*

Nieuws Buitenland

Wall Street beweegt richting licht hogere opening

maandag 14 mei 2018 14:51

Toenaderingspoging Trump richting Beijing stemt positief.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen maandag af op een iets hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel 0,1 procent in het groen.

De markt put maandag met name steun signalen dat de politieke spanningen tussen de Verenigde Staten en China afnemen, nadat de Amerikaanse president Donald Trump het noodlijdende Chinese telecombedrijf ZTE dit weekend een reddingsboei toewierp. Trump meldde zondagavond dat hij met zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping samenwerkt om ZTE weer operationeel te krijgen.

"China en de Verenigde Staten werken goed samen op het vlak van handel, maar de laatste onderhandelingen waren zo in het voordeel van China, jarenlang, dat het moeilijk is voor hen om een deal te maken die gunstig is voor beide landen", schreef Trump op Twitter. "Maar geen zorgen, het komt goed", aldus de president.

Het Chinese telecombedrijf legde vorige week zijn bedrijfsvoering stil, nadat Washington in april een zevenjarig handelsverbod voor ZTE invoerde, vanwege frauduleuze verklaringen tijdens een onderzoek naar schending van het embargo op handel met Iran en Noord-Korea.

"Markten hopen dat deze zogenaamde olijftak van president Trump richting Beijing en ZTE en andere ondersteunende tweets suggereren dat de handelsbesprekingen deze week uiteindelijk goed zullen aflopen en dat Trump een stap terug doet van zijn eerdere harde aanpak", zei marktanalist Rebecca O'Keeffe van Interactive Investor.

Maandag staan in de Verenigde Staten geen macro-economische publicaties geagendeerd. Cleveland Fed-voorzitter Loretta Meester zei maandag tijdens een bijeenkomst in Parijs dat de Amerikaanse centrale bank overweegt de rente te verhogen in een poging de doelstellingen vaneen stabiele inflatie en lage werkloosheid te bereiken. Voorzitter James Bullard van de St. Louis Federal Reserve spreekt maandag tijdens een conferentie in New York over cryptocurrencies.

De euro/dollar noteerde op 1,1985. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1969 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1941 op de borden.

Olie noteerde maandag in het groen. Een juni-future West Texas Intermediate steeg 0,1 procent tot 70,82 dollar, terwijl een juli-future Brent 0,4 procent duurder werd op 77,46 dollar.

De OPEC reference basket, ofwel de gewogen gemiddelde prijs van verschillende typen ruwe olie geproduceerd door leden van de OPEC, steeg in april op maandbasis 7,3 procent tot een gemiddelde prijs van 68,43 dollar, waarbij de Brent-prijs bijna 9 procent steeg en West Texas Intermediate 6 procent duurder werd. Geopolitieke zorgen, aanscherping van de voorraden en een robuuste vraag droegen bij aan deze hogere prijs, zo bleek maandag uit het maandapport van het oliekartel.

Bedrijfsnieuws

Tesla noteerde voorbeurs 1,1 procent hoger, na het nieuws dat Matthew Schwall, een senior executive en het belangrijkste contact met veiligheidstoezichthouders is vertrokken naar concurrent Waymo. Zijn vertrek volgt na het nieuws dat een topingenieur van Tesla met sabbatical is gegaan.

NXP Semiconductors noteerde voorbeurs bijna 10 procent, terwijl Qualcomm 2,4 procent steeg, na nieuwsberichten dat Beijing zijn beoordeling van de overname an NXP door Qualcomm voor 44 miljard dollar heeft hervat.

Uber Technologies heeft grote moeite om een nieuwe financieel directeur te vinden volgens The Wall Street Journal. CEO Dara Khosrowshahi hoopte in Zane Rowe, de CFO van VMware, zijn nieuwe financieel topman te vinden, maar Rowe besloot niet in te gaan op de avances, aldus bronnen van de zakenkrant. En ook Laurence Tosi, die eerder dit jaar Airbnb als CFO verliet, zou geen interesse hebben in de uitdaging. Khosrowshahi zou van zijn nieuwe CFO eisen dat deze tenminste 5 jaar in dienst blijft.

Xerox kan maandag rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het technologiebedrijf aangaf af te zien van de fusie met Fujifilm. Xerox daalde voorbeurs meer dan vier procent.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,2 procent hoger op 2.727,72 punten. De Dow Jones index eindigde 0,4 procent in het groen op 24.831,17 punten en technologiebeurs Nasdaq sloot vlak op 7.402,88 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 14, 2018 08:51 ET (12:51 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.