beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen openen in het groen

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan donderdag een hogere opening tegemoet. 

IG voorziet een openingswinst van 38 punten voor de Duitse DAX, een plus van 16 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 14 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen eindigden woensdag overwegend in de plus, na een voorzichtige handelsdag, in afwachting van het kwartaalcijferseizoen.
 
De markt kijkt deze week vooral naar de aanstaande bedrijfsresultaten, mogelijke nieuwe overheidssteun in de Verenigde Staten en de maatregelen tegen het coronavirus en hun gevolgen voor bedrijven en de economie, in het besef dat de weg naar een coronavrije wereld nog lang kan zijn.

"Voordat de week over is, moeten we details krijgen over de bestedingsplannen van de aankomende regering van Joe Biden en er wordt gezegd dat het in de biljoenen dollars loopt", zei marktanalist David Madden van CMC Markets. Volgens Madden zal de troosteloze stemming aanhouden totdat duidelijk wordt wat Biden wil gaan doen.

De industriële productie van de eurozone groeide in september sterker dan verwacht, met 2,5 procent, waar slechts 0,3 procent was voorzien. Het cijfer voor oktober werd opgekrikt tot 2,3 procent.  

Bedrijfsnieuws

Just Eat Takeaway.com realiseerde in het vierde kwartaal een forse ordergroei, waardoor de omzet ook fors steeg. Volgens David Madden profiteerde de maaltijdbezorger sterk van de lockdowns en bleek dat ook uit de cijfers. De Britse tak zag de bestellingen zelfs met 387 procent de pan uit rijzen. Toch sloot het aandeel 4 procent lager door een tegenvallende EBITDA-marge. Concurrent Delivery Hero daalde in Frankfurt ook bijna 4 procent.

Bayer kwam met positief nieuws over zijn prostaatkankermedicijn en eindigde 4,5 procent hoger.

De Canadese gemakswinkelketen Alimentation Couche-Tard wil samengaan met het Franse Carrefour, dat "op een vriendelijke manier" zegt te zijn benaderd door de eigenaar van onder meer Circle K. Volgens bronnen van persbureau Bloomberg waardeert het openingsbod van Couche-Tard het Franse supermarktbedrijf op 20 euro per aandeel. Carrefour sloot op 17,54 euro, een winst van 13 procent.
 
De London Stock Exchange mag Refinitiv overnemen van de Europese mededingingswaakhond, mits Borsa Italiana wordt verkocht, naast andere voorwaarden. Dit vergroot de kans dat de overname van de Italiaanse beurs door Euronext slaagt, meldde Euronext. Euronext sloot ruim 3 procent hoger. De Londense beurs werd 1,8 procent duurder.
 
Het aandeel Deutsche Post steeg 0,9 procent nadat het postbedrijf zijn vooruitzichten voor 2021 opwaarts bijstelde na een goede decembermaand.
 
Euro STOXX 50          3.616,51 (+0,12%)
STOXX Europe 600       409,07 (+0,11%)
DAX                           13.939,71 (+0,11%)
CAC 40                        5.662,67 (+0,21%)
FTSE 100                    6.745,52 (-0,13%)
SMI                               10.846,88 (-0,26%)
AEX                                 644,38 (+0,12%)
BEL 20                       3.725,66 (-0,11%)
FTSE MIB                 22.743,65 (+0,43%)
IBEX 35                       409,07 (+0,11%)  

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag hoger.

De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten woensdag ook al overwegend hoger, voorafgaand aan een historische stemming in het Huis van Afgevaardigden over een afzettingsprocedure tegen afgaand president Donald Trump.

Er was weinig richting in de markt, nadat de beurzen dinsdag nipt in de plus eindigden na een volatiele sessie.

De koersen bleven gesteund door de verwachting dat inkomend president Joe Biden en het Congres, dat door Democraten beheerst wordt, een nieuw groot financieel steunpakket zal doordrukken om het herstel van de economie na de coronaviruspandemie te bevorderen.

Er zijn in de VS ruim 380.000 mensen aan het virus gestorven, wat meer dan een vijfde is van het aantal vastgestelde dodelijke slachtoffers wereldwijd. 

