beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Intel ontslaat CEO Bob Swan

(ABM FN-Dow Jones) Intel heeft zijn CEO Bob Swan ontslagen, nadat de activistische aandeelhouder Third Point opriep tot ingrijpende veranderingen om het halfgeleiderbedrijf weer nieuw leven in te blazen.

Swan zal per 15 februari worden vervangen door Pat Gelsinger, de huidige CEO van VMWare, die in het verleden chief technology officer bij Intel was. Sinds 2012 is hij de topman van de aanbieder van bedrijfssoftware VMWare.

Intel moest vorig jaar de titel van meest waardevolle halfgeleiderbedrijf van Amerika overdragen aan rivaal Nvidia, terwijl het marktaandeel verliest. Intel, gevestigd in Santa Clara in Cailfornië, overweegt ook meer gebruik te maken van chips van andere bedrijven.

Swan kwam in 2016 bij Intel als chief financial officer en werd twee jaar later interim CEO. In 2019 kreeg hij ook formeel de topfunctie. 

Daniel Loeb van Third Point schreef voorzitter Omar Ishrak van Intel een brief waarin hij zei dat de problemen bij Intel de Amerikaanse technologie-industrie kunnen ondermijnen en een oproep deed om alternatieve te overwegen. In plaats van de voorstellen van Loeb te volgen - zoals de verkoop van overnames, of een splitsing tussen de ontwerptak en de fabricage - koos Intel voor een nieuwe topman.

"De raad is tot de conclusie gekomen dat dit het goede moment is voor deze verandering van leiderschap, tijdens deze cruciale periode van transformatie voor Intel", stelde Ishrak in een verklaring.

Het aandeel steeg woensdag fors op het nieuws en sloot 7 procent hoger.

Een tevreden Loeb noemde het op Twitter "klasse" van Swan om terug te treden en plaats te maken voor Gelsinger, in het belang van alle belanghebbenden. 

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News