*

Nieuws Buitenland

Valuta: focus blijft op euro en dollar

donderdag 24 mei 2018 10:19

Turkse lira na renteverhoging fors gestegen.

(ABM FN-Dow Jones) De aandacht gaat donderdag uit naar de euro/dollar, nadat het valutapaar woensdag al onder de 1,17 schoot, het laagste niveau in zes maanden. Dit zei valutahandelaar Dirk Croonen van valutabroker Ebury donderdag tegen ABM Financial News.

De belangrijkste oorzaak van deze sterke stijging van de dollar is volgens Croonen de Amerikaanse tienjaarsrente die boven de 3 procent noteert, waardoor de markt erop is gaan rekenen dat de Federal Reserve de rente wat sneller zal laten oplopen dan aanvankelijk verwacht. De publicatie van de notulen van de laatste bijeenkomst van de Federal Open Market Committee woensdagavond heeft daar volgens Croonen geen verandering in teweeg gebracht.

De notulen van de laatste rentevergadering van de Fed begin mei, leverden volgens Rabobank slechts een paar kleine aanpassingen op. De centrale bank houdt er rekening mee dat de inflatie tenminste een paar maanden boven het beoogde niveau van 2 procent zal liggen. De loondruk zal evenwel "bescheiden" blijven.

Rabobank denkt dat er dit jaar in totaal vier renteverhogingen in het vat zitten, elk kwartaal één. Dat betekent dat er nog drie komen, "hoewel de dot plot momenteel nog altijd op twee zit" voor de rest van dit jaar.

De Turkse lira zat woensdag stevig in de lift nadat de centrale bank van Turkije woensdag de rente met 3 procentpunt verhoogde tot 16,5 procent. De grote vraag is nu of dit slechts een korte termijn effect is of sprake is van een duurzame versterking van de Turkse munt, aldus Croonen.

Bij Rabobank concludeerden de analisten dat "er opnieuw een aanval werd ingezet op de [Turkse] munt", wat leidde tot een euro/lira van "maar liefst" 5,75, nadat de Turkse centrale bank "uiteindelijk onder de druk bezweek" en de rente flink verhoogde.

"Er is overduidelijk meer nodig dan een eenmalige rentestap om het vertrouwen van beleggers weer terug te winnen", concludeerde Rabobank.

De euro noteerde donderdagochtend ten opzichte van de dollar 0,2 procent hoger op 1,1727, terwijl de Europese munt ten opzichte van de Japanse yen 0,2 procent daalde tot 128,55 en tegenover het Britse pond 0,1 procent steeg tot 0,8774. De dollar noteerde tegenover de yen 0,4 procent lager op 109,63, terwijl de greenback ten opzichte van het pond 0,2 procent daalde tot 0,748. De euro noteerde ten opzichte van de Turkse lira op 5,5106.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 24, 2018 04:19 ET (08:19 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.