beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen verdeeld gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag verdeeld gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,4 procent tot 411,32 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,6 procent op 13.864,81 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,2 procent op 5.779,84 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,2 procent hoger op 6.625,94 punten.

Optimisme over het einde van de sociale beperkingen zette reis- en vrijetijdsaandelen dinsdag hoger, terwijl de Europese indices gedurende het grootste deel van de handelsdag vlak of lager noteerden en grondstofprijzen rond meerjarige hoogtepunten noteerden.

De Britse aandelenmarkten haalden dinsdag steun uit de maandag door premier Boris Johnson gepresenteerde plannen om het land geleidelijk te heropenen. De voorlopige datum waarop Johnson van plan is om alle sociale beperkingen op te heffen ligt op 21 juni. Medio april zouden binnenlandse vakanties weer mogelijk kunnen worden.

"De FTSE 100 nam dinsdag [in eerste instantie] het voortouw, gesteund door sterke prestaties van reis- en vrijetijdsaandelen en de grondstoffensector, die op het hoogste niveau in acht jaar noteerde", zei analist Michael Hewson van CMC Markets.

Op macro-economisch vlak werd dinsdag bekend dat de Britse werkloosheid in de drie maanden tot en met december uitkwam op 5,1 procent, tegen 5,0 procent een maand eerder.

In de eurozone bleek de inflatie in januari inderdaad 0,9 procent te zijn geweest, volgens definitieve cijfers, die overeenkwamen met de voorlopige cijfers.

De euro/dollar noteerde op 1,2158. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2165 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er 1,2154 op de borden.

Olie noteerde dinsdag tot 0,4 procent lager.

Bedrijfsnieuws

De moedermaatschappij van British Airways, IAG, en Air France-KLM sloten dinsdag respectievelijk 2,3 procent en 2,6 procent hoger. Lufthansa won 2,3 procent. Vliegtuigbouwer Airbus noteerde 3,4 procent hoger en Rolls Royce steeg 1,1 procent.

Ook de hotelsector deed het goed. De Franse horecagigant Accor won 3,0 procent, hoewel InterContinental Hotels Group uiteindelijk 1,2 procent lager sloot.

Europese oliemaatschappijen presteerden ook sterk, vanwege de hoge olieprijs. BP steeg 0,7 procent, Royal Dutch Shell won 0,5 procent en Eni noteerde 0,6 procent hoger.

De mijnbouwsector profiteerde in eerste instantie van de sterke grondstofprijzen, maar zag de winsten in de loop van de handelsdag vervliegen. Rio Tinto verloor 0,4 procent, Anglo American daalde 0,5 procent en BHP Group leverde 0,1 procent in.

HSBC verloor 0,9 procent, nadat de bankgigant over 2020 een 34 procent lagere winst rapporteerde.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,6 procent lager op 3.853,15 punten. De Dow Jones index daalde 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,7 procent in het rood.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.