beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen hoger rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden vrijdag hoger nu de rust in de Amerikaanse politiek is teruggekeerd en de Democraten op het punt staan aan de slag te gaan.  

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde vrijdag rond het middaguur een winst van 0,4 procent op 408,90 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 0,8 procent naar 14.078,00 punten. De Franse CAC 40 noteerde een plus van 0,4 procent met een stand van 5.691,80 punten. De Britse FTSE moest vrijdag 0,1 procent laten gaan en daalde daarmee naar 6.853,61 punten.

Op een rustige vrijdagochtend liet de industriële productie in Duitsland in november nog wel groei zien, maar Frankrijk dook met zijn productie de min in. De werkloosheid van de eurozone liet ook in november weer een kleine daling zien

Voor de banengroei van de Verenigde Staten wordt vanmiddag een aantal van 50.000 voorzien. Na publicatie daarvan volgen nog de groothandelsvoorraden en het consumentenkrediet.

De vicevoorzitter van de Fed van Richard Clarida houdt vandaag een toespraak en is daarmee voorlopig de enige spreker.

Olie noteerde vrijdag hoger. Een februari-future West Texas Intermediate noteerde 0,9 procent in het groen op 51,30 dollar, terwijl voor een maart-future Brent 55,01 dollar werd betaald, een stijging van 1,1 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,2246. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,2244 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,2266 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Sodexo heeft ook in het afgelopen kwartaal de omzet flink zien dalen. Toch waren de prestaties van het bedrijf beter dan verwacht als het gaat om kostenbeheersing en de onderhandelingen van contracten. De verwachting voor de onderliggende operationele marge is dan ook verhoogd naar ten minste 2,5 procent. Dat was eerder 2 tot 2,5 procent. Daarmee zou de omzetdaling wel kleiner zijn dan in de laatste 6 maanden van het vorige boekjaar. De koers van het catering- en schoonmaakbedrijf steeg vrijdag 8,9 procent.

De koers van het aandeel Prosus won 2,7 procent en sectorgenoten ASML en ASMI stegen 2,9 en 2,8 procent, geholpen door positieve berichtgeving uit Azië. TSCM behaalde meer omzet en Samsung rekent op een forse winststijging.

STMicroelectronics meldde ook een flinke omzetgroei en noteerde vrijdag met zijn aandeel 2,9 procent hoger in koers.

Degroof Petercam heeft vrijdag het advies voor Just Eat Takeaway verhoogd van Houden naar Kopen en trok het koersdoel met liefst 69 procent op naar 140,00 euro. Het aandeel Just Eat Takeaway noteerde 2,9 procent koerswinst.

In Frankfurt steeg de koers van het aandeel chipfabrikant Infineon met meer dan 5 procent, terwijl alleen Volkswagen een verlies van meer dan 1 procent moest toestaan.

In Parijs wonnen Atos en Veolia Environnement meer dan 2 procent, terwijl BNP Paribas en Crédit Agricole 2 procent inleverden. Banken hadden eerder deze week de wind juist nog stevig in de rug dankzij de oplopende Amerikaanse rente.

In Londen daalde reisconcern Tui ruim 16 procent. 

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,3 procent in het groen.
 
De S&P 500 index sloot donderdag 1,5 procent hoger op 3.803,79 punten, technologiebeurs Nasdaq steeg 2,6 procent naar 13.067,48 en de Dow Jones index won 0,7 procent tot 31.041,13 punten.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News