beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Promovendi overtuigen in AEX

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is deze week verder gestegen, waarbij vooral de debutanten in de hoofdindex het goed deden, en de all time high weer in zicht komt. Bij een slot van 696,62 punten op vrijdag, steeg de AEX 2,2 procent op weekbasis. Vorige week was de winst 0,6 procent bij een slotstand van 681,70 punten.

De obligatierentes liepen deze week iets terug van de piek van vorige week. Toen noteerde de Amerikaanse tienjaarsrente net onder 1,75 procent en vrijdag op 1,66 procent.

"De ‘reflatie-trade’, de beurstrend waarbij beleggers inspelen op aantrekkende economische groei en inflatie (via minder groeiaandelen en meer economisch gevoeliger aandelen), is naar onze mening dan ook nog niet afgelopen", waarschuwt investment manager Simon Wiersma van ING echter.

"We verwachten dat het wispelturige marktbeeld nog wel enige tijd kan aanhouden", zegt ook econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

Toch kan april een goede maand worden voor de AEX, volgens analist Salah Bouhmidi van IG Nederland.

De analist ziet fundamentele en technische steun. "We zien nog steeds een mooi herstel. Natuurlijk zullen we weerstand bereiken, maar april is nog goed", zei Bouhmidi voor de camera van ABM Financial News.

Inkoopdata eurozone onverwacht sterk

Beleggers kregen deze week een reeks Europese inkoopmanagersindices te verwerken. De economische activiteit in de eurozone wist in maart van krimp naar groei te draaien en dat was onverwacht.. De samengestelde index steeg van 48,8 naar 52,2. Er was een stand van 49,1 voorspeld.

"Een positieve verrassing", oordeelde econoom Chris Williamson van Markit. Toch blijft de dienstensector het zorgenkindje, hoewel die in maart wel verbetering toonde.

Williamson waarschuwde ook dat de vooruitzichten zijn verslechterd, nu het aantal coronabesmettingen weer oploopt en nieuwe maatregelen nodig zijn. Fabrikanten blijven evenwel profiteren van een herstel van de mondiale vraag, benadrukte de econoom.

Zorgen over nieuwe coronagolf Europa

De angst voor een nieuwe coronagolf in Europa drukt ondertussen op de euro en de olieprijs.

Olie noteerde vrijdag rond 61 dollar na een volatiele week. Enerzijds maken beleggers zich zorgen over de impact van een nieuwe coronagolf op de vraag naar olie en anderzijds zorgt de blokkade van een containerschip in het Suezkanaal voor kortstondige steun.

"De consequenties voor de wereldhandel van de blokkade zijn vooralsnog te overzien. Een vertraging van een paar dagen is voor containerschepen momenteel heel normaal en daarom zal er alleen als het vlottrekken veel langer gaat duren een meetbaar effect op de wereldhandel komen", volgens econoom Bert Colijn van ING.

"Overigens zijn er genoeg verstoringen die de wereldhandel momenteel serieuzer parten spelen. Dit komt vooral door een combinatie van een verrassend sterk herstel in vraag naar goederen en corona-gerelateerde problemen bij productie. Dat resulteert in late leveringen, tekorten en flink hogere prijzen voor transport en bepaalde halffabricaten", aldus de econoom.

Marktanalist Sophie Griffiths van Oanda wees erop dat terwijl Europa zijn lockdownmaatregelen weer verscherpt, het aantal besmettingen in opkomende economieën als India en Brazilië ook toeneemt. "De olieconsumptie daar is ook een belangrijke factor in het ondersteunen van de prijzen", aldus Griffiths.

"In korte tijd is de outlook voor het mondiale herstel verslechterd en dit zet vraagtekens bij de toekomstige vraag naar olie", aldus de analist.

De euro/dollar noteerde vrijdag op 1,1790 en daarmee op weekbasis een procent lager.

"Daarna is 1,1750 dollar voor de Europese munt het eerstvolgende richtpunt", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury.