Verder werd Donald Trump de eerste president die twee keer een afzettingsprocedure aan zijn broek kreeg. Het Huis van Afgevaardigden stemde in meerderheid voor een afzettingsprocedure, omdat Trump zijn aanhangers heeft opgehitst tot een opstand, waarna een rellende menigte de parlementsgebouwen op het Capitool bestormde. Aanwezige afgevaardigden konden ternauwernood ontkomen. Trump heeft nog maar enkele dagen voordat hij het Witte Huis moet verlaten, na de inhuldiging van zijn opvolger Joe Biden.
 
Volgens Peter Andersen van Andersen Capital drukken de politieke perikelen veel sterker op de markt dan veel beleggers realiseren. "De markt heeft op dit moment gewoon geen richting" zei Andersen. "Mensen zijn zo gefocust op de korte termijn. Ik maakt geen beleggingsbeslissingen tussen nu en de inhuldiging, omdat het bijna chaos is in de markt.  Niemand weet hoe dit gaat uitpakken, dus zijn er bewegingen die niet logisch zijn."

De meeste geldbeheerders kijken toch vooruit naar de verwachte extra stimulering door de overheid, volgens Willem Sels van HSBC Private Banking. "We weten dat de economie op een gegeven moment groter zal zijn, dus de markt is bereid vooruit te kijken. We zitten nog steeds in een risk on-klimaat."

Voorzichtig wordt een begin gemaakt met het cijferseizoen. Donderdag openen BlackRock en Delta Air Lines de boeken. Beleggers kijken echter vooral uit naar vrijdag, als een aantal grote banken met cijfers komen.
 
Voorbeurs werd woensdag bekend dat de consumentenprijzen in december op maandbasis met 0,4 procent stegen, na een plus van 0,2 procent in november. Vooral de energieprijzen stegen flink. Per saldo was het inflatiecijfer van 1,4 procent toch bescheiden.
 
De Amerikaanse olievoorraden daalden afgelopen week verder, terwijl de voorraden benzine en stookolie sterker dan verwacht stegen.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Intel steeg 7 procent, nadat de chipfabrikant meldde dat CEO Bob Swan vertrekt. De activistische aandeelhouders Third Point riep eerder op voor ingrijpende veranderingen bij het bedrijf. Ook liet Intel weten de eigen outlook te hebben overtroffen.

General Motors won 2 procent. De autofabrikant lanceert een nieuwe divisie die elektrische vrachtwagens gaat maken.

Het Amerikaanse betaalbedrijf Visa ziet af van de overname van fintechbedrijf Plaid na de mededingingsbezwaren van het Amerikaanse ministerie van justitie. Met de overname was ruim 5 miljard dollar gemoeid. Visa sloot 0,2 procent hoger.

Target heeft in november en december de omzet flink zien stijgen en de online-verkopen zelfs zien verdubbelen. Het aandeel daalde 1,1 procent.

Qualcomm wil Nuvia inlijven voor 1,4 miljard dollar. Qualcomm sloot 1,9 procent hoger.

S&P 500 index                   3.809,84 (+0,23%)
Dow Jones index            31.060,47 (-0,03%)
Nasdaq Composite           13.128,95 (+0,43%)  

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag verdeeld. De machine-orders in Japan daalden en de Chinese export groeide iets minder hard.

Nikkei 225                     28.660,78 (+0,7%)
Shanghai Composite      3.583,31 (-0,4%)
Hang Seng                    28.390,25 (+0,6%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,2152. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,2155 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er 1,2156 op de borden.

USD/JPY Yen   103,98
EUR/USD Euro  1,2152
EUR/JPY Yen   126,36

MACRO-AGENDA:
04:00 Handelsbalans - December (Chi)
06:30 Internationale handel - November (NL)
10:00 Economische groei 2020 (Dld)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Importprijzen - December (VS)
18:30 Toespraak Fed-voorzitter Jerome Powell (VS)
00:00 OPEC - Maandrapport (Oos)

BEDRIJFSNIEUWS:
00:00 Suedzucker - Cijfers derde kwartaal (Dld)
13:00 Delta Air Lines - Cijfers vierde kwartaal (VS)
13:00 BlackRock - Cijfers vierde kwartaal (VS)

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Deutsche Börse AG