beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen openen lager

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan donderdag een lagere opening tegemoet. Relatieve voorzichtigheid zal de koersen waarschijnlijk dempen, terwijl beleggers wachten op witte rook uit Washington over een langverwacht financieel steunpakket voor de Amerikaanse economie vanwege het coronavirus.

De dollar zakte verder weg door de risk-on-houding bij beleggers, terwijl de olieprijs en obligatiemarkten weinig bewogen. 

 IG Markets voorziet een openingsverlies van 19,8 punten voor de Duitse DAX, een min van 2,4 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 26,3 punten voor de Britse FTSE 100. 

De Europese beurzen sloten woensdag verdeeld. Na een positieve start van de decembermaand op dinsdag bekoelde het optimisme bij beleggers.

"De rally op de aandelenmarkten, gevoed door de hoop op een vaccin, nam woensdag een adempauze", zei marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade. "Maar handelaren weten dat er nog veel meer opwaarts potentieel is in aandelen, aangezien Pfizer en BioNTech officieel goedkeuring hebben gekregen voor hun coronavaccin", voegde hij toe.

Daarnaast was er aandacht voor de stimuleringsbesprekingen in de Verenigde Staten, nadat een coronavirus-hulppakket was voorgesteld van 900 miljard dollar.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de werkloosheid in de eurozone in oktober fractioneel is gedaald. De werkloosheid kwam uit op 8,4 procent, tegen 8,5 procent in september.

De producentenprijzen in de eurozone stegen in oktober op maandbasis met 0,4 procent, terwijl op jaarbasis sprake was van een daling met 2,0 procent.

De Duitse detailhandelsverkopen zijn in oktober op maandbasis met 2,6 procent gestegen. In vergelijking met februari, net voor de corona-uitbraak, lagen de verkopen 5,9 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

TUI bereikte overeenstemming met beleggers, banken en de Duitse regering over een financieringspakket ter waarde van 1,8 miljard euro, met inbegrip van een kapitaalverhoging van ongeveer 500 miljoen euro. Het aandeel daalde bijna 8,0 procent.

Prosus heeft de prijzen vastgesteld bij de uitgifte van 2,2 miljard dollar aan obligatieleningen, waaronder een dertigjarige lening in dollars en  twee bestaande leningen met resterende looptijden van 8 en 12 jaar in euro's. Het aandeel verloor 1,2 procent.

Roche heeft van de Amerikaanse toezichthouder FDA goedkeuring gekregen voor zijn test op SARS-CoV-2-antilichamen. De Zwitserse farmaceut steeg 1,1 procent.

Op de beurs van Frankfurt ging RWE aan kop met een koerswinst van ruim 1,5 procent, E.ON steeg ruim 1,0 procent, terwijl Linde circa 2,5 procent verloor.

In Londen was beursbedrijf London Stock Exchange de sterkste stijger met een winst van ruim 9,0 procent, BHP won circa 5,7 procent en Rio Tinto noteerde circa 5,0 procent hoger. J Sainsbury verloor bijna 3,0 procent.

In Frankrijk was Engie de sterkste stijger met een winst van ruim 2,0 procent. STMicroelectronics bungelde onderaan met een verlies van ruim 2,5 procent.

Euro STOXX 50          3.521,32 (-0,1%)
STOXX Europe 600       391,69 (-0,1%)
DAX                    13.313,24 (-0,5%)
CAC 40                 5.583,01 (0,0%)
FTSE 100               6.463,39 (+1,2%)
SMI                    10.435,36 (-0,1%)
AEX                    610,94 (-0,1%)
BEL 20                 3.709,69 (-0,2%)
FTSE MIB               21.972,20 (-0,6%)
IBEX 35                8.220,80 (+1,0%)

AMERIKAANSE AANDELEN
Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag verdeeld, met een lichte daling voor de S&P500 en een licht hogere Nasdaq-future.

De Amerikaanse beurzen sloten woensdag licht hoger. De aandelenmarkten maakten een pas op de plaats, nadat de S&P 500 dinsdag voor de 27ste keer dit jaar op een recordniveau was gesloten. De markt zag zich afgelopen weken gesteund door het optimisme dat coronavaccins het economisch herstel zullen helpen versnellen.

"We hebben duidelijk een geweldige rally achter de rug sinds de verkiezingsuitslagen en gisteren zagen we recordniveau's, dus dat is een goede reden voor enige consolidatie", zei analist Derek Halpenny van MUFG Bank.

Analisten van Barclays verwachten dat de Amerikaanse S&P 500 index in 2021 zal doorstijgen naar 4.000 punten. "We denken dat Amerikaanse aandelen een solide rendement zullen geven volgend jaar", aldus de bank. Die gaat daarbij uit van een sterk herstel van de bedrijfswinsten, die een terugval in de waarderingen zal opvangen. "Bedrijfswinsten hebben positief verrast en we verwachten dat die trend doorzet."

Amerikaanse wetgevers hebben deze week de gesprekken over een coronasteunpakket hervat, waarbij House Speaker Nancy Pelosi en de Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin voor het eerst sinds de verkiezingen telefonisch over de kwestie hebben gesproken, hoewel beleggers sceptisch blijven over de vooruitzichten voor een nieuw stimuleringspakket in de weken voordat president-elect Joe Biden wordt beëdigd.

