*

Nieuws Buitenland

Olieprijs lager gesloten

dinsdag 12 juni 2018 20:42

EIA verhoogt Amerikaanse productieprognose 2018.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is dinsdag lager gesloten, nadat het maandelijkse OPEC-rapport een stijging van de productie in Saoedi Arabië rapporteerde.

De OPEC-productie steeg in mei op maandbasis met 35.000 vaten per dag tot gemiddeld 31,87 miljoen vaten per dag, meldde het kartel dinsdag in zijn maandelijkse rapport. In Saoedi Arabië steeg de productie met 85.500 vaten per dag, maar dit werd gedeeltelijk gecompenseerd door productieonderbrekingen in Nigeria, Venezuela en Libië.

Saoedi Arabië's eigen data lieten een stijging zien van de productie van 161.400 vaten per dag.

De tekenen van een stijgende productie komen op een moment waarop het productieverlagingsakkoord van de OPEC en andere grote producenten, waaronder Rusland, eind 2018 zal aflopen. Tijdens een bijeenkomst van OPEC-leden op 22 juni in Wenen zal waarschijnlijk over de toekomst van dit akkoord gesproken worden.

Geopolitieke risico's in Iran en Venezuela - twee OPEC-leden - zetten Saoedi Arabië en Rusland ertoe om de productieverlagingen te heroverwegen, nadat de olieprijs de drempel van 80 dollar per vat overschreed.

"Irak, Iran en Venezuela verklaarden allen dat de OPEC de druk zou moeten weerstaan om de olievoorraden te vergroten", zei marktanalist Robert Yawger van Mizuho Securities USA.

"Irak, OPEC's op één na grootste olieproducent, zei maandag dat de OPEC zich aan het productieverlagingsakkoord moet houden, erop wijzend dat de prijzen nog steeds niet het gewenste niveau heeft bereikt", zei Yawger.

Irak zei dat de producenten niet onder druk gezet zouden moeten worden om meer olie te pompen en gaf aan dat ze zou overwegen de eigen productie te verhogen als de OPEC tijdens de bijeenkomst in juni besluit om de productie te verhogen.

De Amerikaanse Energy Information Administration heeft zijn productieprognose voor de Verenigde Staten voor 2018 verhoogd, maar de productieverwachtingen voor 2019 naar beneden bijgesteld. Het EIA voorziet voor 2018 in de Verenigde Staten een productie van gemiddeld 10,79 miljoen vaten per dag, wat een stijging markeert van 0,6 procent ten opzichte van het voorgaande rapport in mei. Het agentschap verlaagde zijn outputprognose voor 2019 echter met 0,8 procent tot 11,76 miljoen vaten per dag. Woensdag publiceert het agentschap zijn wekelijkse voorradenrapport.

De juli-future voor een vat ruwe olie sloot dinsdag op de New York Mercantile Exchange 0,26 dollar lager, ofwel 0,4 procent, op 66,36 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 12, 2018 14:42 ET (18:42 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.