*

Nieuws Buitenland

Valuta: G7-top domineert

vrijdag 8 juni 2018 09:52

Zwitsers ja in referendum kan franc scherp drukken.

(ABM FN-Dow Jones) Vrijdag is de G7-top in Canada het belangrijkste aandachtspunt voor de valutamarkten. Dit zei Chris Jongbloed, valutahandelaar bij Saxo Bank, tegen ABM Financial News.

"Samen met het referendum in Zwitserland en de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank van volgende week, is dat het belangrijkste thema van dit moment", aldus Jongbloed.

De G7-top zou moeten gaan over samenwerking tussen de zeven grootste economieën, maar dreigt in deze editie uit te draaien op getwist over de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten enerzijds en Canada en de Europese Unie anderzijds.

Jongbloed verwacht dat indien het Zwitserse volk dit zondag in het bindende referendum over de vraag of leningen en hypotheken bij de commerciële banken moeten blijven of moeten worden ondergebracht bij de centrale bank van het land, voor het laatste kiest, dit waarschijnlijk een daling van de Zwitserse franc met zich meebrengt. "Een ja is niet goed voor Zwitserland, omdat er dan zeer waarschijnlijk een rem komt te staan op kredietverstrekkingen", aldus Jongbloed.

Aanlisten van ING houden in dat geval van 'ja' rekening met een euro van 1,30 Zwitserse franc. De Europese munt kostte vrijdag 0,1 procent minder en noteerde op 1,1544 Zwitserse franc.

Voor wat betreft de rentebesluiten kijkt Jongbloed met veel interesse naar de inflatietrends in het eurogebied. "Duitsland liet recent een behoorlijk sprong in zijn inflatiecurve zien, en dat zorgde voor meer belangstelling voor de euro ten opzichte van de dollar. Inmiddels is de euro weer wat teruggezakt. Kijk in dit licht ook naar de rentes van Duitsland, Italië en Verenigde Staten. Die lopen op en dat geeft druk op de aandelenmarkten. Voor de eurozone heeft de markt voor juni 2019 een renteverhoging ingeprijsd", aldus Jongbloed.

De Fed komt aanstaande woensdag met zijn rentebesluit, donderdag volgt de ECB, wanneer Duitsland ook zijn inflatie over mei publiceert.

Onderwerpen met minder allure betreffen Argentinië en Brazilië. Het Internationaal Monetair Fonds heeft Argentinië een lening toegezegd van 50 miljard dollar om de peso te ondersteunen. Buurland Brazilië liet vrijdag bij monde van zijn president Michel Temer weten dat er in dat land geen sprake is van een valutacrisis.

Eerder deze week viel de Braziliaanse real ten opzichte van de dollar terug naar het laagste punt in twee jaar tijd. De munt verloor dit jaar tot nog toe 13 procent van zijn waarde.

De dollar noteerde vrijdag vlak ten opzichte van de Argentijnse valuta op 24,9805 peso. Ten opzichte van de Braziliaanse real noteerde de Amerikaanse munt 0,1 procent lager en stond er voor de dollar 3,9009 real op het bord.

De euro noteerde vrijdagochtend 0,2 procent lager op 1,1770 dollar en 0,1 procent lager op 0,8780 Britse pond. De dollar noteerde 0,2 procent lager op 109,52 yen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 08, 2018 03:52 ET (07:52 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.