*

Nieuws Buitenland

Wall Street beweegt richting hogere opening

donderdag 14 juni 2018 14:49

Aandacht verschuift richting handelsperikelen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen donderdag af op een hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,3 procent in het groen.

De Amerikaanse benchmarks sloten woensdag lager, nadat de Federal Reserve conform de verwachting zijn belangrijkste rentetarief verhoogde van 1,50 tot 1,75 procent naar 1,75 tot 2,00 procent. De centrale bank liet echter een iets agressiever beleid horen omtrent een verdere verkrapping van het monetaire beleid dit jaar dan eerder dit jaar: Uit de dot-plot van de Amerikaanse centrale bank bleek dat de steun voor vier renteverhogingen dit jaar toeneemt. Inmiddels verwachten acht van de vijftien beleidsmakers dat er dit jaar tenminste vier renteverhogingen nodig zijn.

De renteverhoging resulteerde tevens tot een afname van de spreiding tussen twee en tienjarige treasuries, wat volgens marktvolgers vaak een voorbode is van een recessie.

Terwijl de tweede renteverhoging van de Fed dit jaar in grote lijnen werd voorzien, kwam de agressievere toon van de centrale bank volgens marktanalist Jasper Lawler van London Capital Group een beetje als een verrassing, waardoor Amerikaanse aandelen en staatsobligaties onder druk kwamen te staan. "De optimistische vooruitzichten van de Fed, in combinatie met de agressievere houding van de bank waarbij wordt uitgegaan van vier renteverhogingen dit jaar, in plaats van de eerdere drie, leidden tot bezorgdheid over de hogere financieringskosten, waardoor de markten onder druk kwamen te staan", zei de analist.

Donderdag richten markten wereldwijd hun vizier op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De centrale bank liet de rente conform de verwachting ongewijzigd, maar kondigde aan het obligatie opkoopprogramma vanaf oktober tot en met eind december te verlagen van 30 miljard euro naar 15 miljard euro per maand, waarna het programma begin 2019 wordt gestaakt. De ECB zei tevens de belangrijkste rentetarieven tot op zijn minst na de zomer van 2019 te zullen handhaven.

Afgezien van de centrale banken blijft de dreigende handelsoorlog boven de markt hangen, na berichten dat president Trump aanstaande vrijdag nieuwe handelstarieven zal aankondigen op Chinese goederen voor tientallen miljarden dollars.

Op macro-economisch werd voorbeurs bekend dat de importprijzen in de Verenigde Staten in mei op maandbasis conform de verwachting en gelijk aan de voorgaande maand zijn gestegen met 0,6 procent. De exportprijzen stegen tevens met 0,6 procent.

De omzet van de detailhandel is in mei op maand- en op jaarbasis gestegen met achtereenvolgens 0,8 procent en 5,9 procent.

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 9 juni gedaald met 4.000 naar 218.000, terwijl werd gerekend op 225.000 eerste steunaanvragen.

Later op de dag volgend de Amerikaanse bedrijfsvoorraden in april.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een juli-future West Texas Intermediate steeg 0,6 procent tot 67,06 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1726. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1816 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1791 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Comcast heeft een bod gedaan op onderdelen van het Amerikaanse mediabedrijf 21st Century Fox dat 19 procent hoger is dan het bod van rivaal Disney. Het aandeel Comcast steeg in de elektronische handel voorbeurs 0,7 procent. 21st Century Fox won 1,4 procent, terwijl Disney 0,1 procent lager noteerde.

Softwarebedrijf Adobe rapporteert nabeurs kwartaalcijfers. Het concern noteerde voorbeurs 0,6 procent hoger.

Tailored Brands daalde voorbeurs 14,9 procent, nadat de retailer woensdag laat een teleurstellende vergelijkbare omzet rapporteerde.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag 0,4 procent lager op 2.775,63 punten. De Dow Jones index eindigde 0,5 procent in het rood op 25.201,20 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,1 procent tot 7.695,70 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 14, 2018 08:49 ET (12:49 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.