beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Wall Street sluit overwegend hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag overwegend hoger gesloten, voorafgaand aan een historische stemming van het Hui van Afgevaardigden over een afzettingsprocedure tegen afgaand president Donald Trump.  

De S&P 500 index sloot 0,23 procent hoger op iets minder dan 3.810 punten, de Dow Jones-index sloot vrijwel vlak op 31.060 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,43 procent tot 13.129 punten.  

Er was weinig richting in de markt, nadat de beurzen dinsdag nipt in de plus eindigden na een wisselende sessie.

De koersen bleven gesteund door de verwachting dat inkomend president Joe Biden en het Congres, dat door Democraten beheerst wordt, een nieuw groot financieel steunpakket zal doordrukken om het herstel van de economie na de coronaviruspandemie te bevorderen.

Er zijn in de VS 380.000 mensen aan het virus gestorven, wat meer dan een vijfde is van het aantal vastgestelde dodelijke slachtoffers wereldwijd. Dinsdag kwamen er weer bijna 230.000 nieuwe besmettingen en 4.402 doden bij, het hoogste aantal sinds het begin van de uitbraak.

In politiek nieuws zou Donald Trump de eerste president kunnen worden die twee keer een afzettingsprocedure aan zijn broek kreeg. Het Huis van Afgevaardigden maakt zich op om woensdag de president ten laste te leggen dat hij zijn aanhangers heeft opgehitst tot een opstand, waarna een rellende menigte de parlementsgebouwen op het Capitool bestormde en binnendrong. Aanwezige afgevaardigden konden ternauwernood aan de woedende menigte ontkomen. De zogenaamde 'impeachment' procedure kan ertoe leiden dat Trump zich niet meer verkiesbaar kan stellen voor een volgende termijn als president. Hij heeft nog maar enkele dagen voordat hij het Witte Huis moet verlaten, na de inhuldiging van zijn opvolger Joe Biden.
 
Volgens Peter Andersen van Andersen Capital drukken politieke overwegingen veel sterker op de markt dan veel beleggers realiseren. 
"De markt heeft op dit moment gewoon geen richting" zei Andersen. "Mensen zijn zo gefocust op de korte termijn. Ik maakt geen beleggingsbeslissingen tussen nu en de inhuldiging, omdat het bijna chaos is in de markt.  Niemand weet hoe dit gaat uitpakken, dus zijn er fluctuaties die niet logisch zijn."

De meeste geldbeheerders kijken toch vooruit naar de verwachte extra stimulering door de overheid, volgens Willem Sels van HSBC Private Banking. "We weten dat de economie op een gegeven moment groter zal zijn, dus de markt is bereid vooruit te kijken. We zitten nog steeds in een risk on-klimaat."

Voorzichtig wordt een begin gemaakt met het cijferseizoen. Donderdag openen BlackRock en Delta Air Lines de boeken. Beleggers kijken echter vooral uit naar vrijdag, als een aantal grote banken met cijfers komen.
 
Voorbeurs werd bekend dat de consumentenprijzen in december op maandbasis met 0,4 procent stegen, na een plus van 0,2 procent in november. Vooral de energieprijzen stegen flink. Per saldo was het inflatiecijfer van 1,4 procent toch bescheiden.
 
Ook komt de Federal Reserve met het Beige Book. Marktanalist David Madden van CMC Markets verwacht dan te lezen dat het herstel van de Amerikaanse economie zich doorzet, maar dat er wel sectoren blijven die nog steeds hard worden geraakt door de pandemie.  

De euro/dollar handelde op 1,2155. 

Olie werd iets goedkoper, ondanks een daling van de Amerikaanse olievoorraden in de afgelopen week.  

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Intel steeg 7 procent, nadat de chipfabrikant meldde dat CEO Bob Swan is ontslagen. De activistische aandeelhouders Third Point riep eerder op voor ingrijpende veranderingen bij het bedrijf. 

General Motors won 2 procent. De autofabrikant lanceert een nieuwe divisie die elektrische vrachtwagens gaat maken. 

Het Amerikaanse betaalbedrijf Visa ziet af van de overname van fintechbedrijf Plaid na de mededingingsbezwaren van het Amerikaanse ministerie van justitie. Met de overname was ruim 5 miljard dollar gemoeid. Visa sloot 0,2 procent hoger.

Target heeft in november en december de omzet flink zien stijgen en de online-verkopen zelfs zien verdubbelen. Het aandeel daalde 1,1 procent.

Qualcomm wil Nuvia inlijven voor 1,4 miljard dollar. Qualcomm sloot 1,9 procent hoger.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News