*

Nieuws Buitenland

Lager slot Wall Street na rentebesluit Fed

woensdag 13 juni 2018 22:17

Markt doet stapt terug.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenmarkten zijn woensdag lager gesloten, nadat de Federal Reserve zijn rente zoals verwacht met een kwart procentpunt verhoogde, en aangaf dat een meerderheid van de beleidsmakers nog twee renteverhogingen dit jaar nodig acht.

Aanvankelijk was de marktreactie gematigd, maar in het laatste half uur ging Wall Street alsnog onderuit.

De S&P500-index sloot 0,4 procent lager op 2,775,63 punten, de Dow Jones-index zakte 0,5 procent tot 25.201,20. Technologiebeurs Nasdaq, die eerder op de dag een intradayrecord neerzette op 7.748,96 punten, daalde 0,1 procent tot 7.695,70 punten.

De monetaire beleidscommissie van de Federal Reserve stemde zoals verwacht voor een verhoging van de federal funds-rente met een kwart procentpunt tot 1,75-2,00 procent. Het was de tweede renteverhoging dit jaar. Het aantal van de vijftien beleidsmakers dat dit jaar in totaal vier renteverhogingen denkt nodig te hebben, in plaats van drie steeg van zeven naar acht. In maart was dit nog een ruime minderheid van drie beleidsmakers.

"De Federal Reserve heeft vastgehouden aan het pad van geleidelijke verkrapping met zijn renteverhoging in juni. Dit weerspiegelt zowel stijgende inflatie en de wens om het monetaire beleid te normaliseren", stelde beleggingsspecialist Jason Pride van Glenmede Wealth Management. "De Fed begint nu te bespreken wanneer de verkrapping moet stoppen, in een poging om het midden te vinden tussen te veel en te weinig."

De beperkte terugval op de aandelenbeurzen werd nog iets kleiner nadat Fed-voorzitter Jerome Powell een gematigde toon aansloeg, door te zeggen dat hij "nog niet de overwinning wilde uitroepen" op het gebied van de inflatie. De geldontwaarding komt de laatste steeds dichter bij de doelstelling van 2 procent op jaarbasis, nadat dit doel jarenlang niet kon worden bereikt.

Analisten van ING merkten op dat de Fed zich niet van de wijs heeft laten brengen door de sterkere dollar en spanningen in de handelsbetrekkingen tussen de VS en de rest van de wereld.

Donderdag zal de Europese Centrale Bank naar verwachting bekendmaken hoe lang er nog obligaties zullen worden opgekocht, terwijl ook de Bank of Japan vrijdag een rentebesluit bekendmaakt.

Op het economische front liet een maatstaf van inflatie van de groothandelsprijzen een sterke stijging van 0,5 procent zien in mei, onder invloed van de stijgende olieprijs. Dit zorgt voor opwaartse druk op de inflatie van de consumentenprijzen, in een markt die gestaag groeit en geschoolde arbeid werd steeds schaarser word.

De euro stond op 1,1791 dollar, iets hoger dan de koers voorafgaand aan het rentebesluit.

De olieprijs sloot licht hoger op de New York Mercantile Exchange, op 66,64 dollar.

Stijgers en dalers

Beleggers reageerden positief op het oordeel van een federale rechter, dat AT&T zijn overname van Time Warner mag doorzetten. Dat zou de weg vrijmaken voor meer overnames in de media- en telecomsector.

Het aandeel Time Warner steeg 1,8 procent, terwijl AT&T 6,2 procent goedkoper werd.

Disney, dat in een strijd verwikkeld is met Comcast over de overname van activiteiten van 21st Century Fox, werd 1,9 procent meer waard. De strijd zal heviger worden na de uitspraak van dinsdag. Aandelen Fox koersten af op een record met een stijging van 7,7 procent.

Electronic Arts won 2,5 procent, Take-Two Interactive Software steeg 3,3 procent in waarde. Verizon verloor 2,9 procent.

Aandelen van bedrijven die volgens beleggers kwetsbaar zijn voor een handelsoorlog met hogere importtarieven wereldwijd, daalden op een bericht dat Trump de komende week mogelijk invoerheffingen aankondigt op tientallen miljarden aan Chinese goederen. Dit zou de dalingen kunnen verklaren van aandelen zoals Deere, dat landbouwmachines maakt, en 2,7 procent inleverde. Caterpillar verloor 1,8 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 13, 2018 16:17 ET (20:17 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.