Turkse lira onderuit na ontslag centrale bank gouverneur

Op de valutamarkten was er veel aandacht voor de kelderende Turkse lira, nadat president Erdogan dit weekend onverwacht de voorzitter van de Turkse centrale bank ontsloeg. De munt handelde vrijdagmiddag op 0,1246 en daarmee op weekbasis op een verlies van 10 procent ten opzichte van de dollar.

Het ontslag van Naci Agbal, die is vervangen door Sahap Kavcioglu, volgt op een renteverhoging van 17 naar 19 procent van de Turkse centrale bank eind vorige week. Het optreden van Erdogan wordt door beleggers "niet gewaardeerd", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Stijgers en dalers

In de AEX gingen halfgeleiders deze week aan kop. Promovendus Besi won bijna 8 procent en ASMI en ASML stegen zelfs 9 tot 11 procent. Ook Signify noteert sinds deze week in de AEX en steeg op weekbasis bijna 8 procent.

Unibail-Rodamco-Westfield was deze week de sterkste daler, met een verlies van ruim 3 procent en Shell daalde ook meer dan 3 procent als gevolg van de volatiele olieprijzen.

ING verloor bijna 2 procent op weekbasis. De Nederlandse bank reorganiseert in eigen land, waarbij nog eens 440 fte verloren gaan. Bankkantoren maken daarbij plaats voor meer servicepunten.

Philips heeft een overeenkomst bereikt over de verkoop van zijn divisie voor huishoudelijke apparaten aan Hillhouse Capital tegen een waardering van circa 3,7 miljard euro. Daarbovenop ontvangt Philips nog geld voor het gebruik van zijn merknaam door de koper. Het aandeel steeg op weekbasis licht.

KPN steeg ruim een procent op weekbasis. Het telecombedrijf kondigde een overeenkomst aan met pensioenfonds ABP om ruim 1 miljard euro te investeren in de aanleg van glasvezel in bijna duizend dorpen en kleine woonkernen. Volgens verschillende beursexperts verdwijnt door deze deal overnamefantasie uit de koers. Analisten van Jefferies zien deze link echter niet.

Koploper in de AMX was Corbion, dat zo'n 6 procent won. Alfen, dat deze week debuteerde in de Midcap, sloot de rij met een verlies van bijna 7 procent.

Galapagos, ook afgezakt naar de AMX, daalde zo'n 6 procent. De raad van toezicht heeft Bart Filius benoemd tot president en chief operating officer. CEO Onno van de Stolpe blijft verantwoordelijk voor de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten van Galapagos.

Arcadis steeg deze week bijna 5 procent na een stevige koersdoelverhoging door ING naar 40,00 euro met een herhaling van het koopadvies.

De cijfers van Eurocommercial werden beloond met een koerswinst van bijna 4 procent. Het vastgoedfonds wist de coronacrisis het afgelopen jaar goed te doorstaan.

Bij de smallcaps deed Brunel goede zaken. Het aandeel steeg op weekbasis ruim 5 procent. Vorige week steeg het aandeel al 14 procent na een positief rapport van ABN AMRO Oddo, met daarin een adviesverhoging naar Outperform. Deze week kwam ING met een positief rapport.

Sif Holding was met een verlies van ruim 7 procent de sterkste daler in de AScX.

Beter Bed kwam met een trading update en verloor op weekbasis 2,8 procent. Het beddenconcern had in het eerste kwartaal nog last van de coronamaatregelen maar kon wel profiteren van de online verkoop en zet inmiddels ook in op winkelen op afspraak.

Beursdebutant CTP, dat donderdag voor 14,00 euro naar de Amsterdamse beurs ging, sloot vrijdag ook op die koers. De logistieke vastgoedinvesteerder CTP heeft op die prijs een beurswaarde van 5,6 miljard euro. 

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
    Volkswagen neemt de goede afslag 05 apr | Lange termijn adviezen
  4. Premium
  5. Premium