*

Nieuws Buitenland

Valuta: alle ogen gericht op rentebesluit Federal Reserve

woensdag 13 juni 2018 09:23

ABN AMRO verwacht een hawkish toon van Fed.

(ABM FN-Dow Jones) Woensdag zijn volgens valutspecialist Georgette Boele van ABN AMRO vrijwel alle ogen gericht op het rentebesluit van de Federal Reserve en donderdag van de Europese Centrale Bank.

Volgens Boele zullen in aanloop hiernaar de bewegingen op de valutamarkten "miniem" zijn, "De twee rentebesluiten verlammen de valutamarkten," aldus Boele.

Vandaag treedt de Fed in vol ornaat naar buiten. Naast een rentebesluit is er niet alleen een persconferentie gepland, maar worden ook de renteprognoses, de zogeheten 'dot plots' voor dit jaar, 2019 en 2020 bekend gemaakt.

De rente van de Verenigde Staten ligt momenteel tussen de 1,50 en 1,75 procent.

Volgens Boele gaat de markt uit van een hawkish toon van de Fed. "Zal dit niet het geval zijn, dan kan het euro/dollar paar weer uitkomen onder de 1,16", zo verwacht de valutaspecialist van ABN, die er vanuit gaat dat de dollar in de komende periode evengoed wat onder druk zal komen te staan.

Dinsdag bleken de consumentenprijzen van de Verenigde Staten over mei eenzelfde stijging te hebben doorgemaakt als een maand eerder. Vandaag volgen om 14.30 uur de producentenprijzen over mei waar een stijging op maandbasis van 0,3 procent voor wordt voorzien tegen een plus van 0,1 procent in april. Zonder de impact van volatiele componenten als voedsel- en energieprijzen wordt een stijging van 0,2 procent op maandbasis verwacht, gelijk aan april.

De Bank of Japan volgt vrijdag met zijn rentebesluit.

De macro-economische agenda van woensdag wordt verder gekleurd door Britse inflatiecijfers over mei en Europese arbeidsdata en industriƫle productie. De Britse data zijn voor Boele woensdag voor valuta een interessant thema.

Het Britse pond noteerde woensdag onveranderd ten opzichte van de dollar en dat terwijl de Britse premier Theresa May dinsdagavond op de proef werd gesteld tijdens een stemming over de Brexit in het Britse Lagerhuis. Een amendement dat nog wel het Hogerhuis overleefde, sneuvelde in een redelijke 'close finish'. Voor May was dit een meevaller, maar haar prijs was aan de maat. Het Britse parlement krijgt nu een essentiƫle rol toebedeeld in de slotfase van het Brexit-proces.

"May wringt zich in allerlei bochten, maar het is wel gelukt een amendement te laten stranden. Evenwel heeft ze hier inderdaad een hoge prijs voor betaald," aldus Boele.

De euro noteerde woensdagochtend vrijwel onveranderd op 1,1740 dollar. De Amerikaanse dollar loopt ten opzichte van de yen 0,2 procent naar 110,60 yen. De euro kostte ten opzichte van het Britse pond 0,1 procent meer en noteerde op 0,8789 Britse pond.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 13, 2018 03:23 ET (07:23 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.