beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen lager rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden dinsdag lager met steeds meer aandacht voor oplopende olieprijzen en daarmee hogere inflatie en dus ook de discussie over de rentestanden en tot welk moment de Federal Reserve zijn monetaire beleid wil en kan handhaven. De aandelenmarkten lijken alvast een voorschot te nemen op een renteverhoging.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde dinsdag rond het middaguur een verlies van 1,3 procent op 406,80 punten. De Duitse DAX liet een daling zien van 1,3 procent naar 13.763,20 punten. De Franse CAC 40 noteerde een daling van 0,4 procent met een stand van 5.745,97 punten. De Britse FTSE zakte dinsdag 0,5 procent naar 6.576,45 punten.

De Britse werkloosheid over de drie maanden tot en met december kwam uit op 5,1 procent tegen 5,0 procent een maand eerder.

In de eurozone kwam de inflatie in januari in een definitieve versie naar buiten en liet daarmee eenzelfde beeld zien als met de voorlopige cijfers. Op jaarbasis stegen de prijzen met 0,9 procent.

En toevallig of niet, maar dinsdag staat ook de halfjaarlijkse verklaring voor het Amerikaanse Congres van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell centraal.

In de Verenigde Staten gaat dinsdag de aandacht verder uit naar de ontwikkeling van de huizenprijzen in de grootste steden van het land in december en naar het consumentenvertrouwen, zoals dat wordt gemeten door het onderzoeksbureau The Conference Board.

Olie noteerde dinsdag hoger. Een april-future West Texas Intermediate noteerde 0, procent in het groen op 62,15 dollar, terwijl voor een mei-future Brent 64,89 dollar werd betaald, een stijging van 0, procent.

De euro/dollar noteerde op 1,2147. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,2176 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,2151 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

America Movil wil voor 2,2 miljard euro aan KPN-obligaties verkopen, zo meldde Bloomberg dinsdag op basis van documenten over de verkoop die het persbureau inzag. Begin dit jaar meldde America Movil een belang in KPN van iets meer dan 20 procent. De koers van het aandeel noteerde een verlies van 10,0 procent.

HSBC is van plan in de komende vijf jaar circa 6 miljard dollar te investeren in de Aziatische activiteiten. De winst daalde afgelopen jaar met 35 procent tot 3,9 miljard dollar als gevolg van de coronacrisis. HSBC nam provisies van in totaal 8,8 miljard dollar voor slechte leningen, tegen 3 miljard dollar in 2019. Het aandeel HSBC daalde 2,4 procent. 

EssilorLuxottica maakt zich volgens bronnen steeds meer zorgen over de manier waarop de coronacrisis de activiteiten van GrandVision heeft beïnvloed. Hoewel het Frans-Italiaanse bedrijf nog steeds de rationale achter de overname zou zien, hebben de veranderende marktomstandigheden en een daaropvolgende juridische strijd met GrandVision ertoe geleid dat het concern zijn opties heroverweegt. De koers van het aandeel GrandVision noteerde 0,4 procent lager. Het aandeel EssilorLuxottica werd 0,7 procent lager gewaardeerd.

In Frankfurt en Parijs hadden de minnen onder de hoofdaandelen de overhand met 19 aandelen met een verlies van meer dan 1 procent in Frankfurt en 18 in Parijs, daar onder aanvoering van de aandelenkoers van STMicroelectronics dat 4 procent moest prijsgeven. Sowieso hadden de koersen van techaandelen het lastig. Het aandeel Infineon daalde in Frankfurt 4,9 procent in koers. Het aandeel ASMI werd in Amsterdam 6,2 procent goedkoper. De koers van het aandeel Adyen deed het op het Damrak nog slechter, met een verlies van 8,4 procent, nadat een vroege investeerder in de betaaldienst liet weten een groot pakket aandelen van de hand te willen doen.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,7 procent in het rood.

De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 0,8 procent in het rood op 3.876,50 punten. De Dow Jones index steeg evenwel met 0,1 procent tot 31.521,69 punten, maar techbeurs Nasdaq leverde 2,5 procent in op 13.533,05 punten. 

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.