beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Wall Street schudt tegenvallend banenrapport af

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is vrijdag met nieuwe records gesloten. De S&P 500 eindigde 0,9 procent in het groen op 3.699,12 punten en de Dow Jones index won 0,8 procent op 30.218,26 punten. De Nasdaq eindigde 0,7 procent in de plus op een slot van 12.464,23 punten.

"Beleggers vallen terug op de gewoonte om aandelen te kopen na slecht nieuws", zag marktanalist David Madden van CMC Markets, doelend op een tegenvallend banenrapport uit de Verenigde Staten. 

Het aantal banen steeg in november met 245.000, terwijl de markt rekende op een plus van 440.000. Het werkloosheidspercentage daalde conform verwachting van 6,9 tot 6,7 procent.

Marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade sprak van een enorme misser, maar zag geen reden tot zorg nu er vaccins tegen het coronavirus beschikbaar komen. Dit zou de Amerikaanse arbeidsmarkt moeten ondersteunen.

Madden van CMC wees erop dat het tegenvallende banenrapport extra druk zet op beleidsmakers in Washington om een nieuwe stimuleringsdeal te sluiten. De afgelopen dagen groeide de steun onder zowel Republikeinse als Democratische beleidsmakers voor een steunpakket van 908 miljard dollar.

"Als er een overeenkomst komt, dan is de boodschap dat de Republikeinen en Democraten kunnen samenwerken", zei strateeg Luca Paolini van Pictet Asset Management. Hij meent dat als het eerste schaap over de dam is, er meer zullen volgen.

Verder lieten de beurzen in de VS in de eerste week van december een verdeeld beeld zien, na de novemberrally.

"De markt neemt even een adempauze, maar het onderliggende verhaal, namelijk dat er in feite sprake is van een wereldwijd herstel, is nog steeds intact", aldus Paolini. 

Op macro-economisch vlak werd vrijdag verder bekend dat het tekort op de Amerikaanse handelsbalans in oktober is gestegen van 62,1  miljard tot 63,1 miljard dollar. De export steeg in oktober met 2,2 procent, terwijl de import met 2,1 procent toenam. Verder stegen de Amerikaanse fabrieksorders in oktober met 1,0 procent en dat was beter dan verwacht.

De euro/dollar handelde vrijdagavond op 1,2149. 

De olieprijs is vrijdag verder gestegen. Een vat West Texas Intermediate werd op de settlement 1,4 procent duurder op 46,26 dollar. Op weekbasis steeg de ruwe olieprijs 1,6 procent.

Oliekartel OPEC en zijn bondgenoten spraken donderdag af om de gezamenlijke productie vanaf januari met 500.000 vaten per dag te verhogen. Dat betekent dat er dan per saldo dagelijks 7,2 miljoen vaten minder worden opgepompt. OPEC+ pompt nu nog dagelijks 7,7 miljoen vaten per dag minder op.

De markt interpreteerde dit als meevaller omdat eerder dit jaar was afgesproken om vanaf 2021 nog maar 5,8 miljoen vaten per dag minder op te pompen.
 
Bedrijfsnieuws

Het coronavaccin van Moderna is langdurig effectief. Dit bleek uit tussentijdse onderzoeksgegevens die het biotechbedrijf in de New England Journal of Medicine publiceerde. Deelnemers van de fase 1 studie met het coronavaccin toonden 119 dagen na de eerste dosis nog hoge niveaus van antistoffen. De resultaten waren consistent voor alle leeftijdscohorten, aldus Moderna. Verder gaat het bedrijf nog meer coronavaccins leveren aan Israël. Het aandeel verloor 3,0 procent.

Pfizer ging 0,7 procent hoger, nadat de farmaceut de oorspronkelijke doelstelling voor de verspreiding van zijn coronavaccin nuanceerde. 

Facebook eindigde 0,8 procent lager. De Amerikaanse regering heeft het social mediabedrijf beschuldigt Facebook ervan dat het illegaal hoogbetaalde banen te reserveren voor immigranten, in plaats van adequaat te zoeken naar beschikbare Amerikaanse werknemers.

American Airlines ziet een vertraging in de boekingen van vliegtickets nu het aantal coronabesmettingen in de VS hard oploopt. Dit betekent dat de cashburn in het vierde kwartaal aan de hoge kant van de eerder afgegeven bandbreedte van 25 miljoen tot 30 miljoen dollar per dag uitkomt. De luchtvaartmaatschappij eindigt het vierde kwartaal vermoedelijk met ruim 14 miljard dollar in kas. Het aandeel steeg 1,9 procent.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: NYSE

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  4. Premium
  5. Premium