu de naam Veklury draagt, had sinds mei al een goedkeuring van de FDA voor noodgebruik in ziekenhuizen. Het aandeel steeg fractioneel.

S&P 500                   3.465,39 (+0,3%)
Dow Jones index          28.335,57 (-0,1%)
Nasdaq Composite         11.548,28 (+0,4%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag in het rood.

Nikkei 225               23.503,21  (-0,1%)
Shanghai Composite       3.252,59 (-0,8%)
Hang Seng                24.918,78 (slotstand 23 oktober)

VALUTA

De euro/dollar noteerde maandagochtend op 1,1831. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag werd de munt verhandeld op 1,1859.

USD/JPY Yen   104,91
EUR/USD Euro  1,1831
EUR/JPY Yen   124,12

MACRO-AGENDA:
10:00 Ifo ondernemersvertrouwen - Oktober (Dld)
13:30 Chicago activiteitsindex - September (VS)
14:00 Nieuwe woningverkopen - September (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
22:00 NXP Semiconductors - Cijfers derde kwartaal (NL)

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
    Volkswagen neemt de goede afslag 05 apr | Lange termijn adviezen
  4. Premium
  5. Premium