beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Wall Street richting lagere opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse futures voorspellen dinsdag een overwegend lagere opening voor Wall Street. Richting de openingsbel stond de S&P 500-future op een openingsverlies van 0,5 procent en leek de Nasdaq 1,7 procent in het rood te openen. De Dow Jones index koerste daarentegen af op een 0,1 procent hogere opening.

Met name groeiaandelen zoals die in de techsector staan momenteel onder druk vanwege hun hoge waarderingen, nu de obligatierendementen oplopen. Dinsdag noteerde de Amerikaanse tienjaarsrente vrijwel stabiel rond 1,36 procent, het hoogste niveau in ruim een jaar.

Daarom kijkt de markt dinsdag uit naar de halfjaarlijkse verklaring van voorzitter Jerome Powell voor het Amerikaans Congres. Volgens valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe gaat Powell mogelijk in op de stijgende obligatierentes en de oplopende inflatie.

Sammani wees daarbij ook op het effect van het stimuleringspakket van 1.900 miljard dollar dat de regering van Joe Biden wil doorvoeren.

"Meer fiscale steun betekent dat de outlook voor economisch herstel verbetert en dat duwt de Amerikaanse obligatierentes al sinds het begin van het jaar omhoog", aldus de valuta-analist.

Maandag ging het budgetcomité in het Huis van Afgevaardigden akkoord met het stimulusplan van Biden en een stemming in het Huis wordt nog deze week verwacht. De Senaat verwacht voor 14 maart, wanneer aanvullende bijstand voor werklozen in de VS afloopt, te stemmen.

Grondstoffen zijn momenteel ook in trek en de WTI-olieprijs ging dinsdag dan 0,7 procent hoger en noteerde op ruim 62 dollar. Bank of America verhoogde de verwachtingen voor WTI en Brent voor dit jaar.

De euro/dollar noteerde richting de openingsbel op 1,2143.

Op macro-economisch vlak is het dinsdag in de VS vrij rustig. Alleen de huizenprijzen van Case Shiller in december staan op de agenda, net als het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Conference Board in februari.

Bedrijfsnieuws

Techzwaargewichten als Tesla, Apple, Amazon en Microsoft noteerden dinsdag in de voorbeurshandel op Wall Street flink in het rood. Tesla koerste af op een openingsverlies van meer dan 5 procent.

Home Depot opende de boeken over het vierde kwartaal. In de verslagperiode werd een hogere omzet geboekt omdat de doe-het-zelfketen bleef profiteren van lockdownmaatregelen waardoor consumenten zelf gingen klussen. De vergelijkbare omzet in thuismarkt Amerika steeg met 25 procent. De winst per aandeel van 2,65 dollar was beter dan de 2,63 dollar die analisten voorspelden. Het aandeel lijkt desondanks ruim 2 procent lager te openen.

Warenhuisketen Macy's koerst juist af op een 2 procent hogere opening dinsdag, nadat de kwartaalcijfers beter dan verwacht waren. De aangepaste winst van 0,80 dollar per aandeel was ruimschoots meer dan de 0,11 dollar waar de markt op rekenden. De door analisten voorspelde omzet van 6,5 miljard dollar kwam in werkelijkheid uit op 8,3 miljard dollar. De outlook voor het lopende boekjaar was redelijk in lijn met de analistenverwachting.

Wells Fargo verkoopt zijn vermogensbeheertak aan GTCR en  Reverence Capital voor 2,1 miljard dollar. De deal wordt naar verwachting in de tweede jaarhelft afgerond. Wells Fargo lijkt dinsdag een half procent hoger te openen.

Nikola onthulde dinsdag details van zijn programma voor vrachtwagens die rijden op waterstof en met een actieradius van 500 tot 900 mijl. Het aandeel lijkt ruim 3 procent in het rood te openen.

De FDA publiceert naar verwachting dinsdag een analyse over het coronavaccin van Johnson & Johnson, waarna donderdag een beoordeling volgt van de adviescommissie van de toezichthouder. Het aandeel Johnson & Johnson noteerde voorbeurs licht hoger.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen zijn maandag lager gesloten. De S&P 500 index sloot 0,8 procent in het rood op 3.876,50 punten. De Dow Jones-index steeg met 0,1 procent tot 31.521,69 punten, maar techbeurs Nasdaq leverde 2,5 procent in op 13.533,05 punten.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.