*

Nieuws Buitenland

Valuta: focus op Amerikaans banenrapport en Spanje

vrijdag 1 juni 2018 09:19

Vooralsnog druk op euro even weg.

(ABM FN-Dow Jones) Nu in Italiƫ knopen zijn doorgehakt, verschuift de aandacht op de valutamarkten naar de politieke ontwikkelingen in Spanje en het Amerikaans banenrapport. Dit zei valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank vrijdag tegen ABM Financial News.

Donderdagavond was er witte rook nadat de populistische Vijfsterrenbeweging en de extreemrechtse Lega Nord overeenstemming bereikten over een nieuwe regering. Volgens nieuwsmedia zal, zoals al eerder de bedoeling was, de 53-jarige advocaat Giuseppe Conte premier worden. Het plan om 100 miljard euro extra uit te geven blijft ook gehandhaafd.

Vandaag stemt verder het Spaanse parlement over een motie van wantrouwen in de regering. Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets lijkt een val van het Spaanse kabinet dat onder leiding van premier Mariano Rajoy staat, onontkoombaar. Aanleiding voor de motie is een groot corruptieschandaal waar de conservatieve Partido Popular van Rajoy bij betrokken was. De rentevergoeding op Spaanse staatsobligaties is de afgelopen weken snel opgelopen, maar ligt nog wel veel lager dan de Italiaanse rentevergoeding.

Vooralsnog is de druk op de euro even weg. Jongbloed wees op het feit dat de inflatiecijfers van de eurozone donderdag door al het politiek geweld enigszins weggedrukt werden. Het inflatiecijfer voor mei kwam uit op 1,9 procent, tegenover 1,2 procent in april. "Een aanzienlijk sprong", aldus Jongbloed, eraan toevoegend dat hij verwacht dat in de komende weken zal blijken dat de inflatie in de meeste landen in de eurozone is opgelopen.

Verder kijkt de markt uit naar de inkoopmanagersindices voor de Europese industrie, die vanochtend bekend worden gemaakt.

Bij het Amerikaanse banenrapport vanmiddag zal de aandacht vooral uitgaan naar de loongroei.

De euro noteerde vrijdagochtend ten opzichte van de dollar 0,1 procent lager op 1,1678, terwijl de Europese munt tegenover de Japanse yen 0,2 procent steeg tot 127,49 en ten opzichte van het Britse pond vlak noteerde op 0,8794. De dollar steeg ten opzichte van de yen 0,4 procent tot 109,19, terwijl de greenback tegenover het pond 0,2 procent won tot 0,7532.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 01, 2018 03:19 ET (07:19 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.