Daarnaast was er aandacht voor het Beige Book van de Federal Reserve. In de meeste Amerikaanse districten is sprake van een bescheiden of gematigde economische groei, stelde het Beige Book. Echter, meldde de centrale bank, in vier districten was weinig of geen economische groei en in vijf districten noteerde de economische activiteit voor enkele sectoren onder pre-pandemische niveau's. In de meeste districten zijn volgens de Fed de vooruitzichten van bedrijven positief gebleven, hoewel het optimisme is afgenomen, onder andere vanwege zorgen over de heropleving van de pandemiegolf en nieuwe lockdownmaatregelen.

Op macro-economisch vlak werd woensdag tevens bekend dat de werkgelegenheid in de private sector in de VS in november beduidend minder hard is gestegen dan verwacht. Het aantal banen steeg in november met 307.000. De markt rekende vooraf echter op een toename met 475.000 banen.

Vorige week werden in de Verenigde Staten 0,6 procent minder hypotheken aangevraagd. De marktindex daalde van 863,6 naar 858,2.

De bedrijvigheid in de regio New York is in november omgeslagen van groei naar krimp. De inkoopmanagersindex voor de huidige omstandigheden daalde van 65,1 in oktober naar 44,2 in november.

De januari-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 1,6 procent, ofwel 0,73 dollar, hoger op 45,28 dollar, nadat uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA  bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week zijn gedaald met 0,7 miljoen vaten tot 488,0 miljoen vaten.

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de Verenigde Staten een drietal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen, gevolgd door de inkoopmanagersindices voor de dienstensector van november van respectievelijk Markit en ISM.

Bedrijfsnieuws

Salesforce.com daalde ruim 8,5 procent, nadat het concern dinsdag de overname bevestigde van Slack voor bijna 28 miljard dollar. Slack verloor circa 2,5 procent.  

Het Amerikaanse farmaciebedrijf Pfizer en het Duitse BioNTech hebben Britse toestemming om hun vaccin tegen het coronavirus onder de bevolking te verspreiden. Goedkeuring in de VS zou later deze maand kunnen volgen. Pfizer steeg ruim 3,0 procent. BioNTech won circa 5,3 procent.

Amazon.com voert gesprekken over de mogelijke overname van podcast-startup Wondery voor meer dan 300 miljoen dollar. Amazon daalde ongeveer 0,5 procent.

Merck heeft zijn aandelenbelang in Moderna in de eerste helft van het vierde kwartaal verkocht. Merck zat sinds 2015 in Moderna en meldde, mede dankzij de recente koersrally van het aandeel, dat het een substantiële winst heeft geboekt over al die jaren. Moderna steeg 0,6 procent. Merck steeg circa 0,2 procent.

Hewlett-Packard Enterprise, begonnen in een garage in Palo Alto in Silicon Valley, verhuist het hoofdkantoor naar de regio Houston. Dit is een teken dat Silicon Valley minder zaligmakend is geworden voor software- en internetbedrijven. Het bedrijf boekt dit jaar verlies. Het aandeel won ruim 2,0 procent.

WestPac Banking verkoopt een verzekeringsbedrijf aan Allianz voor 725 miljoen Australische dollars. WestPac steeg circa 0,9 procent.

Tailored Brands, de moedermaatschappij van de discountwinkel Men's Warehouse is net op tijd uit zijn faillissement gekomen voor het kersinkopenseizoen, nadat het concern 686 miljoen dollar aan schulden kon wegwerken. Tailored Brands verloor desondanks 16,0 procent.

S&P 500 index              3.669,01 (+0,2%)
Dow Jones index            29.883,79 (+0,2%)
Nasdaq Composite           12.349,37 (-0,1%)

AZIE
De Aziatische beurzen noteerden donderdag verdeeld, met een vlakke stand voor de Japanse Nikkei en een verlies van 0,4 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Nikkei 225                     26.811,00 (+0,04%)
Shanghai Composite      3.435,79 (-0,42%)
Hang Seng                    26.711,70 (+0,65%) 

VALUTA

De dollar verzwakte verder tegenover zijn belangrijkste tegenpolen, door toenemende hoop op een vaccin tegen het coronavirus en een Amerikaanse stimuleringspakket. De Britse goedkeuring voor Pfizers vaccin gaf het optimisme een impuls, nog meer voor de valutamarkt dan de aandelenmarkt, stelde IG. 

De euro/dollar noteerde op 1,2120. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,2105 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,2094 op de borden. 

USD/JPY Yen   104,45
EUR/USD Euro  1,2120
EUR/JPY Yen   126,60 

MACRO-AGENDA:
00:30 Inkoopmanagersindex diensten - November (Jap)
03:45 Inkoopmanagersindex diensten Caixin - November (Chi)
09:15 Inkoopmanagersindex diensten - November (Spa)
09:45 Inkoopmanagersindex diensten - November (Ita)
09:50 Inkoopmanagersindex diensten - November def. (Fra)
09:55 Inkoopmanagersindex diensten - November def. (Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex diensten - November def. (eur)
10:30 Inkoopmanagersindex diensten - November (VK)
11:00 Detailhandelsverkopen - Oktober (eur)
11:00 Detailhandelsverkopen - Oktober (Bel)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
15:45 Inkoopmanagersindex diensten Markit - November def. (VS)
16:00 Inkoopmanagersindex diensten ISM - November (VS)
00:00 OPEC+ vergadering (Oos)

BEDRIJFSNIEUWS:
13:00 Kroger - Cijfers derde kwartaal (VS)

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  4. Premium
  5. Premium