beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen verspelen winst

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa stonden maandag lange tijd hoger, na opnieuw positief nieuws over een potentieel coronavaccin maar verspeelden die winst rond het slot.

De Stoxx Europe 600 sloot 0,2 procent lager op 388,84 punten en de Duitse DAX verloor nipt 0,1 procent tot 13.126,97 punten. De Franse CAC 40 ging er ook 0,1 procent op achteruit op 5.492,15 punten en de Britse FTSE 100 daalde 0,3 procent op 6.333,84 punten.

Marktanalist David Madden van CMC Markets merkte op dat de Europese beurzen profiteerden van goed nieuws over een mogelijk vaccin tegen Covid-19 door AstraZeneca en de Universiteit van Oxford. Het kandidaatvaccin heeft een effectiviteit van 60 tot 90 procent. Uit onderzoeksdata blijkt dat de precieze werkzaamheid afhangt van de toediening.

Toch lijkt het meeste vaccinnieuws inmiddels wel ingeprijsd. Op maandag 9 november meldde Pfizer als eerste positieve resultaten en stegen de Europese beurzen 4 tot 8 procent. Afgelopen maandag was het de beurt aan Moderna en wisten de indexen gemiddeld nog een procent hoger te eindigen. 

"De kandidaatmedicijnen van Pfizer en BioNTech en Moderna zijn een stuk effectiever", zo verklaarde Madden de bescheiden koersreactie op de beurzen. Wel kan het middel van AstraZeneca en Oxford opgeslagen worden rond temperaturen van min 3 graden. "Dat maakt het middel een stuk praktischer vanuit productie en transport gezien", aldus de analist van CMC. Ook wordt het mogelijke vaccin van AstraZeneca "veel goedkoper" dan andere kandidaatvaccins.  

"Het aanhoudende optimisme over de gezondheidssituatie deed veel sectoren vandaag goed, maar vooral aandelen gerelateerd aan luchtvaart, transport en hospitality deden het goed", aldus Madden. De analist zag met name Restaurant Group, TUI en National Express aanzienlijk meer waard worden.    

Wel merkte de analist op dat de Britse FTSE 100 achterbleef ten opzichte van andere Europese beurzen, waarbij het pond roet in het eten gooide. Vooral AstraZeneca, GlaxoSmithKline, British American Tobacco, Diageo en Unilever moesten in de FTSE aan waarde inleveren, gezien deze bedrijven een groot deel van hun omzet halen uit het buitenland, zo merkte Madden op. "De opwaartse beweging van het pond, hield de aandelen in bedwang."

Het pond trok aan na geluiden dat een handelsdeal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie dichterbij komt en mogelijk deze week of volgende week kan worden beklonken.

De inkoopmanagersindex voor de eurozone, die de industrie en dienstensector samen neemt, vertoonde in november een krimp. Het indexniveau van 45,1 was het laagste niveau in zes maanden. Opvallend was de forse krimp in Frankrijk, tot 39,9. De Duitse index toonde nog wel groei met 52,0, maar dat was een afname ten opzichte van oktober en te danken aan de industrie en niet aan de dienstensector. In het VK was sprake van een krimp in november.

Volgens econoom Chris Williamson van Markit is de kans groot dat de economie in de eurozone in het vierde kwartaal weer krimpt. Lichtpuntje is dat inkoopmanagers in zowel de industrie als dienstensector optimistischer zijn over 2021 door de groeiende hoop op een vaccin. Toch zorgt de verwachte krimp in het vierde kwartaal er volgens Markit voor dat het herstel volgend jaar minder sterk zal zijn, met een groei van minder dan 4 procent voor de eurozone.

De economie in de VS hield in november beter stand. De samengestelde inkoopmanagersindex wist verder te stijgen, naar 57,9. Williamson noemde de data bemoedigend.

Economen van ABN AMRO voorspellen een lange, donkere winter door de tweede coronagolf, maar erkennen dat de doorbraken op vaccingebied licht aan het eind van de tunnel brengen. Toch zal de wereld volgens hen niet terugkeren naar het pre-corona normaal tot de zomer van 2022.

De euro/dollar noteerde op 1,1830. Een vat West Texas Intermediate werd ruim een procent duurder.

Bedrijfsnieuws

Danone heeft maandag de outlook voor het hele boekjaar herhaald en verwacht in de tweede helft van 2021 terug te keren naar een winstgevende groei. Maatregelen om de winst op te krikken gaan tot wel 2.000 banen kosten. Danone daalde ruim 3 procent.

AstraZeneca sloot maandag 3,8 procent lager na het nieuws rond hun coronavaccin. Reisaandelen reageerden wel positief, omdat een succesvol vaccin reizen weer mogelijk maakt. IAG en Air France-KLM stegen circa 5 procent. Tui won zelfs 8 procent.

Zurich Insurance steeg 1,9 procent. De Zwitserse verzekeraar wil een deel van de Amerikaanse verzekeringsportefeuille van MetLife overnemen, werd vrijdag laat bekend. De gesprekken kunnen nog stuklopen, aldus het concern.

Prosus heeft in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar veel meer winst en omzet behaald. Analisten van Jefferies waren te spreken over de resultaten en de ontwikkeling van de kasstroom. Het aandeel steeg in Amsterdam een bescheiden 0,5 procent.

HelloFresh neemt de Amerikaanse maaltijdbereider Factor75 over. Het Duitse concern betaalt omgerekend rond de 277 miljoen dollar. Het aandeel verloor in Frankfurt 4,7 procent. Rivalen Just Eat Takeaway en Delivery Hero daalden 3 tot 4 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het Europese slot noteerden de Amerikaanse beurzen verdeeld.